Mukasurat Extra

Terjalinnya Ikatan..

Daisypath Anniversary tickers

Jom Main klik-klik-klik

Followers

Friday, April 30, 2010

Berhujung minggu..



Hujung minggu yg biasa2 saja.. Rumah yg makin menyerupai tongkang hampir karam memerlukan penelitian dan belaian manja minggu nie.. Alahai... Hujung minggu ini biasa2 saja...

Nie sijil Basic Life Support aritu...
Rindu kt Si Kenit yg petah bercakap nie...




Hannan dh besar. Dah perasan jd Stacy bila rambut lurus.. Raif dh darjah 1. Hafeeza dh darjah 3..
Still remember masa dok umah dorg, jd babysitter time sem break.. Dorg kecik2 lg.. Skg dh besar2 semuanya..
How fast time fly...

Monday, April 26, 2010

Gelapnya cuaca...


Waktu pagi sepanas-panasnya..

Masuk jam10, mendung semendungnya..

Jam5petang, hujan lebat selebat-lebatnya..

Malam, panas berbahang..

Kitaran cuaca hari yang ditentukan. Kesan pemanasan global ataupun balasan Tuhan atas kekhilafan manusia..??

Marilah kita menginsafi diri.. Tiada yang perfect tetapi ruang kemaafan sentiasa ada..

tata

Salah Aku kah???


Budak2 xturun ke gelanggang sekolah utk kelas PJ, salah akukah??

Budak2 poteng semasa kelas PJ ku yg bertempat di gelanggang sekolah yg terletak di bawah bukit, salah akukah?

Semakin ramai pelajar yg escape kelas PJ dan berfoya2 di kelas, salah akukah?

Dan bila aku mengadakan kelas teori di kelas, pelajar minta untuk turn bermain di gelanggang, salah aku kah???


Daku semakin hari semakin bingung..
Daku semakin hari semakin keliru..
Daku ingin mencari panduan, tapi di mana??
Daku perlukan bantuan, tapi daripada siapa?
Daku dahagakan tunjuk ajar, bagaimana??

....~~

Sunday, April 25, 2010

Stress ku Hilang...


Setelah bercuti rehat pd hari Jumaat, Sabtu rehat dlm bilik hotel ber'ekon', dan Ahad makan kenduri di Sundar, tamatlah sudah episod bulan April ku..Walaupun April belum tamat, tp daku anggap selesai sudah perkara2 yg daku nak buat sepanjang April..

Esok proses menanda SEGAK student akan bermula.. Semoga boleh siap dlm masa seminggu jer... Banyak benda lain nk ajar n nak main nih.. hehe

Lesson plan pn dah print, harap lab ICTL dah setel, nk masuk lab sambung ajar Excel, n harap2, keletihan hari esok akan sedikit kurang..huhu..Apa punya ayat daa...

Semalam tido, daku mimpi sesuatu.. Ermm..Nak taip kt sini, rasa cm xberapa best..Xpela.. Cuma, hrp2, mimpi tu bukan sekadar mimpi..hehe

Esok Isnin, so need to rest early..

tata

Thursday, April 22, 2010

Gambar2 dr Facebook..


2 minggu lepas, sepupu ku dah kawen.. Ni gambar2 yg daku cilok dr facebook anak sedara tersaya, mira.. Si tudung hitam tu.. Kak Su menutup mata sbb ngantok semalam xtido..huhu

Yg buat daku amik gambar nie, sebab adanya gambar anak sedara tersayang ku, Hafeeza Munira yg xtaula apa yg sedang dibuatnya kt lantai tu...

Ni Kak Suri, KAKAK iparku yg tetiba interframe...
Yang nie lak, koleksi gambar2 MAK TERCINTA LAK...


Dengan adanya gambar2 nie semua, dapatla daku bayangkan kemeriahan dan kehebatan majlis di Taman Bedong Permai tu...

p/s: Daku masih teringat, kisah 10thn dulu, semasa kenduri kawen Abangku.. Ada seseorang bercakap pd anaknya sebelum tido..(Daku dok pura2 tido disebelahnya..)

"Nanti, if ......... kawen, kita jangan buat besar2 camnielah.. Meletihkan semua orang jer.. Kita jemput 2-3 ratus org, buat kenduri doa selamat je dhla.. Tengok nie, dh tengah2 malam, stil bising2 xtido2 lg, susah..."

