Mukasurat Extra

Terjalinnya Ikatan..

Daisypath Anniversary tickers

Jom Main klik-klik-klik

Followers

Saturday, September 18, 2010

Story Hari Raya 2010..


Hari Raya 2010 ni best...Sbb dpt cuti sebelum n selepas raya..Jd, sempatla berbuka di rumah, dan beraya sakan..hehe

Perjalanan kami dh bermula pd petang 3hb Sept, bergerak ke KK menaiki Avanza bersama2 dengan Ustaz Yazid & famili.. Si comey Iman senyap jer dok atas riba aunty Dayah..:)
Berbuka di sana, lepas tu terus jalan2 kt Pasar Malam Kampung air utk membeli barangan2 beraya seperti kerongsang, gelang mutiara dan rantai..huhuhu.. Abis jugakla 2-3 ratus malam tu jer..

Nie ialah aksi tembak-menembak oleh Abg Fadel di Terminal 2 KK semasa menunggu kapal terbang kami yg sepatutnya bertolak jam 6.55petang tp delay sampai kul8mlm.. Hangin jugakla dok nunggu dlm tempat yg makanannya mahal2.. Nasib baik sebelum check-in, kami dh bersiap2 dengan burger KFC dan air mineral.. Utk mengalas perut la katakan..
Naik jer kapal terbang yg lambat tu, terus letak punggung, sandar kepala dan ZZzzzzz...
Tak sedar dh bila cik2 pramugari tu dok tolak troli jual makanan huhu.. Sedar2, kaki saya dah start sakit dan tido pn terganggu.. Tapi xpe, makan ubat, tunggu beberapa minit, sakit pun kurang.. Sandar semula badan, dan sambung tido...

Dah sampai ruang legar Sepang, ada announcement lg.. "Disebabkan kesesakan landasan kapal terbang, kita dijangka akan mengalami kelewatan pendaratan selama 20 minit..." aduhai.. Hari yang penuh dengan lewat lewat lewat laaa...

Sampai di LCCT jam 11malam, menunggu beg satu hal dh, menunggu plk shuttle bus yg xbergerak2 dr LCCT ke KL Sentral.. Sampai ke KL sentral dh jam 12.15 tengah malam. LRT Putra dah tamat perkhidmatan, terpaksalah Abg Fadel menelefon ayah untuk mengambil kami di sana.. Sebelum nie, kami akan travel jer sampai ke Stesen LRT Gombak.. Sian Ayah ngan Mak kena gie jauh2 malam2 nie..

Sampai ke rumah dh kul2.30pagi, bangun lg kul5pagi utk sahur, pastu saya pulun tido sampai kul10..???hahaha.. Perangai tak senonoh dok umah mentua!!haha
Pastu lepas berbuka di Bentong, kami bertolak ke Chemor pulak. Kenapa kami beria sangat nak balik Chenor cepat2?? sebabnya....

Niela pasal.. Saya ada appoinment kt Klinik Pakar Hospital Temerloh ari Isnin tu..Nak buat MRI. Awal2 pagi lg, kul730 pagi kami dh kuar umah utk ke sana.. Tima kasih kt ayah Chik dan Chik kerana sudi bersusah payah menggunakan pengaruh masing2 utk mendapatkan tempat MRI nie utk saya.. Seperti yg anda tau dan xtau, utk dptkn giliran MRI nie, kena tggu sebulan 2 lepas jumpa doktor pakar tau..Tapi saya takyah jumpa pun dapat buat dh. Nie sumer jasa ayah chik ngan chik la nie.. TQVM.
Selesai buat MRI yg menakutkan dan melemaskan tu, kami pun balik umah semula, rehat2kn badan..
Abang Fadel balik Bentong Aari Selasa tu.. Nie gambar2 xtvt kt Bentong la nie.. Ada cempedak besar ngan pulasan..Lama giler dh xmakan pulasan..:(..
Ada gak gambar lemang2 yg dok dibakar tu.. Saya pn buat lemang kt Chenor. Tapi xde gambar sebab saya xpandai nk tangkap gambar sambil buat keje..:)

