Mukasurat Extra

Terjalinnya Ikatan..

Daisypath Anniversary tickers

Jom Main klik-klik-klik

Followers

Friday, May 28, 2010

Labuan, here we came!!


Untuk kali ketiga, kami akan menjejakkan kaki ke Labuan.. Kali nie bukan untuk berjalan2 jer, tetapi lebih kepada sebab kami naik flight dr Labuan untuk balik ke kampung halaman.. Bukan apa.. Tiket dr KK dah mahal sangat, baik hamba naik dr Labuan je kn..Walaupun kos perjalanan Lawas-Labuan berganda2 dr Lawas-KK, tp nk buat cmner...

So, dengan baik hati, Encik Ambran sudi nak anta kami sampai ke Menumbuk.. Tima kasih Ambran.. Murah ati..Murah rezeki..Jaga baby baik2..;)

Semalam call Kak Suri, saja borak2 nak bagitau Daku balik ari Isnin nie.. Last2 dia tanya pasal projek 2011 kitaorang.. Daku dh lupa pun...Sbb bagi Daku, tu projek seumur hidup..hahaha.. Al-kisahnya, projeknya dh jd kenyataan.. Januari 2011 dah setel.. Aduhaiiii... Daku nie bila lagi??

Adakah begini penyeksaan batin sorang isteri yg menunggu bertukar status?? Alooooo... Dari gadis ke isteri, berdebar2 jer..Sekurang2nya, Daku sempat makan 2 mangkuk sup..Hohoho...Yang buat keje, yg kena akad, Cik Abang I.. I dengar jer.. Skg, yg kena berkerja, siang malam memproses, daku la..Kalau daku xbuat kerja, xjadi la.. Abis tu, nape Daku xstart2 lg berkerja nie?? Kenapa malas sangat nie?? KENAPA???

Hahhahahaa... Kalau ditengok semula, kebelakangan nie, banyak entry meluah perasaan jela..Teruk jugak daku nie.. Tu petanda stress la tu...Blog jd diari?? Oh no!!! No no no no..

Okla, nak sambung mengemas n mempacking.. 630 pg dhni.. kul10 dhnk bertolak..

tata

Mister P, Miss P..


Alahai... Bila Miss P dtg menjenguk, maksudnya Mister P xjd dtg la tu.. Daku nie dh berharap sgt..Smpaikn, xsggup nk jumpe Grandma PT, takut xjd jumper Mister P.. Last2, bukan Mister P yg datang..

Miss P nie pn 1.. Dulu, suka dtg tiap2 bulan..Pastu ntah apa mood dia, sekejap dtg, sekejap x. Dah tu, bila xdtg, bgla peluang kt Mister P, nie x, nk bolot sorg jer semua penghargaan.. Benci tau.. Walaupun kita kawan baik & lama dh, tp janganla buat camnie... I baru jer nk berkenalan ngan Mister P.. Bagila can...

Grandma PT, sori yer.. Dulu memang kami selalu datang jumper grandma.. Kadang2, sampai sebulan 2x.. Doc kata, xpe jer g jumper Grandma PT banyak kali pn.. Tapi sekarang, kami, terutamanya Daku, rasa serun nak jumper Grandma PT.. Sbb dh biasa jumper Grandma PT sorg, bila dh ada bayang2 seolah2 Grandma PT dah berdua, jd takut.. Jd takut dan tak bersedia kalau tiba2 Grandma PT rupa2nya masih berseorangan.. Kami nak Grandma PT berdua.. Nak sangat2.. Dan kami xnak keccewa..

Miss P, xpela yer.. Nak datang, Daku tetap sambut jugak.. Tapi lain kali, bagilah peluang pd Mister P pulak yer... Daku tensen...

Daku tertekan..

Daku sedeyy..

tata

Tuesday, May 25, 2010

Wahai la AF8..


