Mukasurat Extra

Terjalinnya Ikatan..

Daisypath Anniversary tickers

Jom Main klik-klik-klik

Followers

Monday, August 27, 2012

Sensitif!!


Saya memang sangat sensitif, bila ada perkara sensitif datang melanda jiwa tulus Saya nie.. (tulus bangeett)
Apa tidaknya, masalah yang dialami Akak nie, samanya lebih 220% dengan Saya.. Bezanya, pelakon watak jer pun..

Alahai..... Memula tulis dh nak hangat2 kan.. Mestila.. hati tgh panas. Otak pun cair jela.. Dah xle nk pk logik dh.. memang main emosi jer nie..hahahaaa

Citernya gini.. Akak nie dah kawen 7tahun lebih.. Masih TTC mcm Saya jgk..
Macam saya jgk, kami nie dok rajinla gi sana, gi sini, berurutla, makan hormon, jamu, haaaa, sebut je apa saja. Seme kami dh try! Tapi, masih xde rezeki.. Bukan masanya lg.. kn..

Tapi, kami memang redha.. Dan masih berusaha.. Dalam kes Akak nie, dia memang dh gie buat treatment kesuburan, tp treatment tu menyebabkan dia punya period jd makin irregular. makin bengong la senang cakap.. Tambah lg, laki yg tak paham, (atau saje buat2 tak paham), taknak beri kerjasama, tak sporting langsung, tambah lak egomacamdiayangpalingbagusdansihatkatdunianie.. tambah lg perisa, ipar-duai yg lg lambat kawen seme dh beranak-pinak macam kilang proses biskut jacob tu.. tak benti2.. Paham tak perasaan dia?? Paham tak??

Kemuncaknya, pg td.. Dia dpt sms, adik ipar yg br kawen br nie, dh pregnant.. Haa..Mana xberderai air mata tu.. Tengok Akak tu gitu, Saya pn sebak gak, nasib sama, hanya kami yg paham... Yela, org lain mungkin sama2 simpati.. Tapi rasa yg dalam tu, hanya yg penah rasa jer akan rasa...

Masalah Akak tu, memang husband dia langsung taknak buat treatment. Even buat sperm test pn taknak. Mulut Saya senang cakap jer, "Memang dia yg bermasalah!!" Pompuan nie, kalo xsubur mcm mana pun, selagi takder masalah fizikal cm fallopio tersumbat or uterus rosak binasa, mesti dpt mengandung punya.. Buktinya, naper org yg period hanya setahun sekali pn boleh dpt anak? Kenapa kami yg period 2bulan sekali takle dpt anak lak?? Haaaa...Cer pk logik sket.. Nie ayat tepi jalan..Kalo nk medical explaination, sila guna pakar sakit puan ek..

Dah tu, Kalo 30% kemandulan di pihak bini, 30% lagi di pihak laki.. ada paham?? 40% lg, tu keje Allah SWT.. Dh ketentuan, ujian namanya..

jadi, bg mana2 lelaki yg membaca nie, TOLONGLA MEMAHAMI ISTERI anda.. Yg mudah beranak tu, hargaila susah payah bini tu.. Yg susah nk beranak nie, sama2la berjuang dan berusaha.. Jgnla biarkan isteri kesayangan tu berjuang sendiri, gie klinik sendiri, makan ubat tiap ari, kena suntik, kena cucuk, kena picit dan sebagainya.. Kami bukan rela sangat tubuh diperlakukan mcm buat eksperimen, tp demi nak mendapatkan zuriat, nie usaha dr pihak kami..

So, dari pihak suami, bagaimana??? Ingatla, bg yg susah nk mengandung nie, segalanya mesti dicuba, janganla lelaki pentingkan diri sendiri sangat.. Letih sikit, terbongkang. Penat skit, tertelangkup. Emosi dan perasaan pompuan nie tolongla jaga jugak.. kalo kami nie hepi dan bahagia, hormon kami pun hepi jugak.. tu kn satu cara nak dapat anak........

Akhir kata yg panjang dalam entry luahan rasa nie, kalo Akak baca nie, sabarlah kak.. kita sama, cuma mungkin husband saya lebih sikit lelakinya dr husband akak..huhuhu
Bak kata Saya td, kalo dia buat lg perangai budak 5tahun dia tu, Saya sudi dermakan petrol ngan diesel barang seliter dua, KITA BAKOOR JE DIA!!!

tata

4 comments:

  1. Betul,betul..kaum lelaki pun kena bagi support n semangat kat isteri..kalau treatment kesuburan,mmg kena dua2 gi hsptl utk check..baru tau apa masalanye..mgkn akak tu kena pujuk2 @ baca ayat lembut hati kat somi dia.. :-)

    ReplyDelete
  2. semoga tabah dan kuat menghadapi ujian ini.. insyaallah.. akan ade rezeki kamu berdua nanti..

    memang sebolehnye rawatan untuk mendapatkan anak ni kene buat suami isteri.. tak semestinye masalah datang pada isteri.. boleh jadi suami penyumbang masalah terbesar..

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyaAllah..Akan sentiasa tabah dan redha... :)
      TQ.

      Delete

Tak perlu Disangkal lagi..

There was an error in this gadget
Pink Diamond), url(Pink Diamond), auto;}