Mukasurat Extra

Terjalinnya Ikatan..

Daisypath Anniversary tickers

Jom Main klik-klik-klik

Followers

Monday, October 10, 2011

Makan2 @ Bandar Sri Permaisuri..


Saya sangat suka makan2.. Nak2 plk kalo xyah masak... :P.. So, saya memang selalu jgk sekodeng kedai2 makan yg ada kt kawasan perumahan nie.. Disebabkan saya nie tinggal di kawasan elit yg dihuni oleh kebanyakannya bukan Melayu@Islam, nak carik makanan yg halal punyala susah... Rasa jalan2 kt pasar malam n cium bau2 makanan yg enak2 pn dh lupa, sebab spjg 4thn di Sarawak, mmg xde pasar malam.. Kt sini lak, semuanya non-halal... T__T

Namun begitu (bahasa formal la plk....), selepas jalan2 malam2 merempit dgn cik abg buat penyejuk badan di serata kawasan sekitar Cheras nie telah memBELIAKkan mata versi panda+katak cute ku ini.. Apa x nya, bila sampai jer kt kawasan bangunan2 baru Bandar Sri Permaisuri, punyalah banyak restoren2 dan cafe2 yg selama nie saya tgk dlm tv jer!! Mana xkecur air liur....huhuhu

Memang saat tu gak rs nk terjun moto n serbu kedai2 tu seme.. Seme mcm best!!! So, kedai pertama yg jd mangsa terjahan ialah AP Ayam Penyet..


Simply the best, mengingatkan saya pd SimplySiti jer..kuikuikui..~~Apa ke sama nyer tu???
Sebab 1st time, ala2 malu2 kucing, kami masuk kedai tu.. Pilih meja dekat ngan kaunter supaya cepat dpt makanan..kuikuikui.. ~~Buruk perangai!!

Tapi, sebab Melayu yg malu sangat la kan... Sampaikan puas ku lambai2, panggil2 waiter2 yg berlambak melepak kt kaunter tu, sekor pun xlayan amik order!! Sejuk2 ekon kete td dh panas dh.. Ada ker patut bg customer yg br 1st time dtg nie tertunggu2..

Dah datang amik order, belum saya order air, tiba2 kwn dia panggil, terus tinggalkn kertas order dan saya yg terkebil2 mcm badak kena simbah ngan air nie.. Aduhai.. So far, nie la restoren francais yg paling buruk layanannya.. Smpaikan ada brother yg outspoken sket berbanding saya, siap sound lg waiter2 yg tgh syok bersembang tu..
"Dek, kami nak order nie. Mana waiter nie? dah lama tggu nie.." gitu ler sikit sebyk skrip brother yg dh hangin tu..huhuhu

Tp, disebabkan ke'eager'an saya nk merasa ayam penyet yg sokmo digembar gemburkan sebagai sedap oleh cik abang ku sayang, (dia makan kt Kuching, Sarawak), saboo jela menunggu servis lembab pelayan2 Restoren Ayam Penyet cawangan Bandar Sri Permaisuri.. Sesampai makanan dan minuman, (saya pilih set1 utk sorang, ayam penyet with sayor kobis+timun+sambal belacan+air teh O+ of cos, nasi putih..).. Terus selamat ayam yg rangup diluar, berjus di dalam tu..

Rasa dan kualiti ayam penyet dia, mmg thumb up! Tp servis, zero00.. Nak mkn lg?? Nakla.... Tp mungkin kt cawangan lain yg xmenyakitkan hati la kot... huhuhu

Kisah kedua, jln2 malam2 mengidam ayam percik la plk..huhuhu.. Cik abang kelaparan sebab xmakan dr pg..(katanya la.. Sapa suruh xmakan kt sek, ye x???) Kami dh lama usha Kedai Kak Yati nie.. Dulu jumper kt Bangi.. La nie, bila dh ada dekat2 nie, buat aper gie Bangi lg dh kn...

Jd, kami pn heading to kedai Kak Yati yg xtau yg mana 1 nie.. Kedai beso n nice.. Simple jer susun aturnyer.. xla moden sgt or crowded sgt.. Adala 4meja yg berisi time tu.. 3 drpdnya, diisi oleh kaum ibu bersama anak2.. Terlintas di fikiran jahat ku, "Nie kedai utk ibu2 tunggal ker???" huhuhu

Tgk2 menu, ok, dh ada sasaran.. mestila nasi kerabu ayam percik!! Harga boleh tahan, rm9.50 untuk 1 set tu.. Xmasuk air lg tau.. huhuhu.. Kalo buat sendirik, alangkah jimat kn... (versi nyesal la plk...).. Dh order, dokla sembang2 dgn cik abg.. Terasa betol jauhnya kami bila saya keje pg blk ptg, dia keje ptg blk mlm.. Dh xde ms nak gado2 mcm dulu.. hehehe


Sesi makan2 berlangsung lancar, tak termasuk masalah air lai chee kang saya yg habis sebelum ketibaan nasi tu.. Suasana pn xbz.. Waiter xbising2 kecuali ntah apa masalah dgn mesin blander dorg yg berbunyi macam org tgh drill jalan!! huhuhu..

Niela nasik kerabu ayam percik yg ok2 saja tu.. bagi saya, masakan nie boleh didapati di mana2 kedai masakan Kelantan yg ada banyak di tempat2 kita.. Nk lg sedap, makcik saya punya nasi kerabu memang power giler!! Ustazah Noriana punya nasi kerabu pun memang melekat di kalbu.. hehehe.. Jd, utk Nasi kerabu di Yati Ayam Percik nie, tahap biasa2 jer..

Sedap, boleh dimakan tp kurang berbaloi dgn harga ala2 cafe nya tu...

So, mestila siri makan2 nie akan ada sambunganya bila ada kunjungan yg lain plk.. Add di bawah tiap gambar adalah sumber gambar2 tersebut.. Bab2 amik gambar, saya memang fail!!
Lemah betol ek..

tata





2 comments:

  1. pasar malam taman connaught kan ade..bandar tasik permaisuri pon ade..pilih saje maa..hehe

    btw bile nak berendam ni ;p

    ReplyDelete
  2. ooppss..psr mlm taman connaught fully non halal.. yg lain2, sgt sush nk gie sbb sy jer yg free.. sorg lagi idak...huhuhu

    ReplyDelete

Tak perlu Disangkal lagi..

There was an error in this gadget
Pink Diamond), url(Pink Diamond), auto;}