Walaupun mmg xpernah secara serius mengikuti Diari Af dan Konsert mingguannya, daku tengok gak konsert final sambil2 memasak di Cafe World.. Dan Daku raser, lagu2 baru 5org tu semuanya best2.. Lain bebenor kalau nak dibandingkan dengan lagu2 baru sebelum nie..

Kakak Iparku suka kt Shahir.. Memula tgk, xde apa istimewa pn Shahir nie.. Tapi lama2, mcm best sore dia.. Maklumla, daku bukan pengkritik, bukan jgk penasihat vokal, tu yg lemau sket bab2 sore sedap or tak nie..

Apepun, memang layakla Shahir diundi masuk semula dan diangkat plk jd juara.. Banyak tu adiah dia..Kaya raya beb.. (Lepas nie nak suh Cik Abang masuk AF gak. Mana tau menang, dpt byk adiah..huhuhu)

Tapi, Daku lagi suka Adira. Sore sedap walaupun longhat Sabahan dia pekat sgt.. Tapi sebab Daku dh terbiasa, (Daku pn skg dh ckp cmtu gak..hukkss) bisa je dengar.. Dia boleh pergi lebih jauh dlm bidang muzik nie, especially kalau dia xhanyut dan malas nak buat keje..huuhu
Comey pun comey dia nie..

Tu jela entry AF Daku. xbanyak sbb bkn tahu byk pn pasal dorg..hehehe
Walau gitu, Daus mcm xlayak dpt no3, Maulana lg hebat rasanya.. hehehe..Iwan lak, jambu sgt daaa....

tata

Kak Zety ke Mana??

Saya nak join Getaway!! mana tau boleh dpt adiah kn..

1. Saya dh follow..
2. kaki si cute Maryam dh tampal.
3. Akan dilink kan sebentar lg..
4. Dan destinasinya ialah:

a) Genting Highland - Best utk rehat2 bersama family sbb sejukk....
b) Taman Tema Bukit Gambang Kuantan. - Saya still nak g lg after 3 times!! & of cos wit my anak2 sedara yg sonok main air!! :) (nie mcm sendiri punya tmpt faveret utk bercuti jer..)

So, menang x saya nie??

tata

Monday, May 24, 2010

Inikah Daku?


Tiba2, di tengah2 waktu kesunyian pabila budak2 tengah khusyuk menjawab exam(khusyuk sgtla..), daku teringatkan kampung halaman..Especially mak la.. Bukan selama nie xingat tapi kali nie bertemankan wajah2 anak2 bangsa yang tekun menjawab soklan demi sebuah kejayaan, (of cos la daku berada di kelas yang baik dan ok..), teringatlah daku pada diri sendiri yang gigih menjawab soklan exam(dan gigih menahan mata dari tertidur) pada zaman persekolahan yang dah lama ditinggalkan.. Dah 9 tahun rupanya...

Arini Isnin, Khamis dah start cuti, Isnin baru terbang, ada seminggu lagi untuk bersiap sedia utk pulang.. Menyediakan fizikal untuk perjalanan panjang yang pastinya memenatkan dan menyediakan mental untuk aspek2 emosi dan tekanan perasaan.. I love going back home but the pressure is always on.. Go ne nak buat?? Sendiri yang menafsirkan bahawa setiap pandangan mata yang menatap itu adalah satu penghinaan dan kejian terhadap kekurangan diri ini..huhu

Emak pasti dah menanti dengan pelbagai agendanya.. Dah musim buah ker di sana?? Pasti ada berbakul2 buah-buahan since daku sorang anak mak yang hantu buah.. Yang pandai kupas mempelam sendiri, yang pandai buang kulit rambutan dan durian lepas makan, dan yang pandai mengomel yang tu sedap, yang nie kurang dan yang nie sepatutnya xyah beli..hehe.. Dah mmg daku sorang jer anak pompuan kan..

Dulu daku xpaham, nape mak kata, mak xberapa suka balik Kg Kandis, sebelum ketibaan Abang daku.. Now I feel her feeling.. Thanks God, I have a very understanding mother in law, just better than my Wek, that always pull my mum aside.. Citer lama2 la tu..