1 Syawal sudah menjelma...Kali nie Raya kt umah saya dulu..Nie gambar2 pagi raya.. Kami pakai baju tema pink-purple lg tahun nie..Barulah nampak comel..hehe.. Baju nie sama jer temanya ngan famili Abg Fadel sbb beli kainnya pd masa yg sama pd hari yg sama dengan harga yg sama..hehe
Selamat Hari Raya semua.. Maaf Zahir dan Batin..
Bermaaf-maafan dengan mak tersayang.. Dengan Abang Fadel?? Hem hem la..
Nie lak perjalanan kami nak gie solat raya kat tempat biasa dari saya kecik lagi, Surau Kampung Kandis.. Dulu, masa Abah saya ada lagi, Abah yang mengimamkan solat raya dan baca Khutbah sekali.. Sekarang nie, Abang saya pulak yg jd Imam dan baca Khutbah.. Tapi bergilir2 dengan anak menantu orang lain jugak...Tahun nie, giliran Abang saya yang jd Imam..:)
Dalam kete memang sonok ambil gambar..Haaa..Gambar yg macam rumah tu la surau nya..Kecik jer..
Nie lak kete kedua yang lambat sket sampai..
Niela keadaan dalam surau yang makin sempit nie.. Bebudak yang ramai2 beratur tu sebenarnya untuk terima duit raya.. Dah jadi kebiaasaan surau nie, penduduk kampung beri sedekah untuk diagih2kan kepada kanak2 berumur 12tahun ke bawah nie.. Ada 65orang bebudak tahun nie.. Sorang dapat RM14..Huhuhu..Permulaan yang baik untuk mengumpul duit raya!!
Nie saya dan Abang Fadel beraksi kat depan umah PakNdak.. Bergambar kenangan Hari Raya 2010 tau..
Nie lak rangkuman sesi berhari raya pada hari raya pertama.. Bermula dengan singgah di rumah Pakndak selepas solat raya. terus ke rumah Chik dan MakNgah yg berhampiran utk sesi memenuhkan perut. Terus lagi ke Temerloh ke rumah Paklang, sesi penuhkn perut dan borak2.Dah tu, buat plan lak nak gie umah Makteh kt Kuantan.. Layann...
Niela gambar2 kenangan kami di hari raya..
Nie lak alkisah raya kedua.. Pagi tu Chik telefon, ajak gie beraya ke rumah Aki Chik kat Felda Tementi. Tapi petang gak baru bertolak sebab ramai sangat tetamu yg datang ke rumah... Perjalanannya mencabar sebab ikut jalan ladang Felda Purun utk memendekkan masa dan jarak perjalanan..hehe
Nie anak Mimi, sepupu saya.. Si kakak Batrisya monyok sbb banyak sgt makan.. si adik Aniq meragam sebab tengah demam.. Saya kata, dia demam sebab dhnk dapat adik baru.. Memang pn, adik Aniq lahir ari Selasa 2 hari lepas tu.. Harap2 Aniq dh sihat!!
Niela susana kat umah Aki Chik. Riuh rendah mak ngan Chik berborak dengan sepupu sepapat yg jarang berjumpa.. Kitaorang lak berborak sesama sepupu..maksud saya, antara saya, Mimi, Athirah, Rusydan dan Abang Fadel saya.. ada jugak Kak Su ngan husband dia, Zainal..
Dah tamat lawatan di rumah Aki Chik, kami singgah pula kat umah Mimi yg terletak on the way kami balik..Kali nie kami tak ikut jalan dalam ladang tu dah.. Takut sebab dh malam.. Perut dh penuh sangat. Jadi kami minum2 jela.. Terasa cam kembali ke zaman kecik2 lak bila dok sama2 sepupu2..Tapi bila tengok perut Mimi yg memboyot tu, jeles lak..hahaha..Dia dh anak 3, saya sorang pn tak muncul lagi!!
Nie lak karya Cik abg Fadel semasa dlm perjalanan pulang..

Malam tu jugak, malam raya kedua, kami balik ke Bentong pula.. Katanya Kaklong akn sampai malam tu juga, kami pn join sekali la.. Plan asal nk gie jalan2 ke Melaka.. Saya pun dh buat persediaan baik punya utk mengelakkan dari kesakitan luarbiasa lumbar nie.. Alih2 xjadi lak.. Isk isk..Sian Mak xdapat nk berjumpa ngan sedara mara..
Malam tu, kul 1.25 pagi baru sampai Bentong. Semuanya sebab Cik Abg Fadel nak tgk dulu game Liverpool vs apa ntah.. Xkisah, dia yg drive..huhu

Dah tengahari @ petang baru kami bergerak ke KL bagi menggantikan sesi lawatan ke Melaka yg dibatalkan kerana gara2 diriku.. Isk..Sampai ati..

Tapi ok jugak.. Keluar je dr umah, terus gie ke umah Busu + Pak Usu. Naik Alza jer, muat utk kami sekeluarga. Busu dh siapkan makan tengahari. Ada Kerapu masak 2rasa, sambal jawa yg saya sukaaaaa sangat dan sayur.. Makan sampai perut penuh.. Nak pulak, famili nie xmakan kulit ikan tu, jadi saya yg makan semua bende nie makanla kulit tu bagi memberi mereka peluang makan isi ikan tu.. Baik x saya?? huhu

