Mukasurat Extra

Terjalinnya Ikatan..

Daisypath Anniversary tickers

Jom Main klik-klik-klik

Followers

Sunday, September 30, 2012

Mempertimbangkan Pilihan Yang Ada..


Kita semua mempunyai pilihan yang mesti dipilih dan ditentukan sepanjang hayat kita yang dikandung badan ini.. Setiap hari pun, kita membuat pilihan..

Adakah kita akan bersolat SUbuh sebagai pemula hari yang tenang dan penuh cabaran???

Adakah kita akan breakfast untuk membekalkan tenaga optimun buat badan dan otak untuk sepanjang hari??

Adakah menu lunch dan dinner kita memenuhi piramid makanan yang disarankan dari sumber yang halal?

Adakah kita telah melakukan sehabis baik dalam pekerjaan kita bagi meraih kejayaan dunia dan redha Ilahi??

Banyaknya pilihan, hinggakan kita perlu memilih sama ada untuk tidur sendirian atau menemani pasangan (suami isteri sah shj!!!) hingga ke awal pg esok semula..... ???

Setiap perkara ada pilihannya, dan setiap pilihan ada baik buruk, doosa pahalanya...

Cuma, kadang2, kita terlalu stress dan tertekan dalam mempertimbangkan pilihan2 yg ada, sehingga menjejaskan daya gerak hati sendiri, yg akhirnya menyebabkan kita memilih untuk berada dalam pilihan yang salah... Jangan kuatir... Akan sentiasa ada U-turn bg yg terbabas, kerana Allah amat menyayangi hamba2nya... Walaupun hamba ini seringkali gagal menterjemahkan rasa kehambaan itu dalam jiwa....

Konklusinya, hati itu perlu disertakan akal yang waras, semasa dalam proses pertimbangan.. Kerana hanya dengan ilmu, amal itu berguna.. Dan hanya dengan amal, akan adanya budi dan bakti..

Dan Saya, akan berusaha mempertimbangkan segala segi, bentuk dan peruntukan, bagi memastikan hasil pertimbangan tersebut benar2 menyelesakan, dan membawa kebaikan.. InsyaAllah....


tata

Kena F*** !!


Tajuk ngeri giler.. Memang ngeri pun.. Ko xngeri?? Ko jantan kot..huhuhuuu

Al-kisah, Saya kn pulang seorang diri ke kampung setelah ditinggalkan oleh Encik Lelaki yg berfoya2 di Cameron Highlands bersama2 rakan sekerjanya.. (Ye ke??Boleh percaya??hukkss) Drive xdela susah sgt kan.. Jalan pulang memangla mudah, takkan sesat punya.. Tapi mencabar giler.. Dengan MRR2 yg jem tu.. Encik polis lak buat roadblock kt simpang nk masuk Lebuhraya Karak(apakes??), Saya tekadkan ati terus jer bergerak..hihihi

2 kali benti, kt Petronas Bukit Affendi sekali, kt R&R lanchang sekali.. Kt Petronas tu, terbenti lak kt sebelah kete, yg manusia dalamnya dok sibuk beromen.. Please la.. Takde duit ker nk gi hotel?? Loklakk.. Sakit mata ku yg suci murni nie.. Terus blah. Tak sempat gie toilet pun..huhuhu

Benti kt R&R Lanchang, buat fisio sket utk kakiku yg dhnk start kebas nie.. Pinggang over sakit minggu nie, tu yg jd kebas tu kot.. Pastu, kuar gie beli buah-buahan utk fisio mata lak.. hihihi.. Bila dh nk stat lalok, baik bg ubat dulu kn... Jauh lg perjalanan ni..

Memang Saya guna hiway jer teru menerus dr Karak hingga ke Temerloh. Tu pn sebab singgah Temerloh amik anak sedara 2 orang untuk bawak sekali gi Chenor. Kalo tak, I lenjan Touch n go yg baru top up sampai Chenor..hehe.. Dah amik bebudak, kol mak, suh gie terus ke kedai dia kt kampung lak.. Tambah kilometer lg.. Takper2..

Hilang kisah nk gie kenduri tghari tu, makan nasi lemak kt kedai mak jer.. 230pm balik umah, tido jap, gi lak majlis makan2 kt umah sepupu.. Umah Cik Abg i dok ber'make up' ms ari bersanding aritu.. Jauh ek.. Padanla dorg letih berjalan kaki dr simpang tu.. Tula, org suh bawak kete, konon nk jalan jer..kuikuikui

Balik dh maghrib, keletihan drive sesorang punya pasal, terus Zzzzzzz seawal kul10... lorrr...
-terjaga tgh2 mlm, Raif+Hanan nk tidur ngan Makngah.. Tersepitla Daku dek dorang berdua..Kena tendang dek Raif lg..Aduuuu..Makngah tak cukup tidur der...

Bangun pg tu, dok gesa bebudak mandi, siap2, jom panajt pokok mutan kuning!! hehehe.. Rupa2nya, bila dh sampai bawah pokok, baru tau yg masak tu boleh capai jer.. T__T.. Makngah pun amik kusi, panjat kusi n patah2kan ranting2 yg berbuah.. Hanan sibuk suh benti, dah banyak katanya, tp Makngah nk amik semer yg boleh dicapai..hihihii.. Sian Hani muka penuh kena gigit nyamuk.. Makngah tak nampak.. Salahkan kakak fiza ek..hehehe

Kak Suri balik dr kedai mak bawak nasi lemak, makan lg.. Siap buat air milo ais lg.. Suker bebenor la bebudak tu..huhu.. makngah pn suka jgk..hihi

Pastu, pepahamla.. Dh masuk nasi lemak, apa lg xtiviti yg sesuai kn.. Makngah masuk bilik, nap jer pun.. Tp datang Raif kaco.. Mintak tolong ajar English.. "Makngah jer rajin ajar Raif.. Abah selalu balik umah tgk tv jer..Ummi plk bz masak jer..Raif selalu belajar sendiri je kt umah.. Makngah jer yg selalu ajar Raif.." Ceh, taktahan ayat Raif nie.. Makngah pun mata2 stim gitu, ajarla jgk sikit sbyk.. Tak sedor bila Makngah lena, sedar2 Raif pun dah syahid sekali..kuikuikui.. Akhirnya, Makngah telah berjaya mengajar Raif tidur..h0h0h0h00...

Dh 230pm, baru berkemas nk balik.. Mak dh bising, nnt kalo bertolak lewat, ari gelap, mata awak tu bukan elok sgt..huhu..Ayat mak.. Mata Saya nie ok mak..Tak perlu spek mata lg..hehehe..

Kul300pm kot, Saya bertolak dr umah td. Singgah Temerloh anto bebudak tu dulu. Singgah Petronas isi minyak yg dh tggl 1petak jer lg.. Yg Saya namak, masuk kt simpang menuju ke Hiway Timur-Barat tu, jam dh kul 4.. Sampai umah kul 6.. 2jam jer?? No wonder kena F***..huhu..Citer gini..(baru masuk citer tajuk????0_0

Lepas plaza tol Bentong, kan ada 3lorong. So, saya pun guna lorong kiri sekali. Pecut konon2 nk potong seme kete yg dok lorong tgh tu kn.. Pastu, dgn muka eksen Saya, kt selekoh tu, tekan minyak laju2 lg, tp terus tersedar, kete Alphard yg beso gabak dok himpit kt kanan saya!! Terusla hon kan..Panjaaaang...