We're about 2 months to go for our 3rd anniversary.. What can I aspect for this year anniversary? last year, we celebrated at the field along with Hari Sukan Sekolah.. Addoooiii.. This year, July just being too busy for us. Every weekend had been booked by everyone to organize school event. And Cik Abang mungkin akan ke Kuching pada akhir bulan untuk main bola sepak PSKPP..(kalau dapat wakil la..) So, Daku xnak berharap sangat bahawa akan ada any celebration for us this year.. Again..

So, I just hope, and I pray too, to have some good news selain daripada the 1 line things...

Anyway, everything is God's job.. Daku takder la kisah sgt tp sedikit sebanyak, hati nie makin mengecik dan berdarah.. Aduhai...Makin banyak darah yang hilang, makin hilanglah pertimbangan diri.. Makin hilanglah line2 tu nnt..huahuahuahuahhhhhhuaaa

So, daku nak melengkapkan diri dengan persediaan fizikal utk perjalanan pulang dan perjalanan2 yg akan dijalankan sepanjang cuti nanti, dan jugak secukup-cukup-cukupnya persediaan mental agar daku tak tersungkur dengan emosi sendiri nanti.. Dah pernah terjadi dan daku taknak berdosa lagi..

So, I'm looking forward for my journey.. pray for keselamatan kami pergi dan balik..

tata

Monday, May 17, 2010

My Dearest Buddy in his Farm..


Di satu pagi yang redup, telah timbulnya satu semangat berkobar2 utk membereskan hutan hujan tropika di lot 3336 yg telah lama kekal di situ..

Dengan berpakaian lengkap seperti ingin pergi ke Ngiu Kee, Encik Mohd Fadhil pun segera menyarung selipar jepun berwarna biru dan berbekalkan tukul, cangkul dan penyodok, segala yang tumbuh tegak atau menjalar, semuanya dimusnahkan.. HahAHAhaha..

Sedang menilik keadaan tanah yang mengandungi pelbagai makhluk ciptaan Tuhan..
Batang ubi yang dah besar amat.. Dah berumur hampir 3thn..
Masih belum menyedari kehadiran kamera yang sedang merakam aksi petani berjaya Barnbuddy..
YEAH!! Tu dia, petani Barnbuddy dengan aksi mahalnya..
Dan ini adalah hasil tanaman yang amat subur setelah 3thn..huhu

Daku dh rebus sikit, nnt nk try buat tapai..hehehe.. Mak cadangkan buat kueh ubi goreng.. Ermm.. Alang2 dah banyak kn, kena rajin memasakla plk..hehehe..InsyaAllah, akan cuba buat yg lebih lagi.. Dh terbayang di depan mata akan tapai ubi yg best!! hahahaha

Di suatu petang yang aman damai, Daku berkunjung ke rumah Kak Timah di Kuartes, nak belajar buat Laksa Sarawak!! hahahaha.. TQ Kak Timah kerana mengajar Daku dan Izzie..

Tapi, disebabkan kekurangan keyakinan, Daku akan upload resepinya selepas Daku try masak sendiri k..
Sedap ammmmmmmaaaaaaaattttttttttttt........ 2 mangkuk ni penuh Daku abiskn..hehe
Bahan2 yang ada..Banyak bahan, mmg sedap sgt.. Kami memasak, dlm 2jam dh siap.. makan, dlm 20minit dh kenyang..hehe

tata

Sunday, May 16, 2010

Selamat Hari Guru; To All of My Teachers; And Myself..


Cikgu, pekerjaan mulia, memberi dan memberi tanpa mengharap balasan...

Pernyataan di atas adalah satu yang sinonim dengan guru.. Dulu....

SEKARANG??

Guru kerja banyak cuti dan banyak rehat..
Guru kerja separuh hari jer..
Guru guru...

