Mukasurat Extra

Terjalinnya Ikatan..

Daisypath Anniversary tickers

Jom Main klik-klik-klik

Followers

Monday, March 29, 2010

AAiiiiii..... Hatiku....

Alahai..Skg nie hatiku bergetar hebat... Tanganku menggigil laju.. Sejuk hingga terbit peluh dinginku...Alahai..Senyum itu membunuh Daku....

Daku menyerah kalah kali ini.. 'Dia' memang berkuasa.. 'Dia' memang pembunuh.. Daku akan pastikan, dia takkan dapat memperkotak katikkan diriku lg selepas ini.. 'Dia' akan menyesali segala yang dilakukannya selepas ini...

Mentang2 dh naik pangkat, macam bagus BETOL!!!!

Static Week..


Xada aper yg mengujakan minggu nie.. Esok ada Pegawai MaCS dr PPD Limbang datang buat lawatan ke sekolah. As usual, hanya guru2 MaCS (guru subjek PMR) jer yg terlibat. Guru2 serpihan seperti ku perlu masuk kelas yg dikosongkan oleh guru2 MaCS pd masa lawatan tersebut.. And, daku masih meneruskan Ujian SEGAK yg xberjalan lancar seperti yg dirancang..

Perihal SEGAK, Daku sedikit kecewa.. 80 minit minggu lepas, daku terangkan selengkapnya apa yg perlu dilakukan semasa SEGAK kepada para pelajar, masih mereka gagal melakukannya pd minggu ini.. Adakah kaedah daku untuk menerangkan perihal ujian dalam bentuk eksplorasi telah menyebabkan maklumat tersebut gagal sampai kepada mereka dengan berkesan???

Sukarnya mengalami kegagalan apabila kita sudah pasti akan kejayaan itu...


Ok la..Esok daku bergantung harap pd kelas 1 Pro dan 2 Gem utk meneruskan perjuangan ini..Dengan harapan, segalanya akan selesai minggu ini sebabnya minggu depan daku nak kena g hospital utk Kursus Kesihatan..hehehehe ..

So, untuk meneruskan perjuangan, hari ini perlu ditamatkan dengan indah..

tata

Sunday, March 28, 2010

A Biggest Programme For A Big Bigger Girl..(Girl??)


Minggu depan nk start buat program menguruskan badan..Org lain dh start minggu nie but daku xsedia lg. So akan mula minggu depan.. Harap2 dpt diteruskn..

Pesertanya 4 org termasuk daku..Kami dh timbang berat minggu lepas,(yg mana berat daku memang diluar jangkauan fikiran!!), dan kami akan timbang lg bulan depan..:)

Acaranya?? Naik turun tangga sekolah!! hehehe.. 3 peserta lain dh start, daku still sonok tido petang n makan coklat!! Camner nk menang nih??

So, mula minggu depan, daku perlukn seorang trainer supaya daku dapat menang pertandingan nie.. Rasa2nyer, cik Abang sudi x jadi trainer daku??

Apa yg Cik Abang cadangkan?? Joging naik bukit masjid yg nampak macam bukit Larut..? Atau sit up 100x setiap kali sebelum tido? Atau main badminton??(main badminton xdpt membantu banyak punn..) So, daku memilih utk berjoging di bukit SMK Lawas dan sit up..(Walaupun confirm xsampai 100x..) Dapat turunkn berat ke??

Daku bercadang utk berdiet.. Tp masalahnya, bila daku xmakan malam, daku jd malas nk masak. Tp, kesian Cik Abang@trainer daku tu kelaparan malam2... So, daku kena masak jgk.. Bila dh masak, teringinla plk nk makan mskn yg enak2 belaka tu.. So, daku xboleh miss mkn malam.. So, what's the plan??

Daku akan menyediakan makanan yg sihat..Less oil, less fat, more veggie and fish comes first!! Tp, menggoreng jgk yg senang....:) So, apa yg dapat dilakukan??

Kesimpulan drpd pernyataan2 di atas, daku dapatlah menyatakan bahawa program nie bukan sesenang meluahkannya di mulut sahaja.. perlukan keazaman dan kekuatan utk melalui dan mengharunginya.. ermmm..

Daku akan berusaha!! Sbbnye, dlm 2bln, daku dh berjaya turunkn 2kg!!hehe

ok, pray for me.. My biggest target to reach 58kg(my weight in18years) and my reasonable target is 68kg(at least, this is still in the ideal weight for my height).. So, the target is still too far away to grab.. kena berusaha lebih n no main2!! N I hope, I can manipulate my PJ class to achieve my goal..hehehe(I never have that opportunity..) Well, teaching, educating n doing something for ourselves is really have differences n never get in one way.. So, fighting!!

tata

Tuesday, March 23, 2010

Hari2 Yg dijalani...


Hari nie Selasa.. Hari yg ada 2 masa P&P jer.. Banyak kerja yg dapat disiapkan.. Alhamdulillah..

Hari nie jugak, dapat buat sebijik kek coklat!! Alhamdulillah again.. I hope to do a lot more in future..