Jawab anaknya, "Ya kan..."..ZZZzzzzzzzz

Daku ingat lg dialog ini selama ini... Horoskop ku berkata yg daku seorang pemendam rasa dan mudah utk berdendam, dan daku rasa, memang pun.... Sekarang, Daku masih menunggu action dr si peluah perasaan di atas utk mengotakan janjinya seperti yg dikatakannya... Kita tengok, dia cakap serupa bikin ka tidak...hehehe

Yang penting, ayat di atas tiada kena mengena dengan entry perkahwinan Sepupu teman sepermainan ku di atas OK!!

Orait.. Daku nk bersiap2 utk berjalan2 menghabiskan sedikit duit demi merealisasikan satu harapan, mengubah impian menjadi realiti!!

tata

Tuesday, April 20, 2010

Detektif Conan..



www.onemanga.com/detective_conan/

Wah2.. Sekarang daku amat addict to this manga.. Dah ada banyak koleksi komiknya di rumah, rasa2 dah boleh buat home library di rumah... And of cos that's my dream..:)


Sunday, April 18, 2010

Hari Ahad Malam Isnin Yang Biasa2 Saja...


Hari nie, macam biasa, daku siapkan mengemas rumah dan membasuh pakaian yg masih belum sempat disiapkan pd Sabtu..(Konon sbb Sabtu tu ada program kt sekolah..letihla tu..) Sempat jugak masak lauk pauk yg agak special utk santapan bersama.. Xla tiap2 ari mkn ikan goreng n telor goreng jer...

Petang, macam biasala.. Lepak2 depan tv. Daku landing dpn tv, Abg take over laptop. Daku dtg depan laptop, Abg gie ngadap 1 lg laptop dpn tv, sambung main FM lak.. Kitaran tu berpanjangan sampailah kul5, Abg bangun tuk basuh kete.. Daku?? Tolong tgk jer...

Kul6ptg, Abg kata nk g main futsal kt Kg Seberang Sungai.. OK jer.. Tp jemur bj yg baru siap basuh tu.. huhuhu..Kejam gak daku nie..

Abg dh g main futsal, janji nk balik kul830, (kuar kul730), so daku pun memasak la lauk yg dh abis tghari td.. Tiba2 teringin nk makan kek coklat.. Terus bukak buku resepi dlm laptop, amik resepi kek coklat yg lembut giler, then buat.. (Kisar bahan2 dlm blender jer sebab xde mixer..) Dah siap, masukkn air dlm pengukus n letak atas api...

Tiba2 tgk kt api, ada air nitis2.. ALAHAI!!!! PEngukus bocor daaa.... Apa punya nasib la... Angkat pengukus, terpaksalah guna cara kreatif alang2 bancuhan dh siap..

Cepat2 siapkan goreng kentang, terus basuh kuali dan masukkan air.. Gunakan kuali sebagai ganti pengukus.. Hahahahaha..Berjaya!!

Dah siap mengukus, sesi merasa.. Alaaa...Kurengla rasanya... Xpela.. Esok2, I buat lg..Boleh try masukkan coklat masakan dlm tu, tgk sedap x rasanya.. Hehehe..

Sekarang dh kul 1020mlm. Cik Abang sayang yg janji nk balik kul830 td tu still xsampai umah lg.. Alahai... Nak marah kang, kita berdua je kt sini Cik Abang ooiii.... 2jam lari, saper nk jawab tu?? Dah la xde kabar berita.. Dahla nk g Kg seberang tu kena seberang naik bot.. Risau tau tak.. Kalau bukan I nie yg dok kol, bg sms nk tanya kabar berita, alamatnya senyap sunyi sepi jela..

Semua lelaki camnie ker? Semua isteri kena busy body cmnie ker? Alahai cik Abang... Saya dh ngantuk..Saya kena bangun awal esok.. 1jam 30minit lepas saya bangun br la dia bangun... Nasib la..Belum ada baby lg tu!!! Then U know why kami xde baby lg????

Just becoz we're not that ready to become mum & dad..

tata

Thursday, April 15, 2010

Wahai Hati.. Bersabarlah sedikit masa lagi...


Bila kewajiban seorang Muslim diambil mudah sesuka hati, maka jangan diharap pada kebahagiaan kehidupan di dunia fana ini...


Wahai hati.. Bersabarlah.. Setiap kejadian ada hikmahnya di sebalik.. Berdoalah agar sentiasa berada di bawah lindungan-Nya.. Semoga kehidupan kita dirahmati..

