Mukasurat Extra

Terjalinnya Ikatan..

Daisypath Anniversary tickers

Jom Main klik-klik-klik

Followers

Friday, January 28, 2011

I'm Sorry...

Untuk semua pemenang GA 'From Over The Sea', saya ingin memohon maaf yg amat2la sangat kerana still masih belum mengirimkan hadiah anda semua.. Salah memang di pihak saya, terlalu banyak masalah belum selesai menyebabkan blog saya terlepas pandang dan hadiah2 tersebut terlepas dari dihantar ke pos office.. Saya berharap utk menghantar hadiah2 tersebut dgn segera pd mggu hadapan, insyaAllah..

Maafkan saya, insan yanglemah.. Bukan mengambil mudah, tidak mahu menjadi org yg memungkiri janji.. Maafkan saya..

Setelah selesai urusan pos, sy akan maklumkan kepada anda semua semula..

Till then, forgive me..

Wednesday, January 5, 2011

Cameron Highlands... 1st time..

Penjelajahan Malaysia bermula dengan perjalanan ke Cameron Highlands mengikut jalan Raub-Pos Betau-Cameron. Wah wah wah.. Dulu zaman kecik2, nk gie Cameron punyalah jauh, kena pusing ke Perak, naik ikut Tapah. Sekarang nie, alhamdulillah... Dekat jer.. Nak balik hari pun boleh..:)

Kami bertolak ari Khamis (3Nov2010). Jam 10.30 pg, kami bertolak daripada Temerloh.. Kami naik 2 kereta, sebuah Myvi, sebuah Cefiro. Jalan naik sangatla ok. Besar dan tak curam sangat.. Selesa dan bahagia..hehe

Kami menginap di Desa Anthurium.. Apartment 3 bilik, kami sewa dengan harga RM200 semalam.. Murah x? Cari jer kt Mudah.my..hehe Kami menginap 2 malam di sini.. Maklumla, jarang dtg, so, pulun la puas2..

Niela apartment yg kami sewa. Ada 3 bilik dengan katil saiz queen, kt ruang tamu ada lg 2 sofa bed. Sangatttlaa selesa..

Kami masak2 dalam umah jer.. Lebih jimat kalau duduk berdua.. Dan pengembaraan pun bermula..
Nie dh bersiap nak berjalan2 di Brinchang..
Dah sampai strawberi farm.. Semua pun muka ngantuk sebab xpuas tido..
Ready utk gie memetik strawberi sendiri..
Hafeeza dengan hasil sendiri..
Raif menunjukkan kemahirannya.. Penuh hati2..
Rasa nk ngap je strawberi nie..hehe
Apa budak2 nie buat? Makan curi2? hehehe
Banyak nie je yg bebudak nie dapat..huuhuu.. Last2, Makngah jugak yg tolong setelkn..
Bergambar dengan basket yg penuh..

Haa.. Mkn2 strawberi mcm2 resepi..
3 lelaki, 3aktiviti..
Suami Paling Ensem...(??))
Kami yg hepi!!

Perjalanan diteruskan ke Taman Rama2.. Layan budak2la.. Xbanyak spesis rama2 yg ada kt sini.. Xdijaga dengan baik jugak.. Tapi, enjoyla..

Abang tunjuk kehebatan pada anak2..
Nie spesis paling banyak kt sini..
Hafeeza relek jer. Hanaan still takut2 lg..
Gambar famili..
Utk kenangan..
Kena pegang tangan Hanaan, kalau x, rama2 tu terbang sebab tangan dia goyang2..huhu
Kenangan di sini..
Abang dapat tangkap rama2 spesis lain..
Muka2 eager..
Jom balik..
Ada tanduk??