Hari nie jugak, dgn sabarnya dapat menahan sakit perut berangin, pergi kelas 1 Pro(kelas last dlm F1), manage control dorang, n know what?? Objektif tercapai!! Alhamdulillah.... Syukur Allah...

Hari nie juga, dah berjanji utk pergi main badminton, tapi xdapat tunaikan sebab perut still meragam.. Sori kekawan...

Hari nie juga, daku akan terus menerus berdoa agar kehidupan ini, akan sentiasa meluruskan jalannya ke arahku, mencapai impian dan cita-citaku, and semoga baby yang ditunggu2 akan tiba juga membawa sinar lebih keberkatan dan kebahagiaan buat 'yg xsabar nk jd mama&ayah'....

Dan sesungguhnya, daku akan terus berjuang demi anak bangsa yang dalam matanya ada sinar mengharap terang jalan masa depan.. InsyaAllah, cikgu ini akan terus mendidikmu, bukan hanya dengan silibus dijadikan panduan, malah dgn ilmu dunia yg pastinya kamu jarang perolehi dari buku teks mu...

Anak2, semoga kalian mendengar kata hati cikgu yang mahukan yg terbaik buatmu, yang mahukan segala yang terang dan indah buatmu.. Sesungguhnya kejayaan ialah buah usaha gigih yang pahit.. Kefahaman daripada kalian semua adalah hadiah terbaik buat kami cikgu yang membakar diri..(bukan membakar kulit ditengah padang sj, malah membakar emosi dan perasaan jua..)

Sesungguhnya lagi, teguran kalian mendamaikan, usikan kalian menyenangkan, pandangan mata yang lembut itu, pengubat jiwa.. Semoga cikgu akan terus tabah menghadapi karenah peralihan usia mu, semoga cikgu akan terus kuat menghadapi perilaku mengguris jiwa, semoga cikgu akan terus berjaya mendidik jiwa2 kalian dgn sebaik yang diizinkan olehNya...

Guru dan pendidik.. 2 perkataan yg punya maksud yg hampir sama tetapi berbeza.. Dan daku mahu menjadi keduanya.. Dan mahu yg lebih, InsyaAllah... Doakanku...

tata

Friday, March 19, 2010

Cuti2 Budget Borneo


Percutian tanpa wang gaji setompok mmg agak menyeksakan.. Namun begitu, ia mengajar kita agar lebih berjimat dan berpada2 pd penggunaan wang ketika bercuti.. Nie adalah jadual perjalanan kami pada percutian tersebut..

Isnin (15/3/2010) : Bertolak pd jam 11 pg selepas Lin dan Ustaz kembali dr medical check up di Poliklinik..
Berhenti di Tabung Haji Beaufort utk urusan kewangan dan kerohanian..
- Perjalanan diteruskan sehingga check in di Green View, KK utk penginapan semalaman. Budget semalam = RM78.
- Ke CP utk dinner. Pizza Hut = RM 49.90. Nak beli iron yg dh rosak kt sini gak..= RM49.90.
- Ke Wisma Merdeka utk mencari kelengkapan peribadi. Dapat seluar pendek = RM4.90 dan air mineral yg penting utk penghidrasi badan.
- Kembali ke bilik pd jam 9mlm utk berhibernasi sebelum perjalanan jauh esok..

Selasa (16/3/2010) : Check out jam 7.30 pg (walaupun mlm td janji ngan ustaz kul 700pg).
- Breakfast roti canai dan rojak ayam di kedai mamak.
- Dalam kul 830pg, bertolak ke destinasi..

Ini pemandangan di sepanjang Kota Merudu..
Sawah padi yg baru dituai.. kalau awal sket, dapat tgk padi menguning kn..
- KK-Karamungsing-kota Merudu-Kudat = kul11 lebih sampai di Bandar Kudat.. Cikgu Ziem kata lebih kurang Lawas jer tp kami sepakat mengatakan bahawa Kudat lebih dr Lawas beberapa kali ganda..;)
- Check in di Rest House Kudat dengan budget penginapan semalam, RM60.
Sebelum meneruskan perjalanan ke tempat tujuan utama, minum dulu..
Lunch pulak!!
- Perjalanan ke Tanjung Simpang Mengayau (The Northest Tip Of borneo) mmg mencabar Avanza.. Jalan tak berturap sepanjang kawasan estet menggegar otot2 badan. Tapi bukan sepanjang jalan tau.. Ini hanya utk menguji kesabaran je kot..hehehe
Tgk!! Damai.... Jalan yg baik dan jauh lebih baik... Angin laut menerpa..
Pantai berhampiran tanjung..
- 400ptg finally sampai ke tmpt yg dituju..
Ambik gambar kenangan dulu..
Excited dan sangat2 excited..
Mereka berehat sbb pasni nk kena panjat tanjung yg tinggi tu lak..
Jurukamera kena ada sense of creativity in photoshot yg dilakukan..hehe
Inilah dia tmpt yg ditunggu2 utk dilawati.. MasyaAllah...
Romantik dlm keletihan..
Itulah dia hujung yg paling Utara..
Melebihi had yg dibenarkan..
We'll never be apart..
angin bertiup kencang sampaikn kaki kapal ku macam nak terbang je...
Ada anak ikan lah!!
Well, pic tell 1000 stories..