Pastu, gie umah Pak Amid, lecturer saya kat Beranang, Negeri sembilan. Gambar atas tu, baris pertama, kenangan kt Beranang la tu.. Lepas tu gie Bandar Teknologi utk ke rumah Abang Mak. Gambar baris kesua tu.. Lepas tu terus ke umah PakNgah Amir di Jalan Kopi, daerahnya xingat.. Macam2 perkara berlaku. Sian Pakngah yg ter gopoh gapah nak menyambut kami datang ke rumahnya sampai terlanggar pasu bunga masa parking kete.. Lepas tu memang nampak dia cm letih dan terkejar2 buat macam2.. Alahai, sian..
Lain kali, kalau nk datang umah orang, kena bagitau awal2..Takla tuan rumah terkejut tergempar, nak plk kalau dia ada keje lain sebelum tu.. kan..
Dengan perut yg penuh, kami pun balik ke Bentong.. Alang2 kakLong ada banyak voucher free KFC hasil pembelian hot tiket Maxis, kami pn singgah pula ke KFC Bentong utk supper..jam dh menunjukkan kul11 malam.. Gambar tu suasana makan2 tu la.. Ada gak gambar cik abg fadel berjumpa ngan kawannya, apai dan ebab..huhu
(tapi kn, xde gambar saya pn kt kfc tu...T__T )

Nie pulak gambar2 kenangan raya 2010 famili Bentong.. Lokasi kali nie, depan umah saya kt chenor jer.. sebab alang2 saya balik Chenor2 pagi2 buta tu sebab ada appointment ngan doktor pakar yg xjadi, so, dorang semua pun join sekali walaupun saya dh bgtau xyahla datang..Sebabnya, dengar2 cm ada plan nk jalan2 kt Lebu utk beraya rumah adik beradik Ayah plk..Tapi dh berhajat tu, boleh beraya umah saya terus kn...
Cam tak cukup rapat jer posing ginie...huhu
Nie koleksi gambar2 famili KakLong.
Nie gaya photographer berjaya..
Lagi gambar mereka utk tujuan publisiti..hehe

Al-kisahnya, lepas bertolak dari rumah saya jam 2petang, ingat nak terus ke Lebu seperti yg saya dengar..Rupanya ada plan berbangkit..Singgah ke rumah kami yg xbuat ape2 lagi kt Taman Seberang Permai, temerloh.. Agendanya, membersihkan bahagian tepi rumah yg amatla penuh dengan pokok2 yg tak perlu ditanam..Berpeluh2 ayah dan AbangLong berkerja keras.. Sian.. Saya?? Dok minum Ribena atas tikar dlm umah..hehe
Dah kul5petang, br bertolak balik.. Sempatla singgah umah PakLang, Makngah utk minum2.. pastu, umah Chu dah maghrib baru sampai.. Umah Maklong lg haru.. Salam2 jer..huhu.. Raya2..
Raya ke-5, Pagi2 lagi saya dan cik abg fadel dh bertolak balik ke Temerloh sekali lagi utk berjumpa dengan doktor pakar seperti appointment yg dh disahkan semalam.. dan memang dapat jumper ketua jabatana orthopaedik hospital temerloh, Doktor Yusof..
Check2, bincang2, doktor Yusof pun bagi saya 1 lagi jenis ubat utk dimakan, tarikh utk 1 lg appointment, cadangan tarikh utk operation dan yg paling best, dr Yusof bagi surat utk dikepilkan bersama ngan borang permohonan pindah saya..hehe.. best la..
Nie agenda 15 September, ari Rabu malam.. Program makan2 nie diadakan sebab esok befday Kak Suri..Saja saya nk sambut sekali ngan befday Abang ngan Adik..Ingat nk belanja makan kt luar..Tapi sian lak Kaksuri kata dia dh masak banyak nasi..:)
So, kami pn makan2 kek yg dh saya beli petang tu, dan nasi dan lauk2 yg dh dimasak..

Esoknya, 16 Sep 2010, saya dh kemas2 barang utk dibawa balik sbb malam nie nk terus ke Bentong, ada reunion SMK Khai Mun. Nie sekolah abg fadel ye, bukan saya..
Cik Hanan gie mana ngan Ayah Ngah tu??

Happy Befday yg ke 31 Kak Suri...
Ramai sedara mara yg hadir.. Tapi xdapat nk lama2.. Jd, dh tata mereka di Temerloh, kami bergerak ke RestHouse Bentong utk acara cik abg fadel.. Saya duduk, makan, dan tengok2 jela..

Esoknya, Mak saya ajak gie KL, beraya umah Mak Ndak. Alang2 dh ke KL, saya pun ajak cik abg fadel ke umah Kak Fiza terus..
Anak Kak Fiza dh 2.. Bila kamiii nk tambah bilangan ahli keluarga nie...:0

Tamatla kisah raya2 di kampung kami.. Entry nie memang panjang..saja buat 1 entry jer. takla memenuhkn inbox dashboard follower semuaa..:)

Untuk yg lain2, akan di update kemudian...

Till then, tata..

2 comments:

Tak perlu Disangkal lagi..

There was an error in this gadget
Pink Diamond), url(Pink Diamond), auto;}