Mukasurat Extra

Terjalinnya Ikatan..

Daisypath Anniversary tickers

Jom Main klik-klik-klik

Followers

Monday, October 31, 2011

T'ganu With Luv~~

Deepavali Holidays... Cuti seminggu yg lalu, saya berpeluang gie ke Terengganu.. Join group SK Tanjung Lalang punya Family Day.. Kebetulannya Abang saya ikut rombongan ke Bandung, so kakak ipar pun risaulah xde orng nak drive kete.. Mula2 memang plan nk naik 2 kete, tp alang2 abang dh xdapat nak gie, muat jela naik 1 kete.. :)

Nak dijadikan citer lebih hot, mak mentua saya pulak xsihat.. selalu panas seram sejuk badannya.. After dekat 2minggu dok dalam wad, sekali kena lak hipoglisemia, cik abg saya pun xsampai ati nak gie jalan2 jauh2 tinggalkan mak kt umah.. Alahai.. Ati Sy jgk yg terbelah bagi.. Last2, saya gie Tganu with famili saya, dh tambah mak saya ngan Rusydan(adik) sebagai driver, while cik abg dok kt umah di Bentong untuk menemani mak... Oohh..Terasa jahat diri ini..

Ahad tu, kami dh memulakan perjalanan sejak awal pg lagi.. Anak2 sedara memang exited giler nak balik ke kampung Ummi dorang nie.. Sy lak, ala2 keletihan mental dan fizikal akibat pelbagai perkara yg dilalui sepanjang minggu sebelumnya.. macam2 tau..huhuhu

Kami berkonvoi dengan 5 kete yg lain, menuju ke Seberang Takir, melalui jalan tepian pantai yg dh lama saya xlalu walaupun dh byk kali gie t'ganu sejak tua2 nie..hehehe.. Dptla tengok kilang proses minyak kt Paka yg selalu jd pujaan semasa kecik2 tu..hehehe.. Kagum tengok api yg kuar kt cerobong tu je pun... :P

Kami sampai lebih kurang kul2 petang, terus check in sebab masing2 letih dgn perjalanan yg jauh tu.. Nak plk dgn kehadiran kanak2, adooiiii, pening kepala..huhuhu..

Sempatla petang tu Sy bawak anak2 sedara dan anak2 cecikgu lain ke pantai di depan chalet kami menginap tu.. pantainya sangat xsesuai untuk mandi, so saya bawak bebudak untuk kutip kerang-kerangan je la.. :)



Dah dapat seplastik sorang kerang, dengan janji untuk buat istana pasir esok pagi, kitaorang balik semula ke chalet utk gie makan2 makanan laut celup tepung kt Teluk Ketapang.. memang TERBAAIIKK laaa...
Raif dan Hannan
Dari kiri: Hannan, Kak Suri, Dayah(anak sedara Kak suri), Raif
Kejap jer dh abes 4pinggan.. mak pun gie tambah lg 3..hehehehe
Nak amik gambar Hafeeza dengan papan tanda kedai nie kt belakang tu tp ari dahnak gelap, so my Canon xdapat berfungsi dengan baik dalam gelap..hehehe
Macam biasa, mak sangat bz memastikan cucu2nya cukup makan..huihuihui
Nie aksi kekenyangan dari Hannan.. Hani dah start mengamuk protes sebab xcukup makan ikan, so kami pun readyla nk balik ke chalet..
Nie la chalet comel utk kami sekeluarga.. xla besar sgt tp muatla utk kami ber9..kuikui
Hani dah pengsan..
Mak bawak bekalan utk Rusydan yg malas nak gie td..
Lepas makan banyak kt teluk Ketapang, seme dh kenyang. Budget nak tido je.. Kak Suri nak balik umah dia kt Kg Atas Tol jap. So, Kak Suri+Hani, Mak dan driver, Rusydan pun kuarla meredah hujan renyai2.. Saya dok ngan bebudak.. Sebenarnya, bebudak dok main kejo2 kt koridor, Saya terbongkang dlm bilik..kuikuikui

Pagi tu, ujan lebatla plk.. mcm2 plan, xdpt dilaksanakan.. Lepas mkn nasi dagang, kami pun berangkat nk gie Masjid Kristal.. Dlm kete, perutku memulas la plk.. Mcm2 tau!! Carik toilet kt situ, dok bertapa! Siap jolok tekak untuk redakan angin kuskuskus yg ntah dtg dr mana tu..Tak senonoh sgt.. Dah xdpt nak bergambar kt situ..

