Mukasurat Extra

Terjalinnya Ikatan..

Daisypath Anniversary tickers

Jom Main klik-klik-klik

Followers

Sunday, April 11, 2010

“Be committed, be knowledgeable and be prepared for what you are supposed to do. Always remember that if you want your own children to be taught by good teachers, then be a good teacher to the children of others. What goes around comes around.”

YES!! Inilah yg Daku cari selama ini.. Sesuatu yg dapat membuka kembali lipatan memori tentang berkenaan passion yg daku pernah miliki utk memilih bidang keguruan sebagai pekerjaan..

Be COMMITED..
Betol tu.. In every pekerjaan, kalo xcommited, xde apa yg akan menjadi. Dan dalam bidang pendidikan, mmg komited satu kewajiban utk menjalankan tanggungjawab.. Sekali daku tegaskan, TANGGUNGJAWAB BUKAN TUGAS!!

Be KNOWLEDGEABLE..
Satu lg perkara yg amat menekan guru2 dlm arus serba mencabar dan moden nie.. Hanya pengetahuan yg akan dapat menjawab segala minda kacau para pelajar, hanya pengetahuan yg akan dapat menjawab segala perangai bilau pelajar, hanya pengetahuan yg akan dapat merapatkan kita dgn pelajar sekali gus dpt membantu kita dlm menjalankan TANGGUNGJAWAB dgn sebaik2nya..

Be PREPARED
Ya, segala2nya perlu disediakan dan kita perlu bersedia mental dan fizikal utk berhadapan dgn pelajar. Ibarat askar yg pergi berjuang mempertahankan Negara, guru berjuang utk membina dan menegakkan Negara agar terus kukuh dan gah di mata dunia!! Apalah bezanya perkakasan askar yg lengkap dgn senapang M-16 jika nak dibandingkan dgn guru yg bersenjatakan kapur putih?? Kita fikir2kan sendiri..


Sesungguhnya, quote ni mengingatkan diriku akan realiti seoraNG GURU yg sentiasa inginkan yg terbaik buat dirinya dan pelajar2nya.. Kejayaan pelajar adalah ibarat taburan emas di lombong.. Walau sukar dicari, namun nilainya tinggi.. Biar berpenat lelah, terbayar dgn kilauannya..Dan yg penting, pelombong dpt gaji, tokey gak yg untung..huhuhu.. Emas jgk yg berbangga dengan penghasilan nilai yg berjuta2...

Ya, sudahnya, daku masih di sini.. Masih mencari dan mengutip sumber2 kekuatan utk membentuk benteng kukuh, demi kecintaan yg pastinya bisa membimbing ku ke syurga Al-Jannah..insyaAllah...

Dan, semoga daku sentiasa istiqamah dan sentiasa redha dengan profesyen ini..

tata

No comments:

Post a Comment

Tak perlu Disangkal lagi..

There was an error in this gadget
Pink Diamond), url(Pink Diamond), auto;}