Bersabarlah Hati.. Bersabarlah dengan segalanya.. Jalan hidup tak selalunya lurus dan senang.. Sesungguhnya setiap ujian dan dugaan adalah tanda sayangnya Allah pada kita.. Banyaknya ujian dan dugaan tanda banyaknya sayang Allah.. Ucaplah Alhamdulillah, semoga kita kan peroleh keberkatan..

Ya Allah... Kuatkan hatiku demi Mu.. Moga aku kan terus berada dalam jalan Mu...

tata

Wednesday, April 14, 2010

Buku Program Mesyuarat PIBG SMK Lawas Kali ke-20


Tugas daku sentiasa berbeza bagi setiap Mesyuarat PIBG. Bermula dengan AJK Menyusun kerusi meja, diikuti dengan AJK Backdrop (Maksudnya reka backdrop..huhu) sehinggalah tahun ini, Daku menjadi Ketua AJK Buku Program. Ada peningkatan nampaknya dalam kerjaya Daku.. huhu..

So, petang semalam baru miting pembahagiian AJK, arini daku dahnak start buat kerja. Esok dah Jumaat. Sabtu nie ada Program 'Titian Emas' untuk Form 3, ala2 hari bertemu pelanggan. Isnin dah kena anta cetak sebabnya Selasa dah miting..Kerja banyak untuk disiapkan dalam ms singkat..

Chaoiyok Dayah!!!

tata

Meleleh air mataKUuuuu...



Email ini telah dihantar oleh seorang sahabat baik..

May this story touch your heart and always believe every good thing we do.. it will bring the goodness in each and everyone.

Every Friday afternoon, after the Jumma prayers, the Imam and his eleven year old son would go out into their town and hand out "PATH TO PARADISE" and other Islamic literature.

This particular and fortunate Friday afternoon, as the time came for the Imam and his son to go to the streets with their booklets, it was very cold outside, as well as pouring rain.

The boy bundled up in his warmest and driest clothes and said,


"OK, dad, I'm ready!"

His dad asked, "
Ready for what"

"Dad, it's time we go out and distribute these Islamic books."

Dad responds, "Son, it's very cold outside and it's pouring rain."

The boy gives his dad a surprised look, asking, "But Dad, aren't people still going to hell, even though it's raining?"



Dad answers, "Son, I am not going out in this weather."

Despondently, the boy asks, "Dad, can I go Please"

His father hesitated for a moment then said, "Son, you can go. Here are the booklets. Be careful son."

"Thanks, Dad!"

And with that, he was off and out into the rain. This eleven year old boy walked the streets of the town going door to door and handing everybody he met in the street a pamphlet or a booklet.

After two hours of walking in the rain, he was soaking, bone-chilled wet and down to his VERY LAST BOOKLET. He stopped on a corner and looked for someone to hand a booklet to, but the streets were totally deserted.

Then he turned toward the first home he saw and started up the sidewalk to the front door and rang the door bell. He rang the bell, but nobody answered..

He rang it again and again, but still no one answered. He waited but still no answer.

Finally, he turned to leave, but something stopped him.

Again, he turned to the door and rang the bell and knocked loudly on the door with his fist. He waited, something holding him there on the front porch!

He rang again and this time the door slowly opened.

Standing in the doorway was a very sad-looking elderly lady. She softly asked, "What can I do for you, son?"

With radiant eyes and a smile that lit up her world, this little boy said,

"Ma'am, I'm sorry if I disturbed you, but I just want to tell you that ALLAH REALLY LOVES AND CARES FOR YOU and I came to give you my very last booklet which will tell you all about God, the real purpose of creation, and how to achieve His pleasure."

With that, he handed her his last booklet and turned to leave.

She called to him as he departed. "Thank you, son! And God Bless You!"

Next week on Friday afternoon after Jumma prayers, the Imam was giving some lectures. As he concludes the lectures, he asked, "Does anybody have questions or want to say anything?"

Slowly, in the back row among the ladies, an elderly lady's voice was heard over the speaker.

"No one in this gathering knows me. I've never been here before. You see, before last Friday I was not a Muslim, and thought I could be. My husband died few years ago, leaving me totally alone in this world.. Last Friday, being a particularly cold and rainy day, i was contemplating suicide as i had no hope left.

So I took a rope and a chair and ascended the stairway into the attic of my home.. I fastened the rope securely to a rafter in the roof then stood on the chair and fastened the other end of the rope around my neck. Standing on that chair, so lonely and broken-hearted I was about to leap off, when suddenly the loud ringing of my doorbell downstairs startled me. I thought, I'll wait a minute, and whoever it is will go away.

I waited and waited, but the ringing doorbell seemed to get louder and more insistent, and then the person ringing also started knocking loudly....