Dan2 balik dr situ, brake dics kete lak buat hal, tercicir kt tengah2 jalan tu..Dah kitaorg dok bertunggu tangga lak kt wokshop sementara geng2 lain gie bersuka ria kt Pusat sukan Taman Tamadun Islam kt Ibai.. Sedey sebab xdpt bertanding men bowling..huhuhu
Dah setel kete, lunch kt Atas Tol, br join dorg kt TTI.. Dorg dh abes men bowling. Layan bebudak berendamla plk..
Sambil2 tu, buatla sukaneka utk kanak2..
Hannan menang 1st prize utk 'Saper tiup belon paling beso' kategori bawah 6 tahun.
Raif 1st dan Hafeeza 3rd utk 'tiub belon sampai pecah' kategori bawah 12tahun.
Nie lak 'makan epal laju2'. Hannan 1st lg..
Hafeeza menang 1st nie, Raif lak kalah sebab gigi depan dia br nk tumbuh, xle guna lg..huhuhu
Nie lak acara utk mak-ayah sebenarnya. tp alang2 saya adik beradik ada nie, kitaorang partner jela..
Gaya melontar macam xbagi saya sambut!! Letih dok melompat nk nyabut belon berair tu..
Akhirnya kami menang tempat pertama!!kuikuikui
Next morning, bebudak dgn bj tido dorg, saya hangkut gie tepi pantai.. Utk tunaikan janji nk gie buat istana pasir..








Dah boring main bina dan hias istana pasir dorang yg xmacam istana pun (kuikuikui), dorang main lak tulis2 nama.. Semer sebab nak tiru saya la tu..huhuhu

Hannan..
Raif..


Dah panas hari, balik bilik, bersiap2 nak balik dh.. Tp ada tempat nak singgah lg.. Pasar Payang jd tempat wajib.. hehehe.. Nak beli Ikan Tamban 'pior' nie?? hohohoho

Dh shopping Pasar Payang, gie carik tudung kt Desa Murni ni plk...
Mak jd model Desa Murni lak..hehe

So, dh selesai bg duit kt Desa Murni, kami pn balikla ke Pahang.. Sampai kt umah dlm kul8malam.. Letih bangat.. Gie makan kt kedai tepi umah Abang tu jer, dan terus tido kt Temerloh je mlm tu..

Panjang sungguh story mory ku kali nie.. ~~sigh

tata

Thursday, October 13, 2011

Yang Ada Dalam Hati..


Yang ada dalam hati,
Adalah rasa sabar menanti,
Akan tibanya hari,
Yang ditunggu dinanti..

Yang masih ada dalam hati,
Adalah rasa cinta sehidup semati,
Walau dilibas disebat belati,
Masih teguh kukuh berdiri..


Yang ada dalam hati,
Bukan segalanya yang boleh diperolehi,
Ia bukti cinta sejati,
Pengikat kasih murni,
Walau hanya dalam hati,
Tetap wujud dalam realiti..

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

Yang ada dalam hati,
Semoga kekal hingga mati...

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

~~tata

Wednesday, October 12, 2011

Info Sihat: Hiperglisemia & Hipoglisemia bagi Pesakit Diabetes


Antara masalah (komplikasi akut-jangka pendek) yang kerap dialami pesakit kencing manis ialah hiperglisemia (paras gula darah terlalu tinggi) dan hipoglisemia (paras gula darah terlalu rendah) sehingga boleh menyebabkan pesakit pengsan dan koma.