Tapi, tiba2 tersedar lak.. Laaa..Line saya dh abes rupanya. Patutla kete tu himpit Saya.. Terus lelaki driver kete tu bukak tingkap kete dia, tunjuk isyarat "Ko apa hal??Ada masalah??" hohohooo.. Saya pun balas dengan isyarat tangan gak, "Takde aper2" Pastula dia buat isyarat F*** guna jari tengah dia.. Isk isk.. Kalo nk kata bengang, org dh ngaku salah tau.. Ingat nk balas, tp saya kn muslimah.. Senyum jela..

Tp sebab nk sampai umah cepat, Saya terus beralih ke lorong kanan dan potong kete tu.. Dah selari ngan kete tu, angkat tangan lg dengan isyarat, "Saya mintak maaf ek.."huhuhu.. Memang kita salah, kenala ngaku kn...

So, disepanjang jalan, saya dok terpikir, kalau aku jd dia pn, aku bengang jugak..So, hrp2, dh mintak maaf walau guna tgn jer, dptla kurgkan marah brader tu kan..

huhu..Rambutan abes makan dlm kete.. So, sampai umah rs lapo la plk.. Nak mkn aper ek??
Tggu Encik Lelaki la.. Mn tau dia bawak blk stroberi ke kn.. Ade ke?? hikhikhik..

tata

Thursday, September 27, 2012

Mood sedih..


Bila diri rasa sedih, dengar lak lagu sedih2, maakkkk... haru..

So, kalau kita sedih, jangan layan perasaan tu sangat, nanti umur pun singkat!! Bukan sebab apa, maklumla, bila sedih, jd stress, bila stress, oksigen kurang, jantung kena kerja lebih, otot jantung letih, otot jantung stress, kiok la gitu..hihihi

Lgpun, skg nie, lg ramai pompuan yg skt jantung tau.. So, apa lg?? Jom kita hidup hepi2 selalu!! Masalah??? Tolak tepi jer..huhuhu

p/s: Yeke boleh tolak masalah ke tepi jer??


tata

Wednesday, September 26, 2012

Tapi, Kamu Kok Selingkuh....


tata

AIr Tiada di Cheras, Selangor


Keputusan bekalan air adalah perkara biasa..

Teringat masa kecik2 dulu, bila Sungai Pahang melimpahkan airnya pada musim tengkujuh, pam air duduknya kat tepi sungai tu akan tenggelam. Makanya, xdela air yg disedutnya, makanya, takder la bekalan air untuk kami kat kampung.. Banjir, patut makin banyak air, tapi sebaliknya terjadi..
Mandi air banjir memang syok, tapi banyak betol kotoran yang ada bersama. Nak tak nak, lepas mandi air banjir, kena jugak bilas badan dengan air biasa..

Rumah kat kampung, dulu2 la, kolah dia sebesar kolam renang..(nampak sgt nipu..hihihi).. Masa saya kecik, dalam usia 3-8 tahun, selalu dok takut nak cebok air dari kolah, takut tangan kena sambar dek JAWS!! hahahaaa... Cuak wehh.. Budak2 betol..

So, bila air kolah pun dah surut, kami pun gi la mandi air perigi yang digali dek jiran sebelah umah.. Perigi tu bukan dalam kawasan umah dia pun..Mandi perigi pun syok kan..hehehe.. Disebabkan musim tengkujuh cuma datang time ujung tahun, so sekolah cuti,memang syok giler ahh mandi tgh2ari dengan air yg sejuk tu.. Sanggup ulang2 2-3 kali gi mandi kt situ..hehe

Tapinya, nie citer tahun 2012 yang penuh cabaran..

Takder air di KL, memang kisah haru untuk dilalui.. Tinggal di flat, tiada tangki simpanan air sendiri.. Apa yg lebih teruk apabila tiada air yang disimpan sedangkan perkhabaran dibawa mengatakan masalah akan berlarutan hingga seminggu?? Mahu saja mulut ini meluncurkan kata2 tak elok didengar.. Air minum boleh dibeli, air wudhu' boleh diiktiarkan.. Air mandi??

Survival hidup di bandaraya bak kata cik abang ku Sayang.. Tika dia baru je nak melelapkan mata kerna kusyuk berada di depan laptop sepanjang malam, Saya telah terjaga. menyiapkan beg dan diri sekadar dengan membasuh muka dan berkumur, Saya terus melangkah keluar rumah, menghidupkan enjin kereta bertepatan dengan 'Hayya alal falah..' azan berkumandang... Berkira2 tempat untuk disinggahi, Saya memilih untuk ke stesen minyak 24jam, menumpang mandi di sana..

Shell mempunyai tandas yang besar dan cantik, tapi sayang, hanya dibuka kuncinya pada jam7 pagi.. Apakah peraturan itu?? Saya pun tak tahu.. Akhirnya Saya ke stesen Esso, terus berjalan menuju toiletnya tanpa menoleh kepada penjaga kaunter tu, dengan beg di bahu.. Alhamdulillah, tandas wanitanya besar, bersih dan selesa bagi Saya membersihkan tubuh di awal pagi.. Surau yang disediakan juga selesa, menyebabkan pagi Saya terasa lapang..

Siapa kata mudah hidup di bandaraya?? Tapi sekurang2nya, pengalaman di asrama selama 5tahun, tambah lagi di matrik dan universiti, menjadikan saya seorang yg survive.. Sekurang2nya untuk hari ini..

Dan maghrib nanti, kami berdua akan bersenam di gim, dan akan terus membersihkan diri di sana.. Sesungguhnya, ada jalannya bagi yang ingin mencari.. Alhamdulillah, tidaklah terlalu membebankan, terutamanya apabila Saya tak perlu memasak sepanjang masa sempit ni... hihihi

~~Esok, Saya takkan singgah di Esso lg.. Saya dh punya kunci bilik masakan di sekolah, yang punya tandas dan tempat solat yang selesa.. Alhamdulillah.. Dipermudahkan.. Sesungguhnya Saya bersyukur dengan kemudahan di dalam kesempitan ini.. Ia mengingatkan kita bahawa tiap masalah akan ada penyelesaiannya.. Yang perlu kita lakukan adalah mencari jawapannya..

tata

Cerita Rojak.. (TTC-ing)


Aiii...nak tulis pun payah pasal nie.. Apa yg dapat dinyatakan, cukuplah Allah sebagai tempat mengadu....

1.   Dah masuk cycle kedua Saya bertandang berjumpa doktor untuk check up, scanning, discussing... Tiap kali berjumpa tu, dompet perlu disediakan di tempat yg baik.. ~~Belajar utk berkorban...

2.   Emosi akan selalu terganggu.. Apa2 sebab pun boleh jd goyah.. Sokongan daripada orang tersayang dan orang2 sekeliling amat2lah didambakan.. ~~Menangis dlm toilet di bawah pancuran air sejuk berejam2 pun satu terapi jugak... ;)

3.   Disebabkan hormon yg up and down nie, mengalahkan orang yg mengandung baby kembar, Saya juga selalu terasa hati dengan kata2 orang sekeliling.. Kecik hati sampai dh tak nampak dah hati nie.. Tapi, patutla Saya cuba untuk menjadi seorang yg tak kisah untuk menjaga kesihatan diri sendiri kan... Sapa lagi nk jaga diri sendiri kalau bukan diri sendiri jugak kn... Oohh.. Jangan mengata Saya di depan Saya.. Jangan mengata di belakang jugak sebab Saya mungkin akan terdengar juga.. ~~Mungkin menutup telinga, mata dan mulut adalah penyelesaian terbaik??