I thought to myself again, 'Who on earth could this be? Nobody ever rings my bell or comes to see me.' I loosened the rope from my neck and started for the front door, all the while the bell rang louder and louder.

When I opened the door and looked I could hardly believe my eyes, for there on my front porch was the most radiant and angelic little boy I had ever seen in my life. His SMILE, oh, I could never describe it to you! The words that came from his mouth caused my heart that had long been dead TO LEAP TO LIFE as he exclaimed with a cherub-like voice, 'Ma'am, I just came to tell you that ALLAH REALLY LOVES AND CARES FOR YOU!'

Then he gave me this booklet, Path To Paradise that I now hold in my hand.

As the little angel disappeared back out into the cold and rain, I closed my door and read slowly every word of this book. Then I went up to my attic to get my rope and chair. I wouldn't be needing them any more.

You see? I am now a Happy Vicegerent of the One True God. Since the address of your congregation was stamped on the back of this booklet, I have come here to personally say THANK YOU to God's little angel who came just in the nick of time and by so doing, spared my soul from an eternity in hell.
"

There was not a dry eye in the mosque. The shouts of TAKBIR..ALLAH AKBAR.. rented the air.

Imam-Dad descended from the pulpit to the front row where the little angel was seated....

He took his son in his arms and sobbed uncontrollably.

Probably no jama'at has had a more glorious moment, and probably this universe has never seen a father that was more filled with love and honor for his son...

Except for One.

This very one...

Tuesday, April 13, 2010

Mencilok lg...

Ku copy ayat ini dari blog seorang rakan yg diambilnya dari sebuah novel..
Sekadar renungan akan hakikat kehidupan yang sedang kita lalui...

Warkah seorang ayahanda bernama Benjamin kepada anakanda Caroline;

For what it's worth: it's never too late or, in my case, too early to be whoever you want to be.

There's no time limit, start whenever you want. You can change or stay the same, there are no rules to this thing.

We can make the best or the worst of it. I hope you make the best of it. And I hope you see things that startle you.

I hope you feel things you never felt before. I hope you meet people with a different point of view.

I hope you live a life you're proud of. If you find that you're not, I hope you have the strength to start all over again.
Untuk sesuatu yang bermakna; ia tidak pernah terlambat atau dalam situasi diriku, tidak terlalu awal untuk menjadi sesiapa sahaja yang kita kehendaki.

Untuk itu, tiada had masa, mula bila saja kamu mahu. Kamu boleh berubah atau kekal begitu, tidak ada peraturan untuk semua ini.

Kita boleh melakukan yang terbaik atau sebaliknya. Aku harap kamu melakukan yang terbaik daripadanya. Dan aku harap kamu melihat sesuatu yang memeranjatkan dirimu.

Aku harap kamu merasai sesuatu yang kamu tidak pernah rasai sebelum ini. Aku harap kamu berjumpa manusia sesiapa sahaja dengan pandangan yang berbeza.

Aku harap kamu hidup dalam kehidupan yang kamu banggakan. Andai kamu dapati ia sebaliknya, aku harap kamu punya semangat untuk memulakan semuanya semula.


Dipetik dari filem 'The Curious Case of Benjamin Button'.


Hayatilah, moga kita dapat menggunakannya untuk kehidupan serba mencabar ini..

tata

Monday, April 12, 2010

Wah wah wah....

olivia_brown

Saja nak menampal gambar Croc model Olivia nie.. Alamak, rasa cm kiut miut sangatla...
Padan ke kaki kapal titanic nie nak masuk dlm kasut kiut miut nie kalo Cik Abang jd nk belikn sbg post birthday present yg still tergantung2 di awangan..hehehe

Nak ke xnak ek.. erm...kena pk dalam2.. kalo dh dibeli, xle berpatah balik dh...Ermm..


Sunday, April 11, 2010

“Be committed, be knowledgeable and be prepared for what you are supposed to do. Always remember that if you want your own children to be taught by good teachers, then be a good teacher to the children of others. What goes around comes around.”

YES!! Inilah yg Daku cari selama ini.. Sesuatu yg dapat membuka kembali lipatan memori tentang berkenaan passion yg daku pernah miliki utk memilih bidang keguruan sebagai pekerjaan..

Be COMMITED..
Betol tu.. In every pekerjaan, kalo xcommited, xde apa yg akan menjadi. Dan dalam bidang pendidikan, mmg komited satu kewajiban utk menjalankan tanggungjawab.. Sekali daku tegaskan, TANGGUNGJAWAB BUKAN TUGAS!!