Komplikasi jenis ini berkaitan rapat dengan naik dan turunnya paras glukosa darah secara mendadak yang mengkibatkan reaksi spontan tubuh kepada keadaan tersebut dengan tanda-tanda seperti berikut.

Tanda hiperglisemia
# Kerap buang air kecil
# Terlalu dahaga
# Sangat letih, lesu
# Muntah
# Terasa sesak nafas
# Keadaan seperti mengantuk

Tanda hipoglisemia
# Menggigil, jari menggeletar
# Terlalu lemah
# Sangat lapar
# Berpeluh-peluh dan terasa seram sejuk
# Sakit kepala
# Pucat
# Berdebar-debar
# Gelisah
# Koma (keadaan terlalu teruk)

P/S: Oleh itu, sebar2kanlah maklumat ini terutamanya kepada para pesakit diabetes dan ahli keluarganya, supaya keadaan yg teruk dan berbahaya kepada para pesakit tidak akan terjadi...
Semua pesakit diabetes WAJIB tahu dan alert dengan keadaan2 di atas bagi mengelakkan komplikasi teruk kepada organ2 dalaman nya...

tata

Monday, October 10, 2011

Makan2 @ Bandar Sri Permaisuri..


Saya sangat suka makan2.. Nak2 plk kalo xyah masak... :P.. So, saya memang selalu jgk sekodeng kedai2 makan yg ada kt kawasan perumahan nie.. Disebabkan saya nie tinggal di kawasan elit yg dihuni oleh kebanyakannya bukan Melayu@Islam, nak carik makanan yg halal punyala susah... Rasa jalan2 kt pasar malam n cium bau2 makanan yg enak2 pn dh lupa, sebab spjg 4thn di Sarawak, mmg xde pasar malam.. Kt sini lak, semuanya non-halal... T__T

Namun begitu (bahasa formal la plk....), selepas jalan2 malam2 merempit dgn cik abg buat penyejuk badan di serata kawasan sekitar Cheras nie telah memBELIAKkan mata versi panda+katak cute ku ini.. Apa x nya, bila sampai jer kt kawasan bangunan2 baru Bandar Sri Permaisuri, punyalah banyak restoren2 dan cafe2 yg selama nie saya tgk dlm tv jer!! Mana xkecur air liur....huhuhu

Memang saat tu gak rs nk terjun moto n serbu kedai2 tu seme.. Seme mcm best!!! So, kedai pertama yg jd mangsa terjahan ialah AP Ayam Penyet..


Simply the best, mengingatkan saya pd SimplySiti jer..kuikuikui..~~Apa ke sama nyer tu???
Sebab 1st time, ala2 malu2 kucing, kami masuk kedai tu.. Pilih meja dekat ngan kaunter supaya cepat dpt makanan..kuikuikui.. ~~Buruk perangai!!

Tapi, sebab Melayu yg malu sangat la kan... Sampaikan puas ku lambai2, panggil2 waiter2 yg berlambak melepak kt kaunter tu, sekor pun xlayan amik order!! Sejuk2 ekon kete td dh panas dh.. Ada ker patut bg customer yg br 1st time dtg nie tertunggu2..

Dah datang amik order, belum saya order air, tiba2 kwn dia panggil, terus tinggalkn kertas order dan saya yg terkebil2 mcm badak kena simbah ngan air nie.. Aduhai.. So far, nie la restoren francais yg paling buruk layanannya.. Smpaikan ada brother yg outspoken sket berbanding saya, siap sound lg waiter2 yg tgh syok bersembang tu..
"Dek, kami nak order nie. Mana waiter nie? dah lama tggu nie.." gitu ler sikit sebyk skrip brother yg dh hangin tu..huhuhu

Tp, disebabkan ke'eager'an saya nk merasa ayam penyet yg sokmo digembar gemburkan sebagai sedap oleh cik abang ku sayang, (dia makan kt Kuching, Sarawak), saboo jela menunggu servis lembab pelayan2 Restoren Ayam Penyet cawangan Bandar Sri Permaisuri.. Sesampai makanan dan minuman, (saya pilih set1 utk sorang, ayam penyet with sayor kobis+timun+sambal belacan+air teh O+ of cos, nasi putih..).. Terus selamat ayam yg rangup diluar, berjus di dalam tu..