4.   Cik Abang Saya terkena jugak tempias kegilaan saya ber TTC-ing nie.. Dia pun 'dipaksa' dengan kejamnya untuk minum susu kambing (jarang2 je pun), minum susu coklat (suka bebenor dia), makan madu (langsung dia tak buat sbb kena makan sendiri..ngelat ek), dan hantar Saya gi jumpe doc tiap2 mggu.. Agak2, terseksa tak jiwa raga dia???hahahaaa.. ~~Nasib baik Saya tak heret dia masuk dlm klinik dan masuk bilik doktor jugak..Org lain semua datang klinik n masuk bilik doc berdua tau... Dia sonok ber internet dgn wifi Old Town dlm kete... Takper, Saya borak2 ngan misi2 jer.. Dorang tanya mn husband, Saya bgtau tgh surfing kt luar.. :)

5.    Doktor cakap, mggu depan pemutus kata.. Kata apa yg nak diputuskan?? Nak buat treatment yg lebih besoo00r berbanding skg la.. Bila dh besoo00r treatmentnya, dompetnya haruslah teboo000l juga ya... Susah jugak nk dapat anak nie ek?? Yg korang suka suki hati jer buuang anak tu apsal?? taktau Saya nie berhabis dompet jiwa raga nk dapatkan anugerah terindah nie?? isk isk isk... ~~ Saboo000rr.... Dompet boleh beli ganti baru, anak penghibur hati penyambung generasi rezeki Ilahi....

So, keputusan masih kabur belum jelas...


tata

Tuesday, September 25, 2012

Banyak Cerita!! (Makanan)


Banyak yang ingin diperkatakan, banyak yang ingin diluahkan.. Tapi kekangan masa dan idea menjadi pembatas.. Ceh, alasan nie pn ada??

1.    Saya 'terbeli' susu tepung Dutch Lady perisa coklat yg sesuai utk semua peringkat umur.. Demi supaya Saya tak jadi sahabat karib syaitan yg suka membazir kan, Saya pun rajin membancuh.. Yg best nya, susu nie boleh bancuh dlm air suam, dan tambah ais untuk jadi susu sejuk yg syoookk... Saya lg advance.. Kacau susu tepung dlm air sejuk kuar dr peti ais terus.. Mula2 gerun gak, tengok cm berketul jer susu tu... Tapi hasil kerjasama dari bicep dan tricep yg dipenuhi lemak nie, susu tu sebati gak.. Cik Abg pun suka susu nie..hihihi.. Taula, dia taknak Saya paksa minum susu kambing la tu.. Susu lembu suka lak ek..

2.   Bukan 1st time tp sebab dh lama tak buat, so jd cm seram2 1st time.. Apa?? Buat ikan rebus..huhuhuu.. Sedap makan ngan nasi panas tu.. Geng kn pulak dia ngan singgang.. Perghhh.. Tu pasal, gerai2 ikan singgang kt tgh2 KL tu selalu masuk melambai2 dlm otak nie..huhuhu


3.    After raya, dh tak penah lg buat kek.. Lepas kes pavlova Saya hangus dgn jayanya hanya selepas 30minit dok dlm oven.. Cit.. Saya syak temperature control oven tu dh nenong la.. Ada sesapa nk belanja oven kt Saya tak?? Mood membaking zero bila teringat pavlova yg cantik tu hangus..huhuhu


4.    Mak beli pemanggang ikan ajaib yg banyak dijual dek ejen2 berdaftar.. Tp, belum sempat pn Mak guna, Saya dh sambar bawak balik KL.. Ada ke patut?? Isk isk isk.. Anak apa la nie...


5.     Saya teringin nak makan Sushi right now.. kan bagus kalo saya ngidam, mesti 'orang' tu cepat2 je nk belikn kn.. Tapi, sbb bukan ngidam, dh seminggu Saya dok bebunyi, masih belum berjaya mengorek telinga itu..hukkss

Saya yang sukar rumit...

tata

Tuesday, September 11, 2012

Sahabat Ustaz Don


Saya berjumpa ini di dalam FB. Sekadar ingin memperluaskan penyebarannya..


You all rasa betol ker apa yg dicakapkan nie??

Saya rasa, pompuan kalo tengah marah sikit, dia pot pet pot pet..

Marah banyak sikit, dia jeling2..

Marah banyak, dia senyap..

Marah banyak bebetol, dia senyum dan terus pergi..



Yeke??

Monday, September 10, 2012


Saya bukan seorang detektif yang boleh menyelidik segala sesuatu bagi merungkaikan kebenaran..



Saya bukan seorang doktor yang boleh mengkaji hingga berjumpa dengan penyelesaian yang terbaik..


Saya juga masih belum sampai ke tahap seorang yang redha dan tawakal segalanya dengan sabar dan taat..



Saya insan biasa, ada masa marah dan kecewa, ada masa sedih dan putus asa..

Saya manusia yang punya 1 akal yang selalu pendek dan kurang pengaruhnya..

Saya hamba yang sentiasa ingin mencari keredhaan-NYA namun sering tergelincir dan tersasar..

Saya, Saya lah Saya..

Ingin menjadi lilin di bumi, dan bidadari di syurga kelak..(InsyaALLAH)



tata

Ya, Saya Kecewa!! Dan Kecik Ati!!


Wah wah wah.. Tajuk entry sangat kejam..

Yela, Saya kecewa kerana pemergian Saya ke matta fair tidak membuahkan hasil..

Dan Saya kecik ati kerana godaan saya terhadap En Suami tidak membuahkan hasil yg diharapkan..

Disebalik semua itu, silent treatment jadi pengakhirannya..

Itu saja??

Sikit-sikit, lama-lama jadi bukit..

Sikit-sikit, lama-lama senak hati..

Sebab tu orang cakap, jangan simpan duri dalam hati, nanti merana diri. Tapi kalau tak simpan pun, sendiri merana jugak..huhu..

Yela, diri ini tak penting, jadi segalanya boleh tunggu..

Macamla dah teropong dan nampak Saya akan kekal disini selama 50 tahun lg..huhu..

Ya, Saya kecewa.. Saya kecik hati.. Tapi Saya juga tahu, hidup perlu diteruskan.. With or without..

Jadi, Saya dah tau apa yg perlu dilakukan..

KITA ENJOY!!!

tata

Sunday, September 9, 2012

Disinilah akhirnya..


Seolah-olah seperti membuat satu pengumuman, entry ini adalah satu perasmian akan terkuburnya sebuah impian dan angan2..




Impian untuk menjejakkan kaki, mengabadikan foto, dan menikmati alam ciptaan Ilahi di sisi lain bumi telah dikuburkan..


Sesungguhnya, tak semua impian itu akan dapat digapai dalam realiti.. Cukuplah sekadar impian dan angan2.. Dan apabila sudah sampai masanya, bersedialah untuk melepaskannya pergi..




Mungkin suatu hari nanti, mungkin akan masanya, impian ini menjelma semula dalam keadaan yang lain pula, InsyaAllah ia akan menjadi kenyataan..




Buat masa ini, inilah kisah terakhir Saya dan impian terbesar Saya..


YA!!

Dengan ini, Saya merasmikan pengakhiran sebuah impian untuk menjejakkan kaki ke KOREA..

Semoga mimpi2 indah tidak akan berkunjung lg..

Semoga bait2 kata tentang berkaitan tidak akan tersasul lagi..

Semoga Saya akan mempunyai impian lain yang boleh ditunaikan oleh diri sendiri, tanpa memerlukan lain2 instrumen yang boleh mencacatkan impian itu..

