Mukasurat Extra

Terjalinnya Ikatan..

Daisypath Anniversary tickers

Jom Main klik-klik-klik

Followers

Friday, March 19, 2010

Cuti2 Budget Borneo


Percutian tanpa wang gaji setompok mmg agak menyeksakan.. Namun begitu, ia mengajar kita agar lebih berjimat dan berpada2 pd penggunaan wang ketika bercuti.. Nie adalah jadual perjalanan kami pada percutian tersebut..

Isnin (15/3/2010) : Bertolak pd jam 11 pg selepas Lin dan Ustaz kembali dr medical check up di Poliklinik..
Berhenti di Tabung Haji Beaufort utk urusan kewangan dan kerohanian..
- Perjalanan diteruskan sehingga check in di Green View, KK utk penginapan semalaman. Budget semalam = RM78.
- Ke CP utk dinner. Pizza Hut = RM 49.90. Nak beli iron yg dh rosak kt sini gak..= RM49.90.
- Ke Wisma Merdeka utk mencari kelengkapan peribadi. Dapat seluar pendek = RM4.90 dan air mineral yg penting utk penghidrasi badan.
- Kembali ke bilik pd jam 9mlm utk berhibernasi sebelum perjalanan jauh esok..

Selasa (16/3/2010) : Check out jam 7.30 pg (walaupun mlm td janji ngan ustaz kul 700pg).
- Breakfast roti canai dan rojak ayam di kedai mamak.
- Dalam kul 830pg, bertolak ke destinasi..

Ini pemandangan di sepanjang Kota Merudu..
Sawah padi yg baru dituai.. kalau awal sket, dapat tgk padi menguning kn..
- KK-Karamungsing-kota Merudu-Kudat = kul11 lebih sampai di Bandar Kudat.. Cikgu Ziem kata lebih kurang Lawas jer tp kami sepakat mengatakan bahawa Kudat lebih dr Lawas beberapa kali ganda..;)
- Check in di Rest House Kudat dengan budget penginapan semalam, RM60.
Sebelum meneruskan perjalanan ke tempat tujuan utama, minum dulu..
Lunch pulak!!
- Perjalanan ke Tanjung Simpang Mengayau (The Northest Tip Of borneo) mmg mencabar Avanza.. Jalan tak berturap sepanjang kawasan estet menggegar otot2 badan. Tapi bukan sepanjang jalan tau.. Ini hanya utk menguji kesabaran je kot..hehehe
Tgk!! Damai.... Jalan yg baik dan jauh lebih baik... Angin laut menerpa..
Pantai berhampiran tanjung..
- 400ptg finally sampai ke tmpt yg dituju..
Ambik gambar kenangan dulu..
Excited dan sangat2 excited..
Mereka berehat sbb pasni nk kena panjat tanjung yg tinggi tu lak..
Jurukamera kena ada sense of creativity in photoshot yg dilakukan..hehe
Inilah dia tmpt yg ditunggu2 utk dilawati.. MasyaAllah...
Romantik dlm keletihan..
Itulah dia hujung yg paling Utara..
Melebihi had yg dibenarkan..
We'll never be apart..
angin bertiup kencang sampaikn kaki kapal ku macam nak terbang je...
Ada anak ikan lah!!
Well, pic tell 1000 stories..

Berikut adalah gambar peristiwa bersejarah Encik Mohd Fadhil mendaki tanjung simpang mengayau bagi mencapai tangan cik puan Noor Hidayah utk pulang bersama...



Muka kepuasan dengan hidung terkembang2..
I'm in this world..
I'm here!! u all biler lagi???hehehe
Sesudah letih menembak dan menilik di tanjung, kami ke pantai pula utk beberapa aksi biasa pasangan kekasih..
Kami mmg begini selalu... lalalalalalaaa
his is utk anak2 sedara ku yg sure akn jeles pd Makngah nya..hehehehe
Sian obor2 yg banyak mati terdampar di tepi2 pantai nie...