Rasa dan kualiti ayam penyet dia, mmg thumb up! Tp servis, zero00.. Nak mkn lg?? Nakla.... Tp mungkin kt cawangan lain yg xmenyakitkan hati la kot... huhuhu

Kisah kedua, jln2 malam2 mengidam ayam percik la plk..huhuhu.. Cik abang kelaparan sebab xmakan dr pg..(katanya la.. Sapa suruh xmakan kt sek, ye x???) Kami dh lama usha Kedai Kak Yati nie.. Dulu jumper kt Bangi.. La nie, bila dh ada dekat2 nie, buat aper gie Bangi lg dh kn...

Jd, kami pn heading to kedai Kak Yati yg xtau yg mana 1 nie.. Kedai beso n nice.. Simple jer susun aturnyer.. xla moden sgt or crowded sgt.. Adala 4meja yg berisi time tu.. 3 drpdnya, diisi oleh kaum ibu bersama anak2.. Terlintas di fikiran jahat ku, "Nie kedai utk ibu2 tunggal ker???" huhuhu

Tgk2 menu, ok, dh ada sasaran.. mestila nasi kerabu ayam percik!! Harga boleh tahan, rm9.50 untuk 1 set tu.. Xmasuk air lg tau.. huhuhu.. Kalo buat sendirik, alangkah jimat kn... (versi nyesal la plk...).. Dh order, dokla sembang2 dgn cik abg.. Terasa betol jauhnya kami bila saya keje pg blk ptg, dia keje ptg blk mlm.. Dh xde ms nak gado2 mcm dulu.. hehehe


Sesi makan2 berlangsung lancar, tak termasuk masalah air lai chee kang saya yg habis sebelum ketibaan nasi tu.. Suasana pn xbz.. Waiter xbising2 kecuali ntah apa masalah dgn mesin blander dorg yg berbunyi macam org tgh drill jalan!! huhuhu..

Niela nasik kerabu ayam percik yg ok2 saja tu.. bagi saya, masakan nie boleh didapati di mana2 kedai masakan Kelantan yg ada banyak di tempat2 kita.. Nk lg sedap, makcik saya punya nasi kerabu memang power giler!! Ustazah Noriana punya nasi kerabu pun memang melekat di kalbu.. hehehe.. Jd, utk Nasi kerabu di Yati Ayam Percik nie, tahap biasa2 jer..

Sedap, boleh dimakan tp kurang berbaloi dgn harga ala2 cafe nya tu...

So, mestila siri makan2 nie akan ada sambunganya bila ada kunjungan yg lain plk.. Add di bawah tiap gambar adalah sumber gambar2 tersebut.. Bab2 amik gambar, saya memang fail!!
Lemah betol ek..

tata





Sunday, October 9, 2011

Kesilapan Saya.... :(


Saya selalu berfikir, bahawa saya seorang yg sentiasa tenang dan rasional apabila berhadapan dengan permasalahan2 dan kecemasan2 secara tiba2.. Tapi, insiden ini menyedarkan bahawa kerdilnya saya berbanding permasalahan dan kecemasan yg wujud dlm dunia nie...

Why saya kuarkan topik nie??

Mak mentua saya, terbaring jer di tilam, dari pagi hingga ke tengah hari.. Saya assume, she needs rest, after keluar hospital 3 hari lepas.. Dan saya assume, mak cuma nak berehat, sebab semalam dh keluar jalan2 dgn ayah...

saya juga assume, mak dh makan pagi td, which saya mmg bgn lewat.. So, saya assume semuanya baik2 saja.. Nak plk Cik Abg pn cm ok jer.. (biasanya dia yg risau lelebih..)

Ayah balik dlm kul 1 lebih, ayah yg sedar, mak dh tak bermaya sgt.. Dh xsedar.. Badan dh sejuk.. Mata kuyu, dh xle bergerak dan bercakap..

Terus kol ambulan...