Sesungguhnya, impian yang tenggelam tanpa percubaan ini amatlah merobek hati ini.. T_T


Tata

Saturday, September 8, 2012

Masih Ada Keinginan..

Tingin nak amik gambar2 sweet camnie..
Lagi...





Macam ner En Mohd Fadhil??hikhikhik


Friday, September 7, 2012

Benar..Senyum..


Betul la kata orang..

Tak rugi kita tersenyum pada yang mengata,
Kerna kesannya kita redha, Dia yg tak rela..


Tak rugi kita bersabar pada yg marah,
Kerna kita gembira, Dia yang naik darah..



Saya bersyukur kerna Saya senyum hari ini.. Dalam kekusutan dan tekanan dari atas, rupanya ada pelampung lembut menyokong Saya dari bawah..

Kekuatan Saya hari ini, hadir dalam senyuman ikhlas penyeri muka.. Benarlah kata orang.. Senyum itu pembawa seribu rahmat!! Dalam kes Saya, mungkin berjuta2 rahmat!!

Ya Allah! Kekalkanlah senyuman di wajah hamba Mu ini, selagi masih ada perlunya.. Kerana senyuman ini punca kekuatan, punca ketabahan Saya hari ini...

InsyaAllah... Senyum yg dilontarkan, didaftarkan sebagai sedekah... Amin..

tata

Thursday, September 6, 2012

Surah Yaasin - yang salah atau "sengaja" disalahkan


di 'copy' dari http://spiderlily-zaidah.blogspot.com/2010/08/surah-yaasin-yang-salah-atau-sengaja.html




Pernah tak dapat sms atau email sebegini?

Assalamualaikum,

Yaasin, Walqura-nilhakim. Innakala minalmursalin. A'lasiratil mustaqim. Tanzilal azizirrahim. Litunziraqaumamma unzila aba uhum fahum ghafilun. Kirim surah Yaasin ini kpd 7 insan berugama islam. Insya Allah esok saudara akan menerima khabar yang baik, gembira dan rezeki anda sentiasa berada di tangan anda.

JGN DELETE, Ini betul2 jadi kenyataan.
---------------------------------

Aku secara peribadi dah terima sms ayat yang seperti di atas. Dan ini kali kedua through email plak.

Ape yang aku nak bagitau kat sini ialah, udah2 lah tu umat ISLAM di bolak-balik kan . Mari kita ambik sedikit pengajaran dari kes-kes ini.

Pesan dari aku (yang ilmu tak seberapa ini). Hentikan lah apa2 saja surat bercorak surat berantai ini. Kerana ini adalah perkara2 yg boleh melemahkan umat Islam dari dalam.
Lalu aku terus reply kpd si pemberi tadi agar berhenti berbuat demikian. Malah tolong pulangkan balik pesanan kepada mereka yang telah mengedarkannya! (Celaka org yg memulakan ini!)

1) Once, kita forward email @ SMS sebegini, kita dah percaya (beriktikad) bahawa dengat kudrat aku menghantar SMS ini, aku akan dapat khabar baik & rezeki. Bukan Qudrat & Iradat ALLAH.

2) Tanpa menyemak, kes ini terdapat kesalahan ejaan pada ayat dari surah yaasin ini. Sila semak Litunziraqaumamma unzila aba uhum fahum ghafilun. Org yg tiap2 malam baca surah yaasin pun boleh terkesima dengan kesalahan ejaan ini.

3) Kesalahan ejaan unzila yang sepatutnya unzira ini, berlaku dlm kedua2 email & sms yang saya terima. maka saya pasti ianya disengaja kan. Tapi atas dasar apa? Kalau kita perhatikan unzila aba uhum ini bermaksud = di TURUNkan BAPA Kamu. Bapa = father. Saya khuatir ia mahu menyelindungkan ayat ISA yang diturunkan??? sedangkan maksud YAASIN yang suci tadi adalah terlalu amat jauh dari ini!!! Cilaka kamu yang menghantar ini! AWAS! buat semua muslim!.

Pesanan ringkas saya,

Apa saja yang bersifat surat berantai, tolong tolak.
Apa saja yang melibatkan perkara2 shortcut, tolong tolak. kalau aku send sms dapat pahala, kalau aku reply dapat rezeki - KEPALA HANGGUK ENGKAU! Ini perkara serious beb, ini AQIDAH!

Apa saja yang melibat kan ayat2 Al-Quran. Tolong semak!
Kalau ada org dtg rumah kerumah, jual ayat quran pun tolong tolak. Jam ada ayat QURAN ke...

Orang buta minta sedekah - sedekah boleh bagi - tapi kalau dia bagi sticker ayat QURAN, tolong bagi dia balik.

Kerana kita khuatir, di sini bermulanya benda2 yang tak betul. Kerana saya pernah dapat ayat seribu DINAR yang salah eja ini selepas bagi derma kat sorang pakcik tu!!

Kat sekeliling kita dah banyak org cuba pesong kan AQIDAH kita secara halus, pesong ayat Quran! Walaupun mereka takkan mampu menghapuskan KALAM ALLAH ini. Tapi kita sebagai umat ISLAM mestilah Peka!!

Ayat2 Al-Quran bukanlah selayaknya di perjual beli. TAK semurah itu BEB!! Kalau kau nak bagi apa saja yang ada kaitan ngan ayat Quran, sepatutnya FREE! Jam Quran ke, ape ke, bagi free le! Unless kita betul2 sure yang kualitinya baik, ayat nya disemak maka OK! MENJAJA AYAT2 QURAN dgn cara sebegini adalah, menempatkan ianya bukan pada tempat. Ia bukan balasan utk kita menderma RM1.

So, tolong le sampai2 kan pesanan aku ini, semoga ALLAH yang lebih layak nak balas kat kita, rezeki ke, berita gembira ke?... & Ingat! ajal maut, rezeki & jodoh hanya Allah yang menentukan, bukan email seberapa banyak orang yang anda hantar... Tapi tak salah kalau nak ingatkan orang lain tentang kebaikan... So ape lagi... send le kat 7 org ke, 70 ribu orang pun takpe...

So, tepuk dada, tanyalah IMAN..

tata

Wednesday, September 5, 2012

Gimnasium Dan Saya..


Tajuk tu kedengaran canggung sekali...
Tapi, realitinya, memang Saya skg dh sign up utk jd member gim!! hahahaaa..
Tak penah masuk dlm otak tau..

Nie bukan Saya!!!

Disebabkan gim nie ada sesi aerobik, so Saya pn dengan berkobar2nya, nk gi beraerobik utk menyingkirkan lebihan sisa2 yg tak diperlukan lg dibenci ygg berada dlm diri nie.. Cheewahh


Disamping tu, Saya gak nak try pengetahuan Sains Sukan Saya nie, boleh diaplikasikan pd diri sendiri ke tak.. Errmmm... Dari aspek aper?? Erkk..

Jadi, buat permulaan nie, misi Saya ialah utk daya tahan kardiovaskular dan kekuatan otot belakang Saya dulu.. Kena kuatkan dan tahankan otot dulu, baru bertenaga nk bakar lemak!! Yey..


 Dalam kelas pertama aerobik Saya, dipertengahan aktiviti selama sejam tu, Saya terpaksala berhenti kejap, amik napas lebih2 dan minum air setelahh merasakan denyutan tak stabil jantung dan kesukaran bernapas normal.. Itu mungkin disebabkan faktor Saya yg berdiri di depan speaker besar gabak kuat giler tu dan betol2 pulak berada di laluan aircond.. Isk isk isk... Alasan baik punya kan??