Be KNOWLEDGEABLE..
Satu lg perkara yg amat menekan guru2 dlm arus serba mencabar dan moden nie.. Hanya pengetahuan yg akan dapat menjawab segala minda kacau para pelajar, hanya pengetahuan yg akan dapat menjawab segala perangai bilau pelajar, hanya pengetahuan yg akan dapat merapatkan kita dgn pelajar sekali gus dpt membantu kita dlm menjalankan TANGGUNGJAWAB dgn sebaik2nya..

Be PREPARED
Ya, segala2nya perlu disediakan dan kita perlu bersedia mental dan fizikal utk berhadapan dgn pelajar. Ibarat askar yg pergi berjuang mempertahankan Negara, guru berjuang utk membina dan menegakkan Negara agar terus kukuh dan gah di mata dunia!! Apalah bezanya perkakasan askar yg lengkap dgn senapang M-16 jika nak dibandingkan dgn guru yg bersenjatakan kapur putih?? Kita fikir2kan sendiri..


Sesungguhnya, quote ni mengingatkan diriku akan realiti seoraNG GURU yg sentiasa inginkan yg terbaik buat dirinya dan pelajar2nya.. Kejayaan pelajar adalah ibarat taburan emas di lombong.. Walau sukar dicari, namun nilainya tinggi.. Biar berpenat lelah, terbayar dgn kilauannya..Dan yg penting, pelombong dpt gaji, tokey gak yg untung..huhuhu.. Emas jgk yg berbangga dengan penghasilan nilai yg berjuta2...

Ya, sudahnya, daku masih di sini.. Masih mencari dan mengutip sumber2 kekuatan utk membentuk benteng kukuh, demi kecintaan yg pastinya bisa membimbing ku ke syurga Al-Jannah..insyaAllah...

Dan, semoga daku sentiasa istiqamah dan sentiasa redha dengan profesyen ini..

tata

Wednesday, April 7, 2010

'BASIC LIFE SUPPORT



Daku telah terpilih utk menjalani kursus 'BASIC LIFE SUPPORT' di Hospital Lawas. Kami (daku dan Cikgu Wilson) dihantar menyertai kursus ini atas kuota daku sebagai Pengerusi 3K Kesihatan dan Wilson sebagai penyelia 3K yg sunyi sepi jer thn nie..hehe..

Bersama2 dengan para jururawat, juru x-ray, ahli farmasi dan MA2(medical assistant), kami berkursus dengan seronok kerana dapat mencium patung dewasa yg baru jer dibuka dr bungkusannya..hehe.. CPR la tu namanya.. So, start kul8, benti rehat 10-10.30, sambung lg, benti kul 1-2, sambung lg, benti rehat 2.30-3, sambung lg sampai 5.30ptg..(dlm jadual kul5, peserta terlebih excited berkursus..hehe)

Antara tajuk2 yg menjadi bahan ceramah ialah:

1. DR ABC
2. Pemeriksaan Awal Pesakit
3. Anatomi dan Fisiologi Sistem Pernafasan
4. Sakit dada: Umum, Serangan jantung dan sebagainya
5. Pengurusan Saluran Pernafasan, CPR dan Tercekik
6. Sawan dan Lemas
7. Keracunan, Gigitan dan Sengatan
8. Renjatan, Terbakar dan Pengurusan Luka
dan terakhir sekali...
9. Kepatahan

Selain ceramah, ada juga latihan kemahiran dan amali. Terutamanya untuk CPR. mmg susah nak mendapatkan cara yg betol utk menghembus nafas ke dalam mulut patung yg daku rasa besar sungguh mulutnya..(sebenarnya mulutnya standard jer, mgkin daku punya mulut kecik kot...) CPR utk dewasa dan baby berbeza. Perbezaannya mmg berbeza sungguh!! hehe.. Pengawalan pendarahan dan Aplikasi pelbagai splint pn seronok gak.. Maklum lah, ikat-mengikat dan gantung-menggantung nie mmg jd kepakaran daku sejak sekolah menengah lg. So daku mmg xde masalah..Alhamdulillah..

Masalahnya, kursus nie bukan ceramah semata-mata. Ada sesi penilaian kemahiran!!! KEMAHIRAN OK!! Macam biasa, time nk exam, mula la daku rs seram sejuk dan rs nk muntah..huhu.. Royan exam...

Alhamdulillah, examiner xla garang(kalo x, daku dh fail dh..). Dorg bg situasi, kita kena selesaikan..Ada 4 stesyen yg kena diselesaikan dlm ms 5minit setiap stesyen..

