Mukasurat Extra

Terjalinnya Ikatan..

Daisypath Anniversary tickers

Jom Main klik-klik-klik

Followers

Sunday, February 28, 2010

3 Days holiday..


Cuti 3 hari tetapi macam xcukup jer.. apa tidaknya, daku kesakitan perut, sampai xdapat tidur.. Yang 'AMAtla BaGUSNyA..', sakit tu dtg time malam jer... xdapat tidur, kenala qada' tidur tu siang2..huhu

Disebabkan ketidakselesaan itu, ajakan rakan2 utk ke KK dipandang sepi. Lagipun, minggu depan dh nk 'berjuang' di Limbang, I need more n more rest at d moment..

Dalam pd tu, sempat gak masak ayam ala wild yg daku amik resepinya dr 'License To Grill'. Tp, sepatutnya kena bakar, daku goreng..huhu.. Sbb malas la tu.. Aparaaa...

Petang td dh siapkan Puding Karamel. Sedap..... Dh lama nak buat, arini br terlaksana... Sebenarnya td dok cari resepi Apam coklat, xterjumpa lak. buatla karamel jer... So, apam coklat, or muffin coklat, tunggu lain kali jela ek..

Dh malam nie, dh sampai masanya memikirkn perihal esok.. Gosok tudung, sediakan pakaian, stokin yg selalu susah nak carik, ermmmm mungkin akan tidur awal sket arini..

Abang tengah masak burger!! dia teringi nk makan sampaikan petang td sanggup keluar pergi cari roti burger dan dagingnya..hehehe... Ngidam ker..??

Okla, nak tolong Abang.. Nnt dia bising lak..

tata

Sunday, February 21, 2010

PanaSSnyer Lawas..(mcm la tempat lain beku..)


Hari terakhir utk berehat2... hari terakhir utk mengadap laptop 4 almost everysecond.. Hari terakhir pinggang akan terasa sakit sbb duduk lama sgt..(???)

Mandi awal pg, tghari dh rs mcm xmandi pg lg.. Ada ke daku buat keje2 berat yg memeluhkan badan??

Check jap...

* Mandi...
* Uli2 tepung nk buat karipap..(inti dh siap mlm semalam..)
*Dok harvest tanaman kt Barnbuddy n Farmville..
*Kepal2 karipap..(dptla dlm 10 biji...)
*Abang goreng karipap, daku basuh bekas2 berkaitan..

*tengok tv smbil mkn karipap
*bg makan ikan kt Fishville
*masak makanan kt cafeworld
*Sediakan ayam utk dikukus
*tolong mesinkan rambut abg (guna no 4)huhu

*Tgk FB lg..
*Rasa panas nk **)^^&


Moral of the story....

Bawak2la gie mandi.. Dah lewat ptg nie...
(Hello.. kul 5.16pm dh ptg kt sini..6.30 dh Maghrib ok..)

Okla..nk mandi..nk siapkan masakan utk malam nie..
The menu:

- Nasi Putih..(of coSS)
- Ayam masak percik..(Mum's recipe yg paling best dimasak oleh daku)
- Tomyam sayur

da da da

cepat mandi, cepat masak, cepat dpt makan.. yey yey

Esok sekolah!! Give me the support!! yey yey!!

tata

yey yey yey

Friday, February 19, 2010

Ini yg Dicari...


Seminggu cuti CNY dimanfaatkn utk merehatkn badan dan 'menipiskan' purse..hehe
Ini semua adalah gambar2 yg menjadi koleksi sepanjang percutian dr Isnin-Khamis.. Erm....teringin nk meng'edit' gambar2 nie tp kekurangan bakat, kreativiti, inovasi n masa menyebabkan hanya yg ori dipaparkn.. Ori lebih baik kan..huh

The story goes....
7.00am (Isnin) : Abang baru menyuarakan rancangan utk bertolak ke KK.. aper?? Terkejut beruk daku. Xdapat nk bersiap cepat sbb xready lgsung!! Siapkan umah dulu..

10.45am : Baru bertolak. Cik Abang nak bermanja, suh daku drive lak.. Layankan ajer.. Panas badan sepanjang perjalanan.. Berpeluh2. Mungkin sbb dr pg xberhenti2 bergerak menyetelkan semua perkara kot..