Apa2pun, sesi beriadah dlm bangunan nie akan berlanjutan selagi hayat poket masih adoo..huhu..
Sekian notis pemberitahuan kecanggungan diri arini..

p/s: semer gambo2 di amik dr Facebook RockafellaGym..

tata

Tonsillitis = Saya MC arini..


Terjaga dari tidur kerana merdunya alarm yg dikunci oleh En Suami.. Tekak terasa pahit. Menelan rasa sakit. Raba2 kt leher,tengkuk, sah, tonsil ku bengkak lagi!! Dalam kemalasan nk layan sakit, sambung tidur lg.. Terjaga oleh alarm ku sendiri yg jauh lebih aktif dan cergas bunyinya, tekak masih sakit..

Ambil keputusan untuk mc jer arini.. Rehat betol2 sebab esok lg banyak keje nk kena buat kt sek.. Lgpun, minggu nie xle stress2.. (Alasan..)

Dh lama tonsil nie xbengkak teruk camnie.. kalau setakat dia suam2 kuku gitu, cepat2 je saya minum air sejuk or makan aiskrim, bengkaknya cepat surut.. Tp kali nie terover besar lak.. Terpaksala amik cuti ye tak.. Saper tak tau tentang tonsillitis nie? Nie ha ada sket info pasal bende nie...


  http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2008&dt=0720&pub=Utusan_Malaysia&sec=Kesihatan&pg=kn_02.htm


UNGKAPAN ‘saya ada tonsil’ seringkali kedengaran di kalangan masyarakat umum. Tidak kurang juga ada daripada golongan warga kerja perubatan dan kesihatan sendiri yang menggunakan pernyataan sedemikian yang merujuk kepada suatu struktur yang kelihatan pada mereka tidak normal di dalam rongga mulut.

Sebenarnya, tonsil adalah agregasi tisu limfoid yang terdapat dalam rongga mulut dan tekak seseorang.

Tonsil yang biasa dirujuk ialah struktur kelenjar yang terletak di bahagian tepi, iaitu di kanan dan kiri orofarinks seseorang, yang juga dikenali sebagai ‘palatine tonsil’.

Selain itu, ada lagi agregasi limfoid lain yang berhampiran dengannya yang turut memainkan peranan dan fungsi yang sama.

Ia dikenali sebagai ‘lingual tonsil’ iaitu yang terletak di pangkal lidah, ‘tubal tonsil’ yang terletak di belakang hidung dan beberapa kumpulan tisu limfoid yang lain di dalam tekak yang kesemuanya tersusun dalam bentuk lingkaran yang dipanggil ‘Lingkaran Weldeyer Dalam’.

Tonsil sememangnya wujud pada semua orang terutamanya pada golongan kanak-kanak. Tonsil bertindak sebagai sebahagian daripada sistem pertahanan badan sewaktu masih kecil kerana pada waktu tersebut sistem imuniti badan belum lagi mencapai tahap kematangan sepenuhnya.

Imuniti yang dibekalkan oleh ibu sewaktu dalam kandungan juga sudah beransur-ansur hilang. Justeru, ungkapan mengatakan ‘saya ada tonsil’ tidaklah lebih daripada mengumumkan bahawa diri mempunyai struktur normal seperti mana orang lain.

Dari segi signifikan maksudnya, ia samalah seperti mengatakan saya ada hidung, saya ada mata, saya ada telinga dan sebagainya.

Pada awal usia kanak-kanak, saiz tonsil ini akan meningkat sedikit demi sedikit sehingga mencapai ke suatu tahap yang kekal atau plateau.

Apabila kanak-kanak mencapai usia persekolahan, maka saiz kelenjar ini lama-kelamaan akan menjadi semakin kecil.

Hal yang demikian menerangkan mengapa tonsil jarang kelihatan atau jika dikesan pun adalah dalam saiz yang agak kecil pada golongan dewasa.

* Masalah berkaitan tonsil

Dalam praktis bidang otorinolaringologi (telinga, hidung dan tekak), masalah yang sering dikaitkan dengan tonsil ialah jangkitan virus dan bakteria, baik pada tonsil itu sendiri atau struktur di sekitarnya iaitu kawasan peritonsilar, hipertrofi atau pembesaran saiz kelenjar tonsil yang mengakibatkan tanda-

tanda obstruktif (halangan) seperti penyempitan saluran pernafasan atas dan ketumbuhan termasuklah karsinoma sel skuama (squamous cell carcinoma) dan limfoma.

1. Jangkitan

Selaras dengan fungsinya sebagai struktur barisan hadapan pertahanan badan terutamanya pada kanak-kanak, tonsil merupakan tisu yang terdedah kepada jangkitan kuman baik virus atau bakteria.

Inflamasi berpunca daripada jangkitan virus biasanya merupakan sebahagian daripada jangkitan pada saluran pernafasan atas seseorang (upper respiratory tract infection).

Bakteria pula, biasanya daripada jenis beta hemolitik streptokokus dikenalpasti sebagai punca jangkitan yang paling kerap berlaku. Ia biasanya mempunyai kecenderungan untuk serangan yang berulang-ulang.

Jika jangkitan tonsil ini merebak ke kawasan peritonsilar, maka manifestasinya akan menjadi lebih teruk sedikit.

Kawasan peritonsilar akan mengalami keradangan dan kadang-kadang pengumpulan nanah akan berlaku. Ini menyebabkan saluran pernafasan menjadi lebih sempit dan ada kalanya menyebabkan kesukaran bernafas.

Punca-punca jangkitan lain yang boleh berlaku pada tonsil termasukah difteria, infeksi mononukleosis, agranulositosis dan sebagainya yang kebanyakannya berlaku dalam frekuensi yang agak rendah.

Ini mungkin disebabkan oleh keberkesanan imunisasi yang diperkenalkan oleh kerajaan terhadap bayi yang baru lahir, meningkat kefahaman tentang pentingnya menjaga kebersihan serta kesihatan gigi dan mulut, di samping kecenderungan ibu bapa membawa anak yang mempunyai masalah kelenjar tonsil untuk mendapatkan rawatan pada peringkat yang lebih awal.

2. Hipertrofi Tonsil

Hipertrofi tonsil merujuk kepada saiz tonsil yang lebih besar daripada yang sepatutnya. Ia biasanya melibatkan kedua-dua belah tonsil dan saiznya bersimetri.

Tonsil yang bersaiz besar ini akan mengakibatkan diameter saluran pernafasan atas amnya dan orofarinks khususnya menjadi lebih kecil. Hal ini akan menjadi lebih teruk jika ia berlaku pada kanak-kanak.

Ini adalah kerana saiz orofarinks kanak-

kanak adalah lebih kecil dan pertambahan saiz tonsil akan mengakibatkan baki ruangan saluran yang tinggal untuk pernafasan semakin kecil.

Selain itu, saiz tonsil yang besar juga akan menyebabkan gangguan dalam proses menelan yang normal. Kesukaran menelan ini disebut disfagia.

Tonsil yang besar juga kerap kali menjadi tempat terlekat atau tersangkutnya benda asing seperti tulang ikan atau sisa makanan terutamanya tonsil yang mempunyai lubang-lubang yang jelas.

3. Ketumbuhan

Dalam kes-kes terpencil, terutamanya jika hanya sebelah tonsil yang kelihatan membesar lantas menjadikannya tidak lagi simetri, maka ia harus dipastikan bukan berpunca daripada ketumbuhan. Ini adalah kerana bentuk penyiasatan, dan yang lebih penting lagi rawatannya, adalah berbeza.