Dah tamat lawatan, semua pun dh letih..Kami balik, mkn2 plk, pastu sambung tido dlm cuaca yg super sejuk tu... Petang tu, layanlah Raif dan Hanaan gie main2 kt padang permainan..
Gambar kenangan lagi..
Raif tunjuk kepakaran..Tapi eksen je tu..hehe
Main gelongsor plk..ayah Cu jd mandur..huhu
Hanaan plk..Nie lepas terjatuh lopak air..hehe
Bergambar kenangan dengan Shirley, budak omputih yg semangat ikut dorg main2..hehe

Malamnya, kami keluar lg ke Pasar Malam Brinchang..Jln2 cari sayur2 n brg2 utk dibawa balik.. Sbb esok paginya, Sabtu 5 Nov, kami dhnak balik.. Awal jgk, dlm kul11 kami dh check out..

Tamatlah perjalanan kami sekeluarga.. Seronok, lain kali boleh datang lagi.. Ooohhh.. Belum lagi, akan ada lg siri akn datang.. Tunggu..

tata
29 Nov-1Dis 2010 : Berfoya2 di rumah..
2-4 Dis 2010 (Khamis-Sabtu) : Berehat2 di Cameron Highlands..
5 Dis 2010 (Ahad) : Merehatkan diri..
6 Dis 2010 (Isnin) : Pulang ke Bentong untuk aktiviti keluarga..


Tuesday, January 4, 2011

Minggu Pertama Holiday yahuu...(KPM, Kursus Coklat & Rapunzel)


Tengah malam Sabtu baru sampai umah Bentong, awal2 pagi dah bertolak ke Mentakab, untuk menghadiri Majlis Graduasi Tadika Montessori Cik Hanaan Nafeesa.. Dah janji nk join, jadi kami pun pergilah.. Persembahan kelas dia, guna lagu Ciken Dance. Yang kelakarnyer, dorang berebut2 pasangan lak bila dh berterbangan di atas pentas tu.. Kelakar betol la persembahan budak umo 4tahun nie..

Abis acara, kami terus ke KFC, makan ramai2 sebab semua dh lapo.. Ramailah kawan2 Hanaan yg makan kt situ jugak.. Abis makan, kami pun berpisah. Mak, Abang dan famili balik Temerloh, saya ngan Cik Abang balik Bentong semula.. Memang hajat di hati nak stay lama sket kt Bentong, sebab kalau dh balik Chenor, susah dh saya nak balik Bentong semula..:)

Balik Chenor ari Selasa petang, siap sempat singgah pasar malam Temerloh beli buah+air. Dh lewat baru sampai umah..Mak dah siapkan makan, jadi, makan dulu sebelum tidur..

Esok bangun awal jugak, nak gie KPM perihal rayuan untuk berpindah ke Semenanjung..

Gie KPM, kena pakai baju formal tau..

Ramai orang, harapan tipis, panas, sakit belakang mengada2 menyerang, sandel menggelonsor dari kaki, apa punya bad day la...

Balik, rehat2, tido2, sbb esoknya nk gie jumper Mr Yusuf lak.. Detailnya, dah saya pos aritu kn.. So, malas nk citer lg..

Ahad, 28 November 2010, saya bangun awal lagi.. Kali nie utk ke Kuantan. Saya nak belajar buat coklat!! hehehe
Penuh tekun mengisi coklat dalam acuan.
Nie kawan semeja saya..
Nie cikgu jugak..:)
Yey!! Hasil terbaik dari ladang!!

Puas hati betol dpt makan coklat yg best bangat..hehehe.. Nak dijadikan cerita, abang saya pun bawak famili tengok Heri Poter kt Kuantan.. Jadi Cik Abang Sayang saya pun join tgk Heri Poter buat kali kedua..hehe.. Pastu, Mkn2, (sy pn dh abis kursus time tu), gie semula n tgk Rapunzel plk..huhu

Best jugak citer yg baru kuar nie..
Cam twist sket dr citer yg biasa didengar.. Kira Rapunzel nie lg hebat dr mamat nie..hehehe
Penyedap cerita ialah Maximus nie, Si Kuda yg bijak dan kelakar..
Scene romantik yg syahdu.. Cm nk ngalir air mata saya bila scene Rapunzel teringatkan impian dia untuk keluar dari menara tu..
Best..