Saya?? Ntah.. Blank.. ~~~~~

Ambulan smpai, check tekanan darah + paras gula.. Darah & nadi ok. Gula=2.5!!

Saya?? Baru tepok dahi sendiri.. Naper lembab sgt?? Naper xbleh pk, mak mgkin hipo?? Mmg lembab btol la.....

Saya tau segalanya tentang tanda2, simptom2,rawatan2 utk hipoglisemia tu... tp saya xbuat aper2 pn... Aparaaaaa.....

Mak selamat gie hospital.. Again.. Cik abg dan Ayah ikut sekali. Saya dok umah. Muhasabah diri semula, apa yg menyebabkan saya langsung xboleh bertindak lebih cerdik waktu tu...

Apa akn jd kalo keadaan tu lebih teruk dr tu?? Apa yg terjadi kalo perkara2 lain berlaku dan saya masih kekal blank???

Kebodohan dan kelembapan saya mengundang masalah besar.. adakah ini adalah salah satu petanda bahawa ilmu pengetahuan saya ini tidak berkat?? Sehingga ia langsung tak dapat digunakan semasa ia diperlukan???

Sudahla.. Saya pening dengan kelembapan ini..

tata

Thursday, October 6, 2011

Kaki Kartun jgk Rupanya..


Saya nie otak kartun jgk, walaupun muka mcm tua jer..huhuhu.. Yg Saya paling minat sekarang, Detective Conan.. Komik yg Saya dh baca sejak zaman sekolah, dh ada 2kotak bukunya.. Hajat di hati nk bukak library kt rumah nnt.. :)

Jangan tanya naper saya suker.. saya pn taktau apa sebab kukuhnya.. Yg saya tau, saya suker..hehehehe

Watak utamanya Shinichi Kudo, sorang pelajar Sekolah Tinggi, tp dh jadi kecik macam budak gred 1 sebab dh kena makan racun yg mengecutkan badan dia.. :).. Awal2 lg pn dh macam xlogik kn... Dia suka siasat kes2, sm jer mcm citer2 detektif yg lain..

Niela muka Shinichi yg besoo.. Hensem..hehe

Sebelah kiri tu, Mak dan Ayah Shinichi@Conan, pastu Conan, Ran (Awek Shinichi@penjaga Conan kt umah Mouri) dan kanan tu Mak dan Ayah Ran yg xduduk serumah seebab selalu bergaduh.. :)

Saya suka baca komoknya, sama jugak suka tgk kt tv.. Aduyai..Rasa diri sangat kekanak0kanakan.. Patutla xde rezeki nak beranak lg kot.. Sebab sendiri pn still mcm budak kecik!! kuikuikuikui

tata


Syoknya Cikgu!!


Bersempena dengan PMR yg berlangsung, sepanjang minggu nie, kantin SMK** lengang. Takder cikgu nak gie makan kt situ.. Bukan sebab semua cikgu yg tinggal kt sekolah tu berdiet akibat berlebihan BMI, (saya jer yg bermasalah itu..), tapi, semuanya memanfaatkan masa terluang di waktu persekolahan untuk mengeratkan hubungan sesama kami..

Semalam kami makan nasi kerabu.. Wah wah.. Feveret betol.. Arini kami bawak nasi lemak homemade lak.. Saya jd tukang masak nasi. Sambal, lauk-pauk, adala AJK nya.. Suka hati bila semua suka dengan nasi saya tu... :) Lain kali xla segan kalo nk bawak lg.. hehehe

Jangan tanya pasal gambar, sebab bila acara makan2 berlangsung, masing2 cuma nampak pinggan dan cawan jer..hehehe...