Ketumbuhan tonsil juga biasanya akan menunjukkan tanda-tanda sistemik yang lain seperti susut berat badan, hilang selera makan dan bengkak kelenjar limfa pada leher yang seharusnya meningkatkan syak terhadap kemungkinan berlakunya ketumbuhan.

Biasanya, pesakit juga mempunyai faktor-faktor risiko yang lain seperti merokok, mengambil minuman beralkohol, mengamalkan memakan sirih atau mengunyah dan menyimpan tembakau di dalam mulut (budaya di sesetengah tempat).

l Tanda-tanda Penyakit Tonsil

n Sakit sewaktu menelan, iaitu odinofagia adalah antara tanda utama yang membuatkan pesakit datang untuk berjumpa dengan doktor. Ada kalanya ia disertakan dengan demam panas yang mencecah 40°Celcius.

n Saiz tonsil yang besar, baik pada pesakit yang diketahui mempunyai hipertrofi tonsil atau pun kesan infalamasi hasil daripada jangkitan akan menyebabkan saluran pernafasan menjadi sempit. Kedua-dua belah tonsil mungkin membengkak dan bersentuh di bahagian tengah orofarinks (kissing tonsils). Apabila ini berlaku, pesakit akan mengalami tidur berdengkur, kadang-kadang berhenti bernafas atau apnea sewaktu tidur. Menelan, walaupun air liur sendiri, juga menjadi suatu pengalaman yang memeritkan. Dalam kes jangkitan kawasan peritonsilar, perubahan suara akan berlaku di mana pesakit akan bertutur seperti dia sedang memakan sesuatu yang panas (hot potato voice).

n Dalam kes-kes ketumbuhan, ada pesakit yang mengadu batuk berdarah dan pemeriksaan menunjukkan permukaan tonsil yang mengalami ulser dan berdarah apabila disentuh. Tidak kurang juga pesakit yang datang dengan tanda yang minimum seperti merasa seperti ada sesuatu yang terlekat di kerongkong sewaktu menelan.

l Rawatan penyakit Tonsil

Bergantung kepada jenis penyakit, rawatan terhadap permasalahan tonsil juga berbeza. Umumnya, sebarang bentuk jangkitan perlu diubati dengan agen antikuman atau antibiotik (untuk bakteria).

Pada masa yang sama, kebersihan mulut perlu ditingkatkan. Pesakit juga digalakkan makan seperti biasa sebagaimana yang boleh.

Jika ia menjadi terlalu sukar, mungkin pemberian cecair serta elektrolit perlu diberikan secara intravena bagi memastikan pesakit berada dalam keadaan stabil.

Bagi kes-kes kawasan peritonsilar yang mempunyai pengumpulan nanah, ia perlu dialirkan keluar. Ini kerana jangkitan yang terkurung di kawasan tersebut boleh mengakibatkan gangguan yang berterusan terhadap saluran pernafasan.

Ia juga mengundang risiko merebaknya jangkitan ke kawasan lain yang lebih sukar untuk dirawat seperti kawasan parafaringeal, retrofaringeal dan mungkin sampai ke mediastinum atas.

Sekiranya jangkitan tonsil berulang-ulang, atau ia menyebabkan gejala obstruktif yang mengganggu kehidupan seperti berdengkur atau apnea tidur, maka pembedahan elektif membuang tonsil adalah disyorkan.

Di Amerika Syarikat, tonsilektomi atau surgeri membuang tonsil merupakan pembedahan elektif yang paling kerap dijalankan di kalangan kanak-kanak.

Ia merupakan suatu prosedur pendek dan pesakit biasanya perlu berada di hospital untuk beberapa hari sahaja. Tiada parut kelihatan kerana prosedur dijalankan melalui rongga mulut.

Jika keabnormalan tonsil merupakan manifestasi masalah ketumbuhan, maka kaedah rawatannya juga berbeza. Ada antara pesakit memerlukan pembedahan dan tidak kurang juga yang dapat dikawal dengan penggunaan ubat kemoterapi.

Perlu ditegaskan sekali lagi bahawa insiden bagi ketumbuhan tonsil ini amatlah kecil, jika dibandingkan dengan masalah tonsil yang berpunca daripada jangkitan dan hipertrofi.

Walau apapun, mencegah adalah lebih baik daripada merawat. Dan semestinya rawatan di peringkat awal adalah jauh lebih baik daripada peringkat yang lewat.

Menyemai budaya ingin tahu dan menambahkan ilmu pengetahuan melalui pembacaan dan perbincangan mahu pun konsultasi dengan mereka yang pakar pastinya merupakan suatu pendekatan yang amat berkesan.


Amalkan gaya hidup yang sihat, nescaya anda akan dapat menikmati hidup sihat yang ceria bergaya.

Artikel nie berkaitan kanak-kanak jer.. Tapi org tua pun sakit gak, macam Saya nie.. Dulu Saya amalkan minyak kelapa dara, memang berkesan.. lama Saya tak dijangkiti tonsillitis nie.. Skg, kena amalkan semula la kot..hehehe

tata

Tuesday, September 4, 2012

Dia.........



Dia tegap dan sihat,
Dia tangkas dan pantas,
Dia kacak bergaya,
Dia cerah..

Dia punya senyuman menggoda,
Dia punya mata yang cerlang,
Dia punya hidung terletak,
Dia berkening tebal celak..

Dia melangkah penuh gagah,
Dia berlari pantas mengejar,
Dia kuat,
Dia ........

Luarannya hebat..
Luarannya menawan..
Luarannya segala keindahan..

Disebaliknya??

Dia penyayang dan lembut,
Dia pengasih suka dikasih,
Dia manja,
Dia ringan tulang,
Dia koala...

Dia..
Sayang Saya..
Dia..
Saya sayang..

Dia dan Saya..

2.10pm
29/08/2012

tata

Bermula lagi..



Persekolahan dimulakan dengan semangat baru! Walaupun takpakai baju raya, sebab baju semer tertinggal kt umah mak, tapi mood tetap hari raya.. Hepi2, gembira2, yahoo2... So, ngajor pun maintain senyum jer.. Saper banyak ckp, cikgu maintain cubit..kuikuikui

Disebabkan PMR sudah dekat di hujung jalan je lg, Saya sebagai seorang cikgu yg banyok ngajor kelas Ting 3 nie, telah menghentikn sesi P&P Pend Sivik walaupun students xdela bersivik sgt pun bg memulakan proses yg Saya bagi gelaran sendiri.. 'Ckgu Hidayah Pandai Semua!!'

Haa...Camner tu? Adakah ini sesi masuk bakul sendiri walaupun xmuat, then angkat bakul itu sendiri?? hahahaaa... Adakah??

Caranya ginier.. Ckgu Hidayah akan masuk kelas cam biasa.. Tp, instead of Ckgu suh dorg kuarkan buku nota Sivik, Ckgu suh dorg kuarkan latihan dan soalan2 subjek2 PMR.. Apa2 subjek pn tak kisah.. Ckgu hidayah kan terrer belaka... So, cikgu suh dorg baca dan buat latihan...

Masa dorg study, Cikgu Hidayah buat aper?? Haaa..Kalau Cik Ceyana ada peluang nk tlg jawab, apa yg dia nk jawab ek?? Adakah, "Cikgu Hidayah tidoo00..Takpun main FB. Update blog.."
Huh, masih hangin aku ngan Minah senget nie..

Cikgu Hidayah akan round kelas, pastikn dorg betol2 study dan bukan borak2 kosong jer.. Camner nk pastikn???