STESYEN 1
Lelaki 30-an, terbaring di depan pintu pagar sekolah.

Cara penyelesaian:
- DR ABC-
- D- Pastikan tiada bahaya di sekeliling mangsa. Baringkan mangsa di permukaan yg rata dan selamat.
- R- Dapatkan respond dr mangsa.."Hello encik..Encik.." no respond "Pakcik Guard, tlg kol ambulan 999, ada orang pengsan perlu rawatan segera!!"
- A- Buka airway(dongakkan kepalanya dgn cara yg betol). Pastikan tiada 'foreige body'(benda asing) dlm mulutnya.
-B- Check pernafasan. xbernafas!! Kena bagi hembusan dr mulut ke mulut.. Picit hidung dia, Seal mulut mangsa dgn mulut kita, dan tiup 2 kali..
-C- Check pulse(nadi) plk. xde pulse. plk dh..(examiner mmg nak suh daku perform complete CPR la nie..) Set tangan di tengah2 dada di atas jantung. Luruskan tangan dan tekan 30 kali.laju2..

Ulang prosedur 5 pusingan. Check pulse semula. Ada pulse. Check breathing. Xde lg. Aduhai.. Sambung lg breathing assistant (hembus mulut ke mulut la..) 2 kali dalam jarak 5saat sebanyak 20kali, kemudian check semula pernafasan. Ada dh nafas.. Alhamdulillah.. Alihkan mangsa ke kedudukan pemulihan(recovery position). Sentiasa check pernafasan dan pulse mangsa sementara menunggu ketibaan paramedik dan ambulan.

Bila masanya kita kena berhenti melakukan CPR?
Alamak, ms ceramah bab nie daku mengantuklah!! Ermm.. Bila mangsa dan kebiruan dan tiada peluang utk hidup..Correct!!

Pabila mangsa dah sedar.. Correct!!

Sekiranya keadaan tempat kejadian menjadi bahaya utk meneruskan prosedur..Another corret!!

Yg seterusnya?? Ermm.. ermm.. Berikan saya lg 2 sebab kita berhenti CPR.. Alamak!! Mana lak daku simpan memori nih?? Xdpt ingatlah!! Ermm.. Bila doktor or ambulan dh sampai?? Correct!!

Nasib baik.. Lagi 1.. Ermmm...Ok, xpe..bila kita syak ada kecederaan yg boleh membawa kemudaratan pd mangsa sekiranya kita meneruskan CPR.. Terima kasih Cikgu..Wah wah... Gitu.. TQ Encik Shamsury!!

Ke Stesyen ke-2.. (Pengurusan Luka)

Seorang pelajar cedera terkena pisau ketika sedang bergaduh di sekolah..(hrp2 xberlaku betol2..)

Mula2 saya pastikn saya memakai gloves utk protect diri sy.. Oh ya!! "Kamu mahu Cikgu tollong kamu??"(wajib dapatkan kebenaran drpd mangsa yg sedar diri..) Then saya dptkn sesuatu utk cover luka tersebut & apply direct pressure atas luka tersebut. Darah berhenti then saya balut guna bandage.. Still bleeding bila dh siap bandage..

Alamak.. Oo.. Saya akan ambil kain lg, tekan lg, dan balut lg.. Hehehehe.. (Sambil tu, daku membebel sket kt pelakon tu.. "Tula, degil, siapa suruh bergaduh. Dh luka.."hehe..) Dh siap balut... Masih berdarah cikgu..

Alahai.. Saya kena angkat tangan dia lebih tinggi drpd jantung, kemudian saya pn buat indirect pressure di Bronchial Artery.. Darah pn berhenti.. Sekarang nak hantar ke hospital mcm mana??

Isk isk isk.. Banyak betol prosedur.. Saya buat sling tangan yg cedera ke dadanya.. Pastikan hujung jari berkedudukan sedikit ke atas dan boleh dilihat. Periksa jarinya sama ada balutan terlalu ketat atau terlalu longgar.. kemudian, naik kete & go!! Ok cikgu..TQ..

Hehehe..TQ Mr Lim..

Stesyen 3 (Kecemasan Bayi)
Seorang bayi tiba2 tidak sedarkan diri semasa berada di dalam kawasan sekolah.

DR ABC again..
Mula2, saya mesti pastikan tiada bahaya yg berada di kawasan berhampiran.
Saya akan minta bantuan ambulan.."Makcik, tolong call 999 utk ambulan dan bagitau yg kita ada baby yg xsedarkan diri.."
R again.. "Baby..Baby.." Sambil menepuk2 perlahan bahunya.. Tiada respond..