Bila perut dah kenyang, untuk mengisi masa lapang, saya dan beberapa rakan membuat kerja amal, yang mana kami tolong dorang klip kertas exam yg akan berlangsung mula minggu depan.. Mesin sorting kertas ada, tp kami guna manual jugak.. Nak perabih masa la katakan... :)

Setakat nie, dh 3set soalan kami dah setelkan.. Esok semua cikgu ada sebab Jumaat xde paper SPM kan.. So, rutin mungkin takkan sama lg.. Isnin dan Selasa, dh ada exam paper untuk pelajar tingkatan 4 sains. So, keseronokan tu mungkin berkurangan.. Ok la tu.. Dah puas bergelak ketawa dan bersantai 4hari nie kan...

tata

Wednesday, October 5, 2011

Alamanda, 1st time dan tanpa sesat!!


Buat kalo pertama saya berjaya mendapatkan kebenaran daripada En Abang Tersayang, untuk drive all alone ke Putrajaya, terus menuju ke Alamanda, yg saya hanya pernah dengar namanya saja sebelum nie... Eh, nasib baik Puan Aina Suraya bagitau saya, Alamanda tu shopping mall okeyy... Sangat teruk pengetahuan am saya nie...

Tujuan saya dan cik puan Aina yg keje kt tadika kt Putrajaya tu ialah untuk pergi ke Butik Gulyn nie...

1st time saya sampai di Alamanda, saya pun pergi park kat Aras P1 di Bahagian selatan. Parking lot cam xpenuh jer.. Cepat2 saya park kete, dan masuk ke dalam untuk mencari toilet sebab Cik Puan Aina belum sampai lg... :)

Hasil informasi beliau, saya terus jer terjah tingkat atas Alamanda untuk carik Butik nie.. (Sebenarnya takut sesat kalo jalan jauh2 n banyak2..) huhuhu

Dan bila dah sampai, masuk dan jenguk2, untuk carik bende nie....

Yela tu.. Kami berdua nak carik swimming suit muuslimah yg cute2 gini.. Hage kt sini sgt berbaloi.. RM149.90 untuk 3pieces swimming suit merangkumi long cap, dress suit dan long tight pant. Saya suker!! Kain dia standard. Hager best. Mestila kena promote kan..hehehe

so, bila dh ada swimming suit, kenala buat jadual untuk swimming schedule lak kn.. Every petang kami free, so mmg bagus sgtla tu.. hehehe.. tak sabar2 rasanya nak mencuba baju baru dan mengembalikan kekuatan kaki nie dalam usaha untuk kembali cergas seperti sebelum operation dulu... :)

Walaupun jalan balik dari Alamanda ke Cheras, saya tersilap masuk-tak masuk 3 simpang, tp saya manage untuk kembali semula ke jalan yg dikenali untuk meneruskan perjalanan balik ke rumah.. Susah sungguh jadi saya yg buta peta nie... :(

Begitula ceritanya untuk pengalaman 5 Oktober 2011.. Lepas nie, mungkin saya boleh gie Shah Alam or Semenyih pulak??hehehe

tata

Tuesday, October 4, 2011

Demam Malam..


Akan ada masanya, bila sampai jer jarum jam dekat kul2petang, mata dah stat berkaca2.. Sampai kul3, ngadap laptop pn dah samar2.. Jam4petang, kaki sejuk seram2 sejuk.. Jam5, dah xle nak bukak mata besar2 sebab air mata dok ngalir.. Kul6petang, down terus!!

Kawan2 semua penah alami tak apa yg saya alami nie?? Demam cuma waktu malam jer.. Sejuk, kena air pn menggigil.. Tak leh mandi petang or malam.. Pagi2 ok sket..

Ada yang kata, bila dia stat rasa gitu, bila dia check UPT, +ve!! Tahniah la bagi kekawan yg gitu keadaannya.. Saya pn sanggup demam tiap2 malam kalau gitu... Tp, ikut pengalaman saya plk, xde maknanya panas ke, sejuk ke.. Gitu la jgk..

Ada kekawan yg cakap, panas badan tu tandanya proses ovulasi berlaku!! Amat bagus untuk try to concieve!! Tp, dengan hidung berair, mata panas keluar air mata, sapa yg selera?? Adooiii.. Heeii.. it's take two to tango kan.... It's take two line to become +ve.. Hohohohoho...