Dah malam baru kami balik..Singgah umah MakTeh kt Taman Guru lagi tu.. Dah lewat sangat baru sampai Chenor. apa lagi, semua pun terus landing.. ZZzzzzzzz

Bukan main hebat cuti saya.. More to come.. Janganlah segan nk singgah baca2 lg..

tata

Balik Kampung @ 20 November 2010..

Cuti sekolah yang bermula pada 19 November telah disambut dengan perasaan yang bercampur-baur.. Ramai kawan2 yang telah berjaya berpindah, meninggalkan kami terpinga2 di sini.. Yang paling xbest, Iman Safiyya, anak kepada Ustaz Yazid dan Lin, berjaya jugak memindahkan diri mereka.. Sedey terpaksa berpisah daripada Iman yang comey lotey..


Sempena perpisahan sementara kami nie, kami pun pergi ke KK pd hari Jumaat pagi, menginap di Hotel Tang Dinasty dan makan2 mlm di Pantai Tanjung Aru.. Makan2 bersama2 kali terakhir...
Ustaz Yazid, Lin dan Iman yang nyenyak tidur..
Saya, Kak Liza dan Ambran mkn2 sampai abis..
Memang best makan kt situ.. Tapi, nasibla, kami baru tau ada tempat makan best kt situ...
Bila perut dah kenyang, kita pun senang hati!!
Pengangkutan kami hari tu, Gen2 Orange..

Pagi2 tu, kami dah bersiap utk keluar untuk menghantar Ustaz ke airport. Flight dorang kul12. Lepas peluk2, cium2 dengan Iman, kami berempat ke Center Point utk cari mkn lak. Jalan2 sementara tunggu masa flight kami pula..

Dah kul2.30ptg, kami pun menuju ke KKIA dan check in terus utk menunggu flight kami.. Saya memang mengantuk+letih sebab dh seminggu saya dok mengemas barang2 utk berpindah rumah. Jadi, belum pun flight take off, saya dh lelap..huhu.. Tapi bila makanan sampai, kita makan2 dulu!! hehehe

Macam biasa, dh sampai KLIA, kami terus naik ERL terus ke KL Sentral. Dari KL Sentral, kami naik LRT lak terus ke Stesen Gombak di mana Ayah dh sedia menunggu kami utk balik ke Bentong.. Jam berapa kami sampai?? Bertolak dari KK jam 5.50ptg, sampai di KLIA jam 8.30 malam. Jalan2 laju2 ke ERL, jam 8.45malam. Sampai KL Sentral jam 9.15, gi toilet dulu. Abang ajak makan McD dulu. Saya pun pelik, biasanya nak cepat2, nie boleh mkn2 plk? Rupanya Ayah nak jemput mak balik keje dulu kul11, baru datang amik kitaorang..OOooo..

Jadi, kami pun melepakla kt KL Sentral tu sambil makan2 McD.. Letih, sakit belakang + ngantuk.. Dah lebih kurang kul10.45 malam, kami pun gerak slow2 ke LRT Station, beratur beli tiket n tunggu tren seterusnya ke Gombak.. (Dok dlm tren, mmg sy pening!!)

Sampai ke Stesen tu, kami sekali lagi menunggu.. Dok kt tangga depan stesen tu jer.. Saya memang xle berjalan lama, berdiri lama, duduk lama pn xleh.. Macam2 yang xboleh. Teruk betol!! Akhirnya, Myvi putih pun sampai..alhamdulillah...

Peluk2, salam2, kami pun bergerak pulang.. acam biasa, Abang drive. Laju bukan main, sebab nk kejar tengok bola lak malam tu..huhu..hampehh.. Akhirnya, tak ingat dh kul berapa sampai umah..Tapi terus dok depan tv tgk bola.. Salin baju, sambung tgk bola lg, terus tido depan tv.. Isk isk..

Tamatlah cerita balik kampung kami.. Akan kembali dengan cerita2 lain, stay tune ya!!

tata

Saturday, January 1, 2011

Senarai Aktiviti Sepanjang Nov-Dis 2010...