A - Saya akan membuka airway nya. Dan membuat pernafasan dari mulut ke mulut.

B - Saya akan memeriksa pernafasannya sekali lg.. No breathing..

C - Saya memeriksa nadi di Bronchial nya pula.. No pulse..

Saya pn terus melakukan chest pressure menggunakan 2 jari ke dada baby.. 30 chest pressure, 2 mouth to mouth breathing in 5 rounds. Check pulse.. There's pulse.. No breathing..

Call for ambulance 1 more time please!!

Sambung buat breathing assistant sebanyak 20kali dengan sela masa 3 saat dan kemudian check breathing semula.. Breathing ok..

Ok.. boleh alihkan baby dalam posisi pemulihan. sentiasa periksa pernafasan dan nadinya..

TQ Cik Litad Riong.. (Doakan sy sempat jumpa Cik Litad di Wad Bersalin nnt..:))

STESYEN 4 (tercekik)
Seorang pelajar tiba2 memegang lehernya semasa sedang makan di kantin sekolah..

"Kamu tercekik?? Mahu cikgu bantu??" (Nie soalan wajib sebelum membantu..Kalau dia xnak dibantu, jangan bantu otherwise kalau apa2 terjadi pd dia, kita yg dapat susah nnt..)

Kalau dia still bertenaga utk batuk dan masih berdaya utk mencuba mengeluarkan benda yg tercekik tu, biarkan dia batuk dgn kuat. Bantu urut belakang badannya dan bantu dia membongkok supaya dpt batuk lbh kuat..

Sekiranya mangsa dh lemah, bantu menggunakan genggaman pd abdomen (nama saintifiknya xingatla plk..) dan tekan dgn cara memeluk dr belakang.. buat tu 5 kali, tengkoh (nie longhat Pahang yg maksudnya ketuk o hentak) bahagian belakang di antara 2 tulang belikat 5 kali jgk..
Teruskan bantuan sehingga selamat.

Namun begitu, kalo mangsa dh lemah n mukanya dh kebiru2an akibat kekurangan oksigen, wajiblah dibuat CPR seperti cara2 yg telah diterangkan di atas.. bila nk call 999??

Hohoho..Daku terlupa!! Bila mangsa dh lemah, call bantuan tau... Lepas tu teruskan langkah2 DR ABC.. hehe..

TQ a lot Puan Ekai.. Nasihat Puan Ekai, "Tercekik nie nampak mudah tp dlm situasi sebenar, mmg susah nk setelkn....)


Alhamdulillah... Selesai ujian, segala peluh dingin dan loya2 Daku pn berakhir.. Tea Time!! Ada karipap kegemaran Wilson dan air teh susu yg berjaya menjadikan petang itu, amat bermakna...hahahahaha

Maka, at 530 pm, kami pn dianugerahkan dengan sijil yg telah disahkan oleh Jabatan Kesihatan Negeri Sarawak.. hehe.. What a nice feeling.. terasa berbaloi jd cikgu.. Dapat jd nurse, polis, askar, pensyarah, ibu, kakak, nenek, and now, mcm dh jd doktor la plk.. What a feeling!!

Even though bende2 nie ciput sgt nampaknya tp pengalaman worth everything than nothing..

This is something the very special since I arrived here and I love being here even more and more and I want MORE!!

Nice people (bad people also ada but everywhere pun ada bad people kn..) and nice surrounding just like my kampung Chenor just tie me tighter.. Lalalalalalalala... Happy mode..

tata

Saturday, April 3, 2010

Baby Oh Baby...


Alahai...
Di kesempatan masa banyak terlimpah ruah di masa cuti nie, otak daku ligat berputar memikirkan pelbagai perkara berkenaan diri sendiri..

Daku ingin merumuskan beberapa perkara yang daku faham dan redha berkenaan beberapa perkara berkaitan diri ku yg begitu berharga nie...

1. Kegemukan adalah satu hasil pemikiran negatif yg terjangkit pd hati dan perut.. Jadi, utk jadi kurus, jgn tensen n teruskan hidup dgn stabil!!

2. Hasil didikan dari kecil(tp daku rasa bkn didikan tp amalan yg ntah dtg dr mana)daku tak pandai utk mandi tanpa membasahkan kepala dan rambut.. Lagi2, akan membasahkan kepala apabila cuaca panas kerana takut demam...:)

3. Sampai sekarang, mmg susah nk basuh periuk..Dari kecik, selalu kena marah sebab basuh pinggan tp tinggalkn periuk & sampai sekarang, itu yg terjadi.. Naper ek??