So, moral of the story, sama2lah kita jaga kesihatan masing2 supaya kita sentiasa sihat sepanjang masa, boleh sama2 jaga-menjaga sesama kita, sama2 mengharungi kehidupan dalam keadaan sihat dan gembira..

p/s: Naper bila google pasal demam malam nie, asik kuar pasal bebudak jer yg demam malam nie?? Mungkinkah saya nie berbadan sedikit tembam, berumur 27tahun tetapi mempunyai kualiti dan dalaman seperti bebudak berumur 5tahun?? hahahahahahahaaaa

tatata

Sejenak Info Sihat 3

Rawatan dan Langkah Pencegahan Tibi


oleh Bintu Rasyada A. Rahman

Pelbagai cara telah dilakukan. Langkah pencegahan juga telah dilaksanakan. Namun, penularan penyakit tibi (tuberculosis) tetap tidak ada surutnya. Malah angkanya terus meningkat dari tahun ke tahun.


Statistik WHO

Menurut statistik Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), hari ini terdapat lebih kurang 20 juta kes tibi aktif di seluruh dunia. Penyakit ini dikatakan menjangkiti antara 50 hingga 100 juta penghuni dunia terutama kanak-kanak secara tahunan.


3 juta kematian berlaku setiap tahun disebabkan penyakit jangkitan tibi dan 80% daripadanya melibatkan negara-negara membangun. WHO juga menyatakan hampir 26% kematian di negara dunia ketiga boleh dielakkan sekiranya pesakit tibi mendapatkan rawatan sewajarnya.

Apakah punca utama penyakit yang sudah wujud sejak zaman kuno ini terus bertahan? Bagaimana pula peranan kita dalam usaha untuk memastikan penyakit ini tidak lagi menjadi antara pembunuh utama penyakit berjangkit ini?

Senario Jangkitan Tibi di Malaysia


Di negara ini, angka mereka yang dijangkiti penyakit ini semakin meningkat dari tahun ke tahun.

Sejak 1989 secara purata sebanyak 11,500 hingga 12,000 kes dikesan setiap tahun. Separuh daripada kes ini didapati positif dijangkiti tibi. Pada 2006, seramai 14,000 pesakit tibi telah dapat dikesan yang mana nisbah jangkitan adalah 61 untuk setiap 100,000 penduduk.

Tahun berikutnya, sebanyak 16,000 kes baru dicatatkan dan pada 2008 pula sebanyak 17,506 kes baru didaftarkan. Daripada angka ini, 10,441 disahkan dijangkiti kuman tibi dengan 2207 kes melibatkan pendatang asing.

Angka jangkitan terus meningkat tahun lalu dengan 17,496 kes baru direkodkan.

Bagaimanapun, kes tibi di Malaysia masih rendah berbanding Filipina, Thailand dan Indonesia, namun lebih tinggi dari negara Singapura.


Tibi dan Pendatang Asing

Kemasukan pekerja dari negara-negara dunia ketiga sememangnya menjadi punca utama jangkitan tibi masih berleluasa biar pun tahap kebersihan dan kesihatan di negara ini boleh dikatakan berada pada paras sederhana.

Sememangnya sangat sinonim dengan negara mundur dan kemasukan pekerja dari negara-negara ini turut membawa sekali penyakit tersebut. Penyebaran kuman di kalangan pendatang berlaku dengan mudah disebabkan keadaan persekitaran yang memudahkan penyakit merebak dan menular.

Boleh dikatakan dengan keadaan tempat tinggal yang sempit dan kurang ventilasi menjadi salah satu sebab penting kepada jangkitan ini menular dengan mudah.

Negara maju seperti Amerika Syarikat juga turut berdepan dengan masalah ini disebabkan kemasukan pendatang asing dari negara membangun seperti Mexico.


Rawatan

Bakteria tibi mempunyai dinding sel yang tebal dan amat sukar untuk dibunuh menggunakan antibiotik. Kuman ini juga boleh hidup di dalam sel-sel darah dan di dalam tisu anggota badan lain.