1.30pm : Berhenti di restoren Malaysia di Beaufort. Tujuan sebenarnya nak breakfast, terjadi breaklunch la plk.. tp makan Pau yg best tau..

Fokus drive walau rs letih..huhu
Niela pau ayam dan daging yg besar2.. harga RM2 satu!!
Puas ati..Banyak isinya..

Dr Beaufort ke KK, Abang sambung drive. Daku tanya, kenapa xbagi daku sambung drive, Abang kata daku xcekap drive di tempat yg sukar..huhu..Ayat bunga2 Suami daku nie..

330pm : Sesampai saja di KK. cari tempat penginapan dulu.. G tang Dynasty, Green View, semua penuh.. Last2, try Impiana Mutiara. Nama best tp bilik cuma boleh thn la... Tp okla utk tidur semalaman..

700pm : Keluar makan n jalan2... nak main Bowling!!
Nie semasa tengah menunggu ketibaan Rojak Ayam. Tengok2 tangan sendiri, terkejut tengok dia tengah mengelupas... burukla plk... Nie semua pasal Sukan sekolah..Alahai sekolah...

8.00pm : Sampai di CP. Tunggu Kak Hera, Raina, Izi n Adila utk memulakn permainan.. Tp segan gak nk main nie.. Kebetulan, ramai giler org mlm tu.. semua 100++.. Camner 'Longkang Master' nk beraksi nih?? h0h0h0hh
Berbincang strategi dulu..tgk brader tu baling dulu..bg komen dulu..:)
Sementara tunggu turn, kita cuci mata dulu...
Gaya yg hampir nk 'Strike'..
Akhirnya.......GOAL!!!!!!! hahahahahaha

1030pm : Abis main, nk tgk wayang tp citer yg nak ditengok semua tinggal midnite show jer... Disebabkn letih n ngantuk, balik tidur la... Esok nk jalan lg...

700am (Selasa) : Kak Hera bgtau, dorg nk g jalan2 ke Filipino Market dulu. Janji bertolak kul10 kang..banyak ms nak guling2 lg...

930am : check out n g breakfast (mungkin breaklunch jugak nie kot...).

1000am : bertolak ke Pdg Merdeka. (kak heran n d geng tggu kt situ utk perjalanan yg seterusnya...)

1030am : Bertolak ke Kundasang...
Kak hera dan Swift nya meluncur laju.. Penat Avanza nk kejar.. Nasib baik b2 jer, kalau x, tinggal jauhla Avanza...huhu
Kabus yg tebal disepanjang perjalanan menaiki Tanah Tinggi Kundasang... Nyaman udaranya...
Tengok tu, Swift mmg HEBAT!!
Cik Abang hanya mampu tersenyum sumbing melihat Swift yg laju..
Daku amik kesempatan berposing.
Nie Strawberry Cottage. Kami berhenti utk tanya ada bilik 0 x..
Kesimpulannya, tiada... kami posing2 amik gambar jela...
Nie odw ke Zen Garden. Maju gak Restoren daku nie.. dulu datang umah kayu jer, skg dh renovate jd batu...
Nielah keadaan di Pekan Kundasang...
Yer..Dsebabkan Kundasang dh penuh, kami meneruskan perjalanan ke Ranau utk mencari tempat bermalam.. Nasib baik, ada sebuah rumah tumpangan yg ada bilik 0.. Kebetulan, ada 2 blk jer.. Alhamdulillah, rezeki.. Dh dpt bilik, malan lak..

345pm : Kami bertolak pula ke tempat tujuan utama, "Tagal Ikan Kelah Sg Moroli, Kg Luanti Baru, ranau"
Amik gambar tanda kenangan dulu...
Hebat gak. Banyak peraturan utk memelihara kesejahteraan ikan2 kelah dlm sungai tu...
Daftar nama dulu... Ehh..Daku dh ber'baby'??? hahahaha..
Itulah keadaan org yg th 'berurut dgn kelah' di sungai nie. yg nampak cm hitam kt kaki2 dorg tu, ikan kelah la tu!!
Abang Mohd Aniq, anak Kak Salmah. mmgla xserupa muka daku kan...
ahah!! Setelah lama jgk menunggu giliran utk turun ke sungai, giliran kami tiba jgk. nie kaki Abang yg dihurungi kelah.
Kaki Abang lg..Tp fokus pd ikan2 yg jinak...
Posing setelah tamat masa 15minit. Sakit disedut kelah mmg xtahan bg 1st timer.. Saper2 nk dtg KK. bgtaula..Korg bayar duit minyak, daku boleh jd tour guide ke Tagal kelah nie..hehehe
Selepas terjerit2 kena sedut dek kelah, kami amik kesempatan mandi manda di hilir sungai tu..Air yg sejuk, nyaman ehhh.....
Main2 air pn sonok gak... psssttt....jgn bgtau org yg kami nie semua cikgu!! hehe
Nie la tmpt penginapan kami di Pekan Ranau..