Cikgu Hidayah kan terrer belake.. Dia tengok buku yg students tgh baca@study tu, dia pn bagi soklan2 bernas berkaitan tajuk. Kalau budak tu xle jawab, dia kantoila kan.. Dah kantoi tu, Cikgu Hidayah akan pastikn dia dpt jawapan kepada soklan td.. Haaa... Walaupun hanya 1 soklan, tp Cikgu Hidayah kompem, student tu akan ingat apa yg Ckgu Sivik dia ajorr..Nak plk Cikgu Sivik ajor Math, Science, Sejarah.. Kn...?

Tapi, kaedah nie cuma boleh diaplikasikan kpd student yg tahap IQ tinggi sampai sederhana jer.. Dlm kes sekolah Ckgu Hidayah nie, hanya takat kelas D jer yg boleh jalan.. Kalo sampai kelas L tu, Cikgu Hidayah kompem kelas tu akn jd disko@z00...huhuhu

So, Cikgu Hidayah pun kena carik formula lain memandangkan 2kelas jer yg boleh buat gini.. Yg lain??

Hahahaaaa.. Jangan risau.. Cikgu Hidayah kan terrer belake.. Dia pun buat2 terrer dan suruh semua students buat latih tubi yg dok berulat beranai2 dlm blk peti soklan..hehehe.. terrer cerdik pandai tak Cikgu nie??

Ermmm...Nie utk kelas Sivik jer.. Kelas PJK, Saya still hangkut bebudak tu turun walau sekadar lepak di Dataran Integrasi.. Saper yg rajin, bawak buku. Saper malas, bawak mulut cukup.. Sajer nk bg dorang release tensen.. Walaupun dorg pandai jer nk lepak2 kt sini time cecikgu lain.. Isskk..

Sekian sesi masuk bakul kain sebelum jemur dan lipat.. TQ

tata

Sunday, September 2, 2012

Kronologi: Tanya Diri: Jawab sendiri...



^^Ada seorang hamba Allah perempuan ini. Dia adalah seorang bekar pelajar di sekolah agama. Dia seorang yang solehah, menjaga auratnya dan memakai tudung labuh. Dia juga rajin mengikuti usrah.

Ditakdirkan Allah, dia dihantar belajar ke luar negara. Negara yang dia pergi, bukan pula negara orang Islam. Jurusannya bukan jurusan agama, tetapi Perubatan. Maka, dia diangkat menjadi orang yang dipercayai oleh pelajar yang seangkatan dengannya.

Awal-awal, dia seorang yang komited dengan agama. Sering mengajak kawan-kawannya agar mengingati Allah, melaksanakan amanah-Nya, dan meninggalkan larangan-Nya.

Satu hari, dia jatuh cinta dengan seorang lelaki yang bukan Islam. Lama kelamaan, dia meninggalkan peribadinya yang lama. Walaupun masih bertudung labuh, dia tidak lagi menjaga batas pergaulan. Sampai satu tahap, dia pernah tidur di dalam kereta berdua-duaan dengan lelaki tadi. ^^

Apakah pandangan anda?

Apa yang anda akan lakukan bila mengetahui perkara ini, bila melihat perkara ini, atau bila menjadi salah seorang daripada kawan-kawan kepada pelaku perkara ini?

Kisah rekaan saya, tetapi situasinya merata-rata

Saya reka cerita itu. Ini bermakna, saya tidak pernah melihatnya dengan mata kepala saya sendiri. Tetapi situasi yang sinonim seperti cerita saya di atas berlaku di banyak tempat. Tidak perlu tanya saya dari mana saya tahu, tetapi saya sekadar hendak anda menjawab, betul atau tidak.

Betul kan?

Budak sekolah agama, lelaki ke, perempuan ke, dulu baik, tiba-tiba terjebak dengan sesuatu di luar lunas agama Allah. Perempuan tudung labuh, dulu jaga hubungan lelaki perempuan, tiba-tiba bercouple. Rakan kita yang nampak alim, tiba-tiba terdengar khabar dia berzina.

Ya, apa yang kita lakukan pada mereka-mereka ini?

Biasanya, mereka dihina. Disisihkan.

“Cis, menyampah gila aku. Dulu baik bukan main. Sekarang, mengalahkan aku buruknya. Aku pun tak pernah berdating dengan perempuan tau”

“Aku tak sangka betul, dulu bukan main solehah. Ingatkan aku itu ini. Sekarang tup-tup keluar dengan mamat tu. Tak senonoh la. Hipokrit”

“Tengoklah budak sekolah agama tu. Kata je belajar agama. Dulu bukan main lagi ceramah bagi dalil-dalil Al-Quran ingatkan orang. Sekarang, entah syurga dengan neraka pun tak kenal ke hapa”

Dan 1001 macam lagi yang biasanya akan terlepas dari mulut kita. Atau paling tidak, terdetik di dalam hati.

Kenapa? Kenapa kita senang bersikap demikian?

Akhirnya, mereka yang dahulunya ala-ala ustaz ustazah harapan agama ini disisihkan kerana kemaksiatan dan keingkaran yang mereka lakukan di hadapan mata kita har ini. Mereka dikutuk, dihina, dikeji, dihentam-hentam. Dan 99%, semuanya dilakukan di belakang mereka.

Saya suka bertanya.

Siapa yang pernah pergi dan bersembang, berbincang, mendalami kenapa mereka berubah sedemikian rupa?

Tiada siapa menarik mereka

Kita selalu kata begini:

“Alah, pelajar agama, takkan tak tahu”

“Dia kan hafal 30 juzu’ Al-Quran. Takkan la tak reti-reti lagi”

Tetapi pada saya, ini satu prinsip yang membawa kepada sikap kita yang saya nyatakan di atas. Ya, secara tidak langsung, kita seakan-akan meletakkan taraf pelajar agama, orang yang mengikuti usrah, mereka yang bertudung labuh dan berkopiah ini di taraf MALAIKAT.

Sedangkan, mereka adalah MANUSIA.

Bila namanya manusia, pasti ada waktu kesilapannya. Dan kadangkala, silapnya boleh jadi lebih buruk dari kesilapan mereka yang tidak pernah pun sekolah agama. Tetapi inilah dia ujian Allah SWT.

Dengan prinsip kita di atas tadi, maka kita meninggalkannya. Kita tidak menegurnya. Kita nampak dia mula berubah ke arah kejahatan, kita menjauhinya kerana kita kata dia dah tahu, dia mesti dah faham serta sebagainya.

Kesilapan kita, adalah di sini.

Tiada siapa yang bergerak menarik mereka.

Sebagaimana kamu, mereka juga begitu, saya juga begitu

Bila kita melakukan kesilapan, kita senang untuk orang faham kenapa kita boleh tersilap. Kita tertipu ke, kita terjerat ke, kita memang betul-betul tak tahu kemudian terbiasa dengan kesilapan itu ke, dan 1001 sebab lagi.

Jadi, bila orang hentam-hentam kita tanpa memahami, kita pastinya sakit hati.

Begitulah perasaannya mereka yang buat silap. Saya kira, kita sama dalam hal ini. Baik kamu, mereka, mahupun saya.

Saya sendiri, amat benci manusia yang pakai hentam sahaja tanpa memahami. Kenal pun tidak, sudah menghentam macam dia tahu-tahu aja apa sebenarnya yang terjadi.

Jadi, apakah sikap kita?

Pernahkah kita mendekati ‘pendosa-pendosa yang beragama’ ini, atau kita sekadar menghina kesilapan, ketersasaran mereka dari jauh sahaja?