Oleh itu, rawatan tibi perlu terus diberikan selama 6 bulan supaya semua kuman di dalam dan di luar sel dapat dibunuh sepenuhnya.

Cara rawatan adalah dengan memberikan antibiotik kepada pesakit. Ini adalah untuk mengelakkan kuman tibi menjadi kebal kepada ubat (multidrug resistance tibi). Ubat yang biasa diberi adalah isoniazid, rifampicin, pyrazinamide,streptomycin dan ethambutol. Pesakit perlu mengambil ubat-ubat ini setiap hari bagi 2 bulan pertama, sehinggalah pemeriksaan doktor dijalankan.

Sekiranya pemeriksaan doktor menunjukkan kemajuan dari segi simptom, imej imbasan sinar-X dan pemeriksaan kahak, cara pengambilan ubat akan diubah kepada 2 kali seminggu untuk 4 bulan seterusnya. Imbasan sinar-X dan ujian kahak perlulah dijalankan setiap 2 bulan sepanjang tempoh rawatan, sehinggalah pesakit didapati sembuh sepenuhnya (selalunya hanya dalam tempoh 6 bulan).

Seperti antibiotik lain, ubat-ubat untuk tibi juga mempunyai kesan sampingan termasuk loya, muntah, rasa gatal badan dan letih. Adalah sangat penting pesakit memaklumkan doktor atau jururawat jika terjadi sebarang kesan sampingan yang teruk.

Kejadian kuman tibi yang kebal kini didapati meningkat di beberapa negara di rantau Asia. Kuman jenis ini amat sukar dihapuskan dan kadar kematian pesakit akibat jangkitan kuman tibi kebal adalah setinggi 80%.


Langkah Pencegahan

Menurut kajian, pesakit yang aktif tibi akan menjangkiti 10 hingga 15 orang di sekelilingnya.

Bagi pesakit yang disahkan tibi mereka perlu :

* Mematuhi arahan pengambilan ubat yang telah ditetapkan tempohnya.

* Ambil cuti dan tidak ke tempat kerja atau sekolah bagi mengelakkan kuman tibi tersebar.

* Selepas beberapa minggu rawatan, pesakit akan rasa lebih baik dan tidak akan menjangkiti orang lain lagi. Doktor akan menasihatkan waktu yang paling sesuai untuk kembali berkerja atau ke sekolah.

* Asingkan bilik tidur, jangan berkongsi pakaian, makanan dan sebagainya. Elakkan sentuhan dengan orang lain bagi mengurangkan risiko jangkitan.

* Dari segi ventilasi, pastikan sistem pengudaran rumah dan pejabat dalam keadaan baik. Halakan kipas ke arah tingkap untuk meniup angin keluar dari ruang bilik. Ini akan mengurangkan peluang bakteria tibi untuk terus berada dalam ruang dan menjangkiti orang lain.

Selain itu, kanak-kanak yang merupakan golongan mudah dijangkiti digalakkan tidak mengunjungi hospital bagi mengelakkan penyebaran kuman tibi. Bagi bayi baru lahir, suntikan BCG mampu memberi perlindungan daripada bakteria tibi.

Pemeriksaan kesihatan menyeluruh perlu dilakukan ke atas pekerja yang masuk ke negara ini terutama jika dari negara dunia ketiga

share from: http://www.sihatselalu.com.my/2010/04/rawatan-dan-langkah-pencegahan-tibi.html

p/s: last entry untuk Penyakit Tibi.. InsyaAllah, info nie amat berguna untuk kita semua..
Andai telah terkena jangkitan, yang paling penting adalah bagi memastikan kesihatan kita kembali baik, dan dalam masa yg sama, kita tidak menjadi penyebar kepada virus yg boleh membunuh ini..

Kesimpulan daripada ketiga2 artikel ini adalah sekiranya semua langkah penyembuhan diikuti dengan betul dan rutin, insyaAllah virus ini dapat dilenyapkan dan penyebaran kepada orang lain dapat dielakkan..

tata

Tak perlu Disangkal lagi..

There was an error in this gadget
Pink Diamond), url(Pink Diamond), auto;}