Dah hampir jam6 ptg baru kami pulang. Mandi2, solat, kuar nk dinner lak..hehe

700pm : Kuar dinner. Tp g cari roti dll utk makan2 esok pg lak..

900pm : Balik semula ke bilik, rehat2, tido000...

600am : bangun. gosok gigi. Bersiap2. nak g Poring Hot Spring pulak!!!
Beli tiket di pintu masuk..RM3 per head.
Mari kwn2, kita menuju ke arah nie!!
Gambar kenangan xle tinggal..
Atas jambatan gantung nie pn kena ada...
Welcome!!! Ambil gambar dan tinggalkan tapak kaki ya!
"Bang, kita dh xbanyak amik gambar berdua kan...?"
Hahahaha..Nie kolam mandi terbuka namanya.. sebab kami awal, dapat cop tempat dulu, isi air dulu..mmg panas beb...
Lalalala..nie Rockpool. air sejuk giler. menggigil la kami.. Tp ok jer berenang.. Kuar air panas, masuk air sejuk. Pastu sambung semula air panas..Dh puas, masuk air sejuk, baru bilas badan..hehehe
Time balik, masing2 mmg puas ati..n penat gak.. Sian driver...
Ambil gambar Cik Abang yg sorg2 gentleman di tengah2 wanita2..hehehe.. I LoVE U darling 4 being soo00000000 CooooLLLL.......
Gunakan masa yg ada utk bergambar...
Adakah itu perut ku??00hh tiDAK!!! jangan tertipu dgn ilusi optik tersebut..

1130am : bergerak pulang ke Ranau, bersiap2 utk turun ke KK semula...
Singgah Pekan Kundasang beli sayur sket.. Geram betol tgk sayur2 nie. rasa cm nk beli semua ja. tp Abang jeling2 tajam, paham sendiri la..hehe
Nie buah2 lak. Beli manggis, strawberi n jambu potong..
Sesampai di KK, singgah 1 borneo utk makan di Kenny Rogers. Kak Hera yg belanja tau..

Pastu, g check in kt Hotel tabung Haji, relek2 jap pastu bergerak ke CP tgk movie lak. OK la jgk.. Balik tgk movie, semua pun dh lembik, tidur jela...

Pagi2 ari Khamis : kak Hera kuar servis kete. Daku n Abang guling2 lg. Dlm kul930, kami check out terus, nk heading ke Lintas Square utk urusan rasmi (RASMI??:)). sELESAI DI SITU (aLHAMDULILLAH), kami kembali semua ke pusat Bandar KK utk makan Pizza hut..
Daku amik 1 udang..
Pizza kedua Abang..hehe

Alkisah, Dila nk belanja makan Pizza tu, Alhamdulillah.. TQ Kak Hera n Dila..!!

Daku sempat buat facial treatment sebelum balik aritu. Semua gara2 dh xlarat dgn keadaan muka yg teruk akibat xdpt penjagaan yg betul sepanjang kesibukan bersukan...

So, balik umah semula, sambung jd suri rumah yg buat keje rumah...
Masak2..Abang tolong kemas2 rumah.. TQ Abang..

Bila sekolah dh buka, baru teringat, kerja majalah sekolah..3K xset tarikh xmiting lg..Senarai nama pelajar xhantar ke Jbtn kshtn lg.. Dan bila sampai di meja di bilik guru, nampak terdampar lembaran kertas lg..

Cikgu Hidayah, sila buat tindakan segera atas surat Denggi ini!!

Kerja lg...

Alahai cikgu....

Tata

Saturday, February 13, 2010

Kehangatan Holidays...