Tak kisahlah apa yang hendak dikata, hanya guru yang mengerti tugas guru.. Hanya guru yang memilih untuk menjadi guru, mengajar dan mendidik, menjaga dan memerhati, membelai dan memujuk...

Jika dulu Daku menjadi seorang pelajar yang diajar oleh guru, kini Daku berada di tempat yg pernah diagung2kan, dan menyedari bahawa ia bukan semudah yang disangka.. Perlu pelbagai kemahiran dan pengetahuan untuk terus berdenyut dalam nadi profesyen ini..

Semoga apa yg baik terus mengekoriku dalam segala genap ruang perjalanan bidang ini..
Semoga denyutan jantung akan terus menemaniku melaksanakan amanah yang telah diberi..
Semoga Daku kan terus mempunyai semangat dan harapan untuk membangunkan bangsa Malaysia yang tercinta..

Negara ini kita yang punya.. Agama ini kita yang jaga. Diri kita tentukan semua.. Semoga sentiasa sejahtera..

Selamat Hari Guru buat semua guru di Malaysia. Semoga kalian semua terus kental mendidik anak bangsa walau apa pun halangan dan dugaan yang mendatang..

..

Sunday, May 9, 2010

Another day in another week..


Minggu lepas berlalu dengan pelbagai kekecewaan dan politik dan polimik dan tragedi dan sebagainya yang buruk2.. Ya Allah, memang kalut perasaanku.. Disalahkan, rasa bersalah, tak buat salah, seolah bersalah dan sebagainya kata2 salah yang di tambah pelbagai perisa..

Dalam dunia nie, ada pelbagai jenis manusia. Depan cakap lain, belakang maksud lain. Tu xmasuk lagi yang suka mengadu domba sehinggakan ada manusia lain yang teraniaya.. Allah.. Seandainya Daku yg teraniaya, bagaimana harus Daku harungi hidup ini?? Ya!! Bukan Daku mengatakan sesuatu metafora semata-mata akan tetapi ini adalah hakikat yang terpaksa dilalui oleh seorang rakan..

Kesalahan yang kita lakukan, sekiranya ditangani dengan baik dan meminta maaf, akan selesai dengan baik juga.. Namun begitu, dengan adanya batu api dalam ini cerita, maka barang sekangkang kera menjadi sejuta hektar.. Sebutir pasir menjadi sebuah pulau. Ya Allah... Jauhi Daku dari sikap adu domba dan batu api ini...

Politik dan polimik, kata yang hampir serupa tapi membawa maksud yang berbeza.. Ya!! dalam sebuah kehidupan, politik amat penting demi kesinambungan sesebuah organisasi. Namun begitu, politik kotor, politik kroni, politik murahan, rasuah dan diktator hanya akan mencemarkan kesucian kehidupan manusia itu sendiri.. Andai kiranya setiap lakuan ada baiknya disebalik, maka wajarlah ianya dinyatakan dengan jelas dan terbuka. Bukannya menghukum yang bersalah tanpa belas, menghentam tanpa siasatan, menerima aduan tanpa bukti.. Alahai dunia....

Semoga segalanya baik2 saja minggu hadapan dan seterusnya.. Hidup tanpa ujian memangla membosankan tetapi hidup yg penuh ujian yg membebankan memang meletihkan..:)???

Semoga yang buruk dan tak enak akan segera berakhir.. Semoga hidup ini akan sentiasa aman dan damai demi sebuah cita2 untuk mendidik anak bangsa demi masa depan Malaysia yang lebih cerah dan cemerlang...

Tata

Tuesday, May 4, 2010

Di saat Hati Meronta..


Kala hati dihiris pilu,
Kala diri diperlekeh,

Senyum masih tersisa di bibir,
Mata masih cerlang dengan harapan,
Semoga Daku kan terus berdiri kukuh dan teguh,
Moga Daku kan berjaya dan terus gemilang...


Tak perlu Disangkal lagi..

There was an error in this gadget
Pink Diamond), url(Pink Diamond), auto;}