Try urutan nie dulu sebelum baca entry di bawah...:)



Banyak sangat ke aktiviti sampai kena buat senarai?? Cuti boleh hitung dengan jari pun nak kecoh..hehehe
Jadi, meh tengok senarai yg takla sehebat mana pun...

16 nov 2010 (selasa) : Hari terakhir persekolahan.. Penuh dengan kerja2 yang perlu disiapkan dlm masa singkat..
17 Nov 2010 (Rabu) : Aidil Adha di perantauan...
18 Nov 2010 : Berkemas2 dan berpindah2...
19 Nov 2010 (Jumaat) : Bertolak ke Kota Kinabalu untuk pulang.. Tapi tetap ada aktivitinya..
20 Nov 2010 (Sabtu) : Perjalanan pulang dari KK-KL- Bentong yg memenatkan...

21 Nov 2010 (Ahad) : Pg2 lg dh ke Temerloh utk join Graduation Hanaan Nafeesa. Balik Bentong semula..
22-23 Nov 2010 : Rehat2 kt umah..
24 Nov 2010 (Rabu) : Balik Chenor
25 Nov 2010 : Jumper Mister Yusof
26-27 Nov 2010 : Rehat2.. (Gie KPM antar surat rayuan pindah!!)
28 Nov 2010 (Ahad) : Kursus Membuat Coklat di Kuantan

29 Nov-1Dis 2010 : Berfoya2 di rumah..
2-4 Dis 2010 (Khamis-Sabtu) : Berehat2 di Cameron Highlands..
5 Dis 2010 (Ahad) : Merehatkan diri..
6 Dis 2010 (Isnin) : Pulang ke Bentong untuk aktiviti keluarga..

7 Dis 2010 (Selasa) : Petrosains
8 Dis 2010 (Rabu) : Genting Highlands
9-10 Dis 2010 : Cameron Highlands
11-13 Dis 2010 : Taiping go go go..
14-15 Dis 2010 : Sakit tekak, sakit belakang, demam...

16 Dis 2010 (Khamis) : Selamat Hari Lahir Mak!!! Gie jumper Mr Yusor lg..
17-19 Dis 2010 : Bujang kembali!!
20 Dis 2010 : Puas2 main ngan anak2 sedara sebelum berpisah jauh..

21-22 Dis 2010 : Honeymoon @ Bukit Tinggi!!
23 Dis 2010 : Berehat lg.

24 Dis 2010 (Jumaat): Selamat Hari Lahir Abang..!!
25 Dis 2010 : Apa!!?? Ye ke??

26-27 Dis 2010 (Ahad-Isnin) : Get ready to take off.
28 Dis 2010 (Selasa) : Selamat tinggal Tanah Semenanjung...

**End of holiday...**

Details akan menyusul kemudian..

tata



Kenangan Percutian Bakal Menyusul...

Disebabkan line internet yg semacam xrela digunakan, dan keadaan diri yang mencutikan diri semacam tiada lg esok untuk bercuti, kenangan percutian hujung 2010 akan menyusul dalam beberapa partition agar senang bb kesayangan nie berkerja dengan lancar,,

(Gambar cute ini tiada kaitan)

So, selamat enjoy kenangan saya dan keluarga selama hujung tahun nie...

tata

Selamat Tahun Baru, Selamat Bertambah Matang..

Salam 2011, selamat berusaha lebih, selamat berjaya...

(Gambar tiada kaitan dengan artikel)

Walau sebanyak mana sinonimnya tahun baru dengan azam baru, saya masih ragu2 akan azam2 yg seharusnya dimunculkan dari dalam diri sempena pertambahan bilangan tahun masihi ini...

Walaubagaimanapun, semoga segala perancangan menjadi kenyataan dan berjalan lancar, sesungguhnya takdir itu kita yg cari melainkan hidup mati kita..

Semoga, kesihatan dan kebahagiaan akan melingkari kehidupan saya, keluarga dan sahabat handai semua..

tata


Tak perlu Disangkal lagi..

There was an error in this gadget
Pink Diamond), url(Pink Diamond), auto;}