Mentari memancar bumi ..terik...
Awan berkepul indah..Berarak pergi..
Angin bertiup sepoi.. Damai..
Daku masih di sini.. Laptop...

Cuti mmg best... Dapat tidur lewat.. Dapat bangun lewat.. Dapat makan lewat..???

Tapi, apa yang best nyer?? xde aktiviti.. Panas... Sakit badan asik duduk, tidur jer... Makan? xyah citerla...

Apa yang bast masa cuti?? Gie travel!!!

Tapi....kena ada puluSS$$.. (Gaji Feb dh masuk beb..) Tapi, nie baru 14 Feb.. gaji akan datang, 25 Mac.. Wahahahaha.... xkan nk mengikat perut sehingga waktu itu?? Lalalala....

Valentine?? xle sambut.. Bukan budaya kita org Melayu dan Islam...

Masak2?? Ada... Keperluan asasi manusia tu...

Tidur?? Dah lebih dr cukup qada dh nie...

Last2, yg tinggal dlm fikiran nie.... TRAVELOCITY!!! Tp.......

Tawau..... Kudat.... Kota Belut....
Bintulu.. Sibu.. Kuching....

Semua jauh2.. Driver Cik Abang sorang jer..
Geng yg lain banyak hal masing2..

Ada cuti pn susah jgk rupanya...

Tapi yg penting, xdela nk tensen sgt..huhu

Happy Holiday everyone..

tata


Sunday, February 7, 2010

Sukan sekolah Telah Habis dengan JAYANYA!!!

((entry nie dh lama ditangguhkn penulisannya..jd, bacalah seolah2 ia dh lama ada di sini ye...))

AlhaMDULILLAH.... Selesai sudah penat lelah selama beberapa minggu ini.. Dengan cuaca cerah yg terik, menyebabkan ramai pelajar yang pengsan dan terdehidrat, kejohanan olahraga kali ini dapat daku simpulkan sebagai acara pertama SMK Lawas 2010 yang paling berjaya sekali.. Manakan tidak... Hampir semua guru memberikan 110% (mungkin lebih) usaha dan komitmen dalam menjayakan kejohanan ini.. Bagi SERPIHAN yang mungkin kehabisan tenaga dan motivasi dalam meneruskan usaha memantapkan aktiviti sekolah, semoga anda semua akan mendapat petunjuk agar dapat menjadi guru yang lebih glokal di abad baru yang serba mencabar ini...

Daku sebenarnya sedikit berbangga (daku juga berharap agar tiada perasaan riak
yang merugikan) apabila anak didik yang ku gilap nampak sinarnya pada kejohanan hari ini..
Timothy Pengiran Ngilo, yang daku ajar sejak Tingkatan 1, yang daku dorong agar terus bergiat
dan berlatih acara kegemarannya, telah menunjukkan kebolehan luar biasanya.. Walaupun daku
sebenarnya tetap bersandarkan pada bakat, kebolehan dan kesungguhannya untuk berjaya
menyerap segala ilmu yang dicurahkan namun hati guru yang mudah tersentuh ini memang
sering tersentuh bangga akan kejayaan pelajarnya..

Daphne Kasing, pelajar kecik molek Tingkatan 1 yang berlari pantas.. Ku ajar melompat
kijang. Mungkin dia sudah punya ilmu itu di sekolah rendah. Namun pencapaiannya bagi
seseorang yang berumur 13 tahun dengan tubuh kecik molek itu sangat membanggakan.. Daku
pentingkan diri dengan berharap agar tubuhnya akan meninggi tahun hadapan agar bakatnya
dapat terus ku gilap hingga menjadi permata Sarawak yang disegani.. InsyaAllah..

Norziyana Othman, pelari jarak sederhana dan jarak jauh rumah merah.. Potensi yang
ada mmg membanggakan. InsyaAllah akan digilap lagi oleh ku sehingga boleh bersinar hingga ke peringkat
yg lebih2 lg..huhu

Dear students.. Semoga you all akan menjadi seseorang yg berbangga dgn bakat yg dikurniakan,
dan semoga kamu semua kan memahami betapa beruntungnya kamu sekiranya
menggunakan bakat tersebut dengan baik dan ke arah yang betul...

Ini semua gambar2 yg sempat ku snap semasa bertugas.. Enjoy..