Berikut adalah gambar peristiwa bersejarah Encik Mohd Fadhil mendaki tanjung simpang mengayau bagi mencapai tangan cik puan Noor Hidayah utk pulang bersama...



Muka kepuasan dengan hidung terkembang2..
I'm in this world..
I'm here!! u all biler lagi???hehehe
Sesudah letih menembak dan menilik di tanjung, kami ke pantai pula utk beberapa aksi biasa pasangan kekasih..
Kami mmg begini selalu... lalalalalalaaa
his is utk anak2 sedara ku yg sure akn jeles pd Makngah nya..hehehehe
Sian obor2 yg banyak mati terdampar di tepi2 pantai nie...

- So, dlm 600ptg, kami kembali ke tempat penginapan utk berehat dan membersihkan badan.. Pastu kami dinner di gerai dpn resthouse tu jer, murah, senang, dekat dan xmeletihkan.. pastu, kami pun tidor... esok ada banyak aktiviti lg...

Rabu (17/3/2010) : Kami bersiap agak awal..
Breakfast dulu di Bandar Kudat..
Penting utk dipamerkan nie...
- dalam jam 11pg, kami sampai di Rungus Longhouse. Amik beberapa keping gambar dan beli beberapa cenderamata..
Nie rantaila Cik Dayah...
Suka jer main2 dgn benda2 camnie...
Dr kecik mmg camnie sikapnya rupanya...
Nak bersembunyi??? jangan harap!!
Haaaa..... pakai, jangan tak pakai.. susah nk pakai benda alah nie..Tp lg susah nak tanggalkn semula..aduuuu....
Kg Bavanggazo, mengingatkan kami pd student bernama bomanlonso..hehehehe
Kg Gombizau perhentian seterusnya.. Melihat proses madu..
Topi khas utk melindungi muka dr disengat..
Amik lg madu free nie.. bukan selalu dpt makan..

Test drive, tp mmg kompem terbabas..
Niela bayaran nk masuk sini ek..

- Dah abis di kg Madu, kami ke Pusat pembuatan Gong plk..
Nie gong yg ditempah oleh UMS berharga RM8k. dh lama siap tp xdiambil lg, naper ek?? duit dh bayar lak tu..
Gong sebesar 24kaki... Alahai, besar amat..

- Selesai di sana, kami terus kembali ke KK dan menginap di Hotel Yaho=RM80 semalam(harga promosi baru buka)
- Sempat g Karamungsing plaza jam 530ptg utk beli bateri boleh cas semula utk kamera.. pastu abang beli dvd movie, Daku lak sakit perut berangin, dh beli pil chi kit tek oon, bali n ............ uwekkkkk...
- dh lega, ZZZZZzzzzzzzzzzzzzz
Niela hotel Yaho..

Khamis (18/3/2010) : Perjalanan akan diteruskan... KK-Kimanis-Keningau-Tenom-Sipitang-Lawas.
Pemandangan sepanjang perjalanan..
Dh penat Avanza mendaki bukit sehingga mencecah 18% ketinggian dan kaki abang yg dh nk cramp menekan pedal minyak dgn penuh hati2, kami berhenti rehat di depan Taman Banjaran crocker..Patutla tinggi sangat bukit2nya....
Kami mmg yg paling santai sebagai model free...
Avanza yg amat sporting hari itu...
Nk test bakat..hahahaha
Taman yg luas..
Peta nie ntah betol tidak skalanya..hehehe

- Sesampai di bandar Keningau, kami makan2 dulu.. Dan rehat2 jgk di Bandar yg mmg besar nie.. Sekali lg daku terasa kerdil bg pihak Lawas..huhu

Dh puas rehat, kami terus ke Tenom.
Lepas puas naik turun bukit2, kami sampai di Pusat Kebudayaan Murut di tenom.
WELCOME!!

Ramai gak org...
Kami di Taman Pertanian Sabah, Tenom..
Tp ari dh 330ptg, kami takut lewat nk turun ke Sipitang, so, kami tgk2 dr luar jela..lain kali buat trip lain utk terokai taman nie yg macam ada menariknya..
Saya sayang MALAYSIA!!!

aKHIRNYA, KAMI BERTOLAK PULANG JAM 340 ptg, singgah beli brg kt Gmart Tenom bt kenangan, pastu balik...
Xsangka, sejam pastu, kami dh sampai Sipitang.. What a journey..

Maka, apabila sampai ke Lawas, khasnya sampai ke rumah, tamatlah sudah perjalanan Cuti2 Budget Borneo.. Alhamdulillah, dgn budget yg sket pn still dpt manage..

So kekawan, lepas nie kita plan trip ke Tawau plk ek..hehehehe

tata

Tak perlu Disangkal lagi..

There was an error in this gadget
Pink Diamond), url(Pink Diamond), auto;}