4. Kalau masak lauk, mst ada sayur, kalo x, mst xselera nk mkn..(utk kesihatan gak nie..)

5. Selalu bulu mata yg lentik nie termasuk ke dalam mata time pg2.. Susah betol kena kelip2 banyak kali utk keluarkn dia...

6. Read this 1st..
Baby oh baby
Kenapa xmuncul2??

Macam mane nak muncul
Mama xready lg..

baby oh baby
Kenapa xmuncul2??

Macam mane nak muncul
Papa xprepare lg..

7. Mengapa daku still xde baby lg.....

* xcukup persediaan mental dan fizikal utk jd Mama..
* xcukup ilmu utk didik Baby jd org berguna dunia akhirat
* Badan still xle terima apa2 perubahan yg bakal berlaku kalau preggy..(spt mana daku akan demam kalau cakap pasal nk g derma darah..)
* Daku still perlu memahami Abang lebih dlm sebelum suh dia jd Ayah utk Baby daku..
* Daku kena belajar tinggalkan laptop n tv demi Baby..(susah nie)
* Daku kena kuruskan badan utk bagi cukup ruang utk Baby nk dok dlm perut nie..
* Daku mesti rajinkan diri utk sentiasa mengemas katil dan bilik supaya baby dpt hidup aman dan sihat..
* Daku mestilah cukup perfect dalam segala segi sebelum ketibaan Baby..Supaya xde mslh kalau baby dh sampai nnt..
* Mungkin doaku still kurang dan perlu diperbanyakkan lg...
* Yang penting, Daku mesti pastikan yang Daku bersedia utk menerima perubahan Abang yg akan ada Baby utk dibelai n di'kiss' n di'hug' dan bukannya diriku lg...huhuhu

Susahnya...
Alahai...Wahai org2 di luar sana.. Janganlah dok tanya banyak2 kali..Tensen tau tak.. huahuahuahua..

Tensen2...Tensen lg lg lg lg lg....

wAAAaaaaaa.. entry nie xkan berakhir seperti biasa...

Ye....xkn sama lg.. AAIIIIIiiiiiiiii


Friday, April 2, 2010

Good friday Dan Esther Monday


Tu ialah nama cuti kami utk 4 arini dlm minggu ni. Good Friday, jatuh pd hari Jumaat dan Esther Monday, ari Isnin.. Saper xle agak, sila balik ke sekolah rendah dan belajar semula mengira ari dlm bahasa Inggeris ek..

Bersempena dgn cuti yang berapit ni, daku pun ada mcm2 plan dlm kepala nie.. Gi sana, g sini.. Tapi, arini dah Sabtu, kami still dok umah lg, nk plk semalam kami mmg bergelimpangan without doing something pn, so arini daku menetapkan goal utk diri sendiri..Ala2 KPI utk arini la... So, nk tgk??

1. Menyiapkan membasuh baju2 Abang yg penuh ngan peluh dia main bola, badminton, bola lg, futsal plk, badminton lg, and so on on on..

2. Melipat baju yg dh siap dibasuh dan dijemur tp dok terbengkalai kerana kerajinan daku mengumpulkan baju2 tersebut..
3. Memasak 3 lauk yg heavy sket utk ari2 cuti nie.. No ikan goreng o telor dadar o sayur campur..

4. Menyapu dan mengemas bilik2 yg ada dlm umah nie..

5. Memastikan ada ruang yg tenang dan damai di ruang tamu..(camner nk buat nie ek??letak akuarium kt sini bleh??)

6. Semuanya siap sambil daku jeling2 manja kt TV!! hahahahahaha

Coti..Coti.. Daku cuti di rumah sahaja.. Salah satu sebabnya, Avanza nak kena ada Insuran baru.. Kena buat Alignment tayar.. Roadtax.. Wahwahwah...Maklumla, tiap2 ari Avanza bergerak.. Kecuali ari Sabtu n Ahad kalo daku xkeluar ke mana2.. Time cuti, daku mmg suka naik motor jer,, Jimat dan dapat menghirup udara Lawas yg segar bugar nie...

So, daku nak menyambung kerja2 yg tergendala kerana menulis entry nie.. xlama taip nie tau..

bye bye
tata


Tak perlu Disangkal lagi..

There was an error in this gadget
Pink Diamond), url(Pink Diamond), auto;}