Wajah bangga Timothy pengiran dengan Emas Lompat Kijang..
Reduan Abu yg pada mula memarahiku kerana memaksanya memasuki acara Lompat kijang, akhirnya dapat tersenyum bangga dengan perak yg digenggamnya..
Pemegang emas Lompat tinggi kategori perempuan bawah 14thn, Dayangku Amal Azeera.
Cara rejaman lembing yang tidak betul, hasilnya memang tak sebaik mana...

peristiwa payung tumbang ditiup angin.. itulah Daphne, berbaju putih.
Barisan pelajar yang amat bersemangat memberikan sokongan kepada atlit rumah sukan masing2...
Ratu jatuh Garisan Penamat, Heather. Semua acara, semua jatuh.. 100m, 200m, 400m, 4x100m, 4x400m... Aparaa...
PBSM yg dedikasi menyelamatkan atlit yg jatuh pengsan sampaikn menghadang laluan atlit2 lain yg tengah berlari..Aparaaa jugak..
Acara 1500m.. padang kami 200m jer satu pusingan so kalau 1500m tu, banyaklah pusingannya..hehe
Semangat Wilson dlm panas sebagai Pegawai Teknik..Of cos dibantu olehku..huhu

AHHAA!! Selipar saper yg tiba2 wujud di tengah2 trek selepas bebudak abis lari nie??? berikut ialah pemilik kaki yg keliru dari kiri...: Ustazah Noriana, daku, Wilson..
Permulaan yg baik tp pancit bila akhirnya..hehe
Anthony dengan bangga menghabiskan larian 400m di tempat pertama..
Achang, anak Cikgu Ziem yg begitu semangat!!
Cik Abangku yg tetap ada gambarnya di sini..kalau dia yg pegang kamera, jangan haraplah gambar daku nak ada..sobsobsob..Aksi 100m P3
100m P2
100m P1
100m L3
100m L2
ni perhiasan khemah rumah merah yg berjaya dapat no 1 dlm perhiasan khemah buat kali kedua berturut2...hebat!!!
rumah biru yg dpt tanah lot tepi..
redup je rumah kuning nie..sekali tgk, cm umah tok bomoh la plk..hehe.. jgn mare...
rumah hijau tetap sempoi!!...
Perbarisan rumah merah
persembahan perbarisan rumah hijau yg berupa tarian pom pom sexy yg meleret2 lama..boring!!
rumah kuning buat tarian chicken dance..simple, nice.. mmg patut dapat no 1..
rumah biru pn ok n nice..
ni lak persembahan tarian yg 'wajib' ada.. bagi daku, xreleven langsung dgn acara sukan nie..
cuaca makin panas...
ziana menang lh utk rumah merah..
sapa la yg dh buruk benar muka letih tu..
Go hijau!!
Eda menghabiskan larian di tempat ketiga..
Timothy kepada Izwan... Cara menerima baton yg xdpt diterima oleh daku!!! Mengapa ko xbagi tabik hormat o tunduk haik hait je kt timothy tu izwan ooiii!!!!Pastu gembira sakan lak dgn kemenangan..Aiii...remaja2...nie lak penyampaian anugerah Olahragawan.. Nie Olahragawati Perempuan bawah 14thn.. Nur Ziyana.
Olahragawati perempuan bwh 15thn, heather.
Olahragawati perempuan bawah 18thn, Lau Yann Lin. Dia menang 3 emas lontaran..
olahragawan lelaki bwh 14thn, brandon Achang..
olahragawan lelaki bawah 15thn, Anthony Peru.
olahragawan lelaki bwh 18thn, Delvis. Tapi nie Timothy tolong jd wakil, Delvis xwujud dh.
Nurziyana, Olahragawati keseluruhan 2010
Anthony Peru, Olahragawan keseluruhan.
rumah Kuning, tempat ketiga keseluruhan kejohanan olahraga sekolah.
rumah merah tempat kedua.
rumah biru tempat pertama sekali lg.. daku sedikit confius, saper mamat yg amik adiah nie??xnampak dia amik apa2 acara pun..huhu


So, walaupun lewat, nie la entry yg dapat dikongsi..
nak tulis banyak2 pn letih.. just see..

tata

Tak perlu Disangkal lagi..

There was an error in this gadget
Pink Diamond), url(Pink Diamond), auto;}