- So, dlm 600ptg, kami kembali ke tempat penginapan utk berehat dan membersihkan badan.. Pastu kami dinner di gerai dpn resthouse tu jer, murah, senang, dekat dan xmeletihkan.. pastu, kami pun tidor... esok ada banyak aktiviti lg...

Rabu (17/3/2010) : Kami bersiap agak awal..
Breakfast dulu di Bandar Kudat..
Penting utk dipamerkan nie...
- dalam jam 11pg, kami sampai di Rungus Longhouse. Amik beberapa keping gambar dan beli beberapa cenderamata..
Nie rantaila Cik Dayah...
Suka jer main2 dgn benda2 camnie...
Dr kecik mmg camnie sikapnya rupanya...
Nak bersembunyi??? jangan harap!!
Haaaa..... pakai, jangan tak pakai.. susah nk pakai benda alah nie..Tp lg susah nak tanggalkn semula..aduuuu....
Kg Bavanggazo, mengingatkan kami pd student bernama bomanlonso..hehehehe
Kg Gombizau perhentian seterusnya.. Melihat proses madu..
Topi khas utk melindungi muka dr disengat..
Amik lg madu free nie.. bukan selalu dpt makan..

Test drive, tp mmg kompem terbabas..
Niela bayaran nk masuk sini ek..

- Dah abis di kg Madu, kami ke Pusat pembuatan Gong plk..
Nie gong yg ditempah oleh UMS berharga RM8k. dh lama siap tp xdiambil lg, naper ek?? duit dh bayar lak tu..
Gong sebesar 24kaki... Alahai, besar amat..

- Selesai di sana, kami terus kembali ke KK dan menginap di Hotel Yaho=RM80 semalam(harga promosi baru buka)
- Sempat g Karamungsing plaza jam 530ptg utk beli bateri boleh cas semula utk kamera.. pastu abang beli dvd movie, Daku lak sakit perut berangin, dh beli pil chi kit tek oon, bali n ............ uwekkkkk...
- dh lega, ZZZZZzzzzzzzzzzzzzz
Niela hotel Yaho..

Khamis (18/3/2010) : Perjalanan akan diteruskan... KK-Kimanis-Keningau-Tenom-Sipitang-Lawas.
Pemandangan sepanjang perjalanan..
Dh penat Avanza mendaki bukit sehingga mencecah 18% ketinggian dan kaki abang yg dh nk cramp menekan pedal minyak dgn penuh hati2, kami berhenti rehat di depan Taman Banjaran crocker..Patutla tinggi sangat bukit2nya....
Kami mmg yg paling santai sebagai model free...
Avanza yg amat sporting hari itu...
Nk test bakat..hahahaha
Taman yg luas..
Peta nie ntah betol tidak skalanya..hehehe

- Sesampai di bandar Keningau, kami makan2 dulu.. Dan rehat2 jgk di Bandar yg mmg besar nie.. Sekali lg daku terasa kerdil bg pihak Lawas..huhu

Dh puas rehat, kami terus ke Tenom.
Lepas puas naik turun bukit2, kami sampai di Pusat Kebudayaan Murut di tenom.
WELCOME!!

Ramai gak org...
Kami di Taman Pertanian Sabah, Tenom..
Tp ari dh 330ptg, kami takut lewat nk turun ke Sipitang, so, kami tgk2 dr luar jela..lain kali buat trip lain utk terokai taman nie yg macam ada menariknya..
Saya sayang MALAYSIA!!!

aKHIRNYA, KAMI BERTOLAK PULANG JAM 340 ptg, singgah beli brg kt Gmart Tenom bt kenangan, pastu balik...
Xsangka, sejam pastu, kami dh sampai Sipitang.. What a journey..

Maka, apabila sampai ke Lawas, khasnya sampai ke rumah, tamatlah sudah perjalanan Cuti2 Budget Borneo.. Alhamdulillah, dgn budget yg sket pn still dpt manage..

So kekawan, lepas nie kita plan trip ke Tawau plk ek..hehehehe

tata

No comments:

Post a Comment

Tak perlu Disangkal lagi..

There was an error in this gadget
Pink Diamond), url(Pink Diamond), auto;}