Mereka butuh manusia yang memahami

Kadangkala, ada something yang di luar jangkaan berlaku dalam hidup mereka ini. Sebab itu dari sebaik-baik manusia, boleh berubah sebegitu rupa. Kita yang biasa-biasa ni, melenting la. Kita terlupa bahawa dia rupanya manusia juga.

Tidak ramai yang mampu bersabar. Sedangkan, keadaan ini hanya boleh dihadapi oleh mereka yang tenang dan rasional.

Siapa yang pergi mendekati mereka, memahami mereka, cuba mencungkil apa sebenarnya permasalahan mereka, kenapa mereka sampai boleh tersasar sedemikian rupa. Siapa? Siapa yang berusaha sedemikian rupa?

“Aku tegur dah dia” Ya la, tegur macam mana? Tegur sekali pastu blah? Tegur 10 kali lepas tu penat?

Kadang-kadang, kita terlupa yang kita tak pernah pun bina ‘jambatan hati’ dengan mereka. Kita tak kenal mereka dalam erti kata sebenar. Kita dan dia tak pernah ada apa-apa perkongsian.

Bila terjadi perkara sebegini, kita lebih senang menghentam. Tegur sekali dua, lepas tu kata tak ada harapan. Ajak masuk usrah balik semula dua tiga kali, kemudian kata dia dah tak dapat hidayah.

Ini masalah kita.

Kemudian kita salahkan dia.

Sebenarnya, kita pun sama. Berputus asa mengajak dia ke jalan Allah.

Bila dia berdosa, tak kira la dia budak agama ke, ulama sekalipun, sepatutnya kita layani dia dengan baik. Tunjukkan dia jalan yang betul.

Sejak bila seseorang itu bila dia jadi pelajar sekolah agama, dia ikut usrah, dia pernah berdakwah ajak orang buat baik, dia keluaran Al-Azhar ke hapa ke, bila jadi maksum?

Sejak bila pula, manusia-manusia ni, bila buat dosa, dibolehkan kita membiarkan mereka?

Bukankah layanannya tetap sama dengan orang yang tidak pernah belajar agama, tidak pernah ikut usrah, tidak pernah berdakwah yang buat dosa?

Yakni tegur, dan pimpin mereka.

Pimpin ya. Pimpin. Fahami maksud perkataan pimpin.

Mereka lebih baik. Kami bukan pelajar agama

Satu lagi kesilapan kita, kita suka kata: “Mereka budak agama. Aku bukan budak agama. Mereka pakai tudung labuh. Aku tudung tiga segi aja”

Dan akhirnya, kita tinggalkan mereka.

Ini kesilapan yang paling besar. Siapa la ajar penegur itu kena sempurna. Kita ni, menegur sambil memperbaiki diri. Kita budak agama ke, bukan budak agama ke, kalau sesuatu kita rasa patut tegur, walaupun teguran kita tu ala-ala menghentam diri sendiri, kena tegurlah juga.

Apa barang bai main kutuk-kutuk belakang aja?

“Dia kan budak agama, dia mesti faham”

Kalau macam itu, budak agama mestilah malaikat semuanya. Tak akan ada buat salah.

Ala, macam kita belajar la. Faham-faham pun, bukan dapat 100% dalam periksa. Betulkan?

Ada ke yang skor semua mata pelajaran dia 100%?

Kalau ada pun, sekelompok kecil aja.

So, macam mana sekarang?

Kena tegur la. Bergerak mendekati mereka ini. Fahami masalah mereka ini. Mana tahu, hati mereka meronta-ronta untuk kamu membantu mereka sebenarnya.

Penutup: Kamu berdosa kalau sekadar membiarkan

Ya, kamu berdosa. Sebab mencegah kemungkaran itu adalah wajib.

“Saya mencegah dengan hati” Ha ha.. ini alasan kamu nak bagi kan?

Rasulullah SAW bersabda: “Sekiranya kamu tidak mampu”

Jadi, kalau ada kudrat, ada suara lagi, ada tenaga lagi, itu tandanya ‘mampu’ itu masih ada pada kamu. Maka, kamu berdosa kalau tidak menegurnya. Teknologi hari ini lagi la ada macam-macam. E-mail ada, facebook ada, Yahoo Messenger ada. Kalau nak pakai gaya zaman P.Ramlee pun boleh – tulis surat.

Kemudian, tegur bukan sekali.

Berkali-kali. Sampaila terjadi salah satu dari empat perkara. Apa dia?

Kamu mati.
Dia mati.
Matahari terbit dari barat.
Dia berubah.
Selagi tak berlaku empat perkara ini, adalah tidak patut kita berputus asa dalam memberikan teguran. Kalau tak makan dengan plan A, kita bagi dia plan B. Kalau plan B dia tak boleh jugak, kita bagi dia plan C. Sampai la plan Z. Kalau tak boleh jugak, kita bagi dia plan AZ pula. Kalau tak boleh lagi, bagi plan BZ dan begitulah seterusnya. Sampai salah satu dari empat perkara tadi terjadi pada kita.

“Tapi dia budak agama” Kamu ulang lagi benda ni.

Sudah-sudah. “Dia manusia juga” itu kata saya.

Ayuh, jangan cakap belakang sahaja.

Rapati dia, berikan nasihat. Laksanakan tanggungjawab kamu sebagai seseorang yang faham bahawa dia telah tersasar daripada Allah SWT.

Sesungguhnya, menebarkan kebaikan itu adalah tanggungjawab orang yang beriman.

Tidak kira, kamu budak sekolah agama, atau bukan.



Sumber: http://www.lagitilahi.com/

Saturday, September 1, 2012

Cita-Cita Murid (Bukan murid Saya)


Cita-Cita Murid (Lawak Sekolah!)

Cuti semester bagi murid-murid sekolah bagi sebuah sekolah yang berada di luar Bandar telah tamat tempohnya. Sekumpulan murid-murid pintar dari kelas 3 Ceria dengan cerianya memulakan kelas pertama dengan Cikgu Jepp.Seperti kebiasaan pada awal kelas cikgu ingin menyematkan semangat belajar dalam diri pelajar dengan bertanyakan cita-cita mereka.

Satu persatu pelajar dengan bersemangat menjawab.

Shuib : Saya ingin jadi Doktor.
Cikgu Jepp : Bagus….nanti cikgu boleh dapatkan rawatan percuma.

Johan : Saya ingin jadi petani moden.
Cikgu Jepp : Lagi bagus….nanti hantarkan bekalan sayur percuma ke rumah cikgu.

Cikgguuuuu!!!.Sahut seorang murid bernama Mamat dari meja belakang…
Cikgu Jepp : Yer saya….
Mamat : Cita-cita dorang tak mencabar la cikgu…cita-cita saya ingin pecahkan rekod dunia..saya ingin menjadi orang pertama menjejaki kaki ke planet matahari.

Semua murid tepuk tangan dan bersorak.

Cikgu Jepp : Saya rasa cita-cita awk tu akan menyebabkan awak dapat menetapkan tarikh mati awak la….kan planet matahari tu panas… terbakar la kaki awak tu…tengok macam petang ni la, panaskan…tapi ni jaraknya masih jauh..

Semua pelajar tengok Mamat…

Mamat : Ala…cikgu ni… cikgu…ingat saya ni bodoh sangat ke, saya tahu la matahari tu panas…tapi saya bercadang nak pergi malam…malam kan sejuk..macam semalam sejuk je…..

Semua murid tepuk tangan dan bersorak.

p/s : Saper cikgu dia nie???

Tak perlu Disangkal lagi..

There was an error in this gadget
Pink Diamond), url(Pink Diamond), auto;}