Mukasurat Extra

Terjalinnya Ikatan..

Daisypath Anniversary tickers

Jom Main klik-klik-klik

Followers

Thursday, May 19, 2011

Operation At HoSHAS ~~Part 2

Saya di 'injek' dgn IV pd jam 330 pagi, setelah memberitahu nurse yang saya masih belum di IV walaupun dh nak kena operate kul8 kang.. Punyalah nurse kelam-kabut time tu. Saya tau, dorang takut kena marah dek doktorla tu..hehe

Datangla sorang doktor lelaki, tak ingat nama dia sbb hati tengah nervous bila mengingatkan operation, tgh risau jugak kenapa Cik Abang yg janji nak bertolak dari Bentong kul3pagi (walaupun saya xberapa setuju nak drive malam2 camtu) xsampai2 lagi... Doktor pun cocok kt tgn kiri saya.. Dok jarum besar gabak tu dicocok, datang nurse, "Doc, ambil darah untuk check Hemo terus yer" Adodododoiiii... Terus Doc geleng kepala, amik picagari, sedut darah dari situ..

"Tadi xcakap nak darah, kalau x, boleh amik kat lengan jer..Dah cucuk kat sini, kita amik darah kat sini jerla yer.." Kata Doktor tu menyenangkan ati dia dan ati saya kot.. Mak saya masa tu gi toilet.. "Untuk apa darah tu Doc?" Soal saya busy body..huhu.. "Untuk count hemoglobin. Sebelum operation, memang kena buat nie.." OOoooo... Now I know..

Lepas dah di 'injek' lagi di tangan kanan pula, dan diletakkan air yg sepatutnya abis dalam 12jam, tp sbb dh lambat psg, wah, ada dalam 4jam jer ms utk air tu masuk dlm badan! Punyalah laju air tu menitis.. Pastu nurse dok 3-4 kali tanya, "Puasa tak?" "Makan apa2 tak?" Adodoiii... "Saya tau saya kena pose dari kul12malam td... Dan saya tak makan or tak minum since kul10 sebab time tu saya tido dh.. Saya pun dah injek ubat berak dlm *** saya supaya perut saya bersih arini...." Kata saya dalam ati jer..hehehe

Cik Abg saya sampai dalam kul630pg.. Sian, muka letih jer.. Apa tidaknya, baper kali dok ulang alik Chenor-Temerloh-Bentong, mesti lenguh dok drive kan.. Tu pun senyum jer.. Bila saya tanya, naper senyap senyum jer, Abang jawab, "Ntah. Xde apa nak cakap kot.." hehehe.. Saya tau, Cik Abang risaukan saya kan.. Saja xnak cakap..

Datang nurse anta bajuh bedah untuk saya. . Oooo....Sangat seksi..hehe.. Mintak bantuan Abang untuk ikatkan tali di belakangnya... Oohh....Semakin menghampiri saat itu..

Bila nurse datang untuk bagi ubat, untuk orang lain jer sebab saya kan poser..hehehe.. Saya tanya, bila turn saya gie OT? Oh, nampak macam sangat tak sabar ek... Bukan apa, cepat masuk, cepat keluar kan.. Doktor Yusof kata, prosedur normal dalam 2-3jam jer.. Cuma kalau ada komplikasi, jd dalam 4-6jam.. Mau xnervous kan... So nurse tu jawab, "1st kes budak kecik, lepas nie turn awak kot.. Sabar yer.." Alahai.... Lembutnya nurse tu.. Saya suka!!

Then, kul830pagi, saya pun diberitahu supaya bersiap sedia untuk ditolak ke dewan bedah.. Jantung mula berdegup kencang. Sampaikan saya rasa cam telinga sendiri boleh dengar degupan tu.. Mula la mata berair.. Takut... Dalam hati puas berzikir... Allah...Rahman...Rahim...
Pandang muka Mak, "Ngah mintak maaf Mak. Halalkan makan minum, doakan Ngah selamat.." Ooh, xle cakap banyak2, jangan bagi Mak tengok airmata kat birai mata nie!!

Pandang Abang lak.. Salam, cium tangan, Abang cium pipi, moga selamat semuanya... Dan saya ditolak di atas katil tu, laju sungguh oleh 2 jururawat pelatih yg penuh dengan tenaga di awal pagi nie.. -makluumla, dorang baru start shift kul8 tadi..hehe

Terus ditolak hingga ke dalam OT, meninggalkan Mak dan Abang di luar, ati saya sangatlah berbelah bahagi... Kenapa saya memilih untuk dibedah? Kenapa saya tak try alternative lain? Kenapa saya yg mempunyai penyakit nie? Aduhai... Banyak setan dalam kepala.. Shuuuhh... Go away!! saya nak dibedah pun korang nak sesatkan saya lg...

"Orait, now kita tanggalkan baju yer.." Kata sorang nurse (ataupun apa jela keje dia dalam OT tu) lelaki kt bilik transit sebelum masuk satu pintu lagi, just after saya ditransferkan ke atas katil khas untuk OT.. Oohh, menanggalkan baju di depan lelaki? No! Ada nurse pompuan.. Dia bagi arahan jer..hehe.. Pastu tgk IV saya dah masuk darah, nurse lelaki tu pun pintal2 tiub tu, aduuh! Sakit!! "Kena buat gini tuk release air nie.." Kata dia bgtau saya yg tgh menahan sakit. Yela... Lepas tu memang air tu mengalir elok.. Dah siap 1st checkpoint, saya pun dimasukkan ke transit kedua..

"Tunggu sini jap yer." "Ermm.. Sakit tak nanti?" Wah, ada masa lagi nak bersoal jawab bila dah masuk OT. Ini dah melampau! hehehe.. "Ada bius nanti, Jangan risau." Dan dia terus meninggalkan saya.. Ok. Sekarang saya tau, nurse kat dalam OT tak semesra nurse dalam wad..

Dan beberapa minit selepas itu, saya ditolak sekali lagi.. Terus ke dalam sebuah bilik yang sangatlah cerah keadaannya.. Dan kosong di silingnya.. Saya lihat kiri, ada katil tinggi, jauh lebih canggih dari katil katil wad saya. Siap ada alas ala2 jeli kaler ijau lagi. Pandang kanan, ada lak sesuatu yang biasa saya tgk dlm 'HOUSE'. Lampu OT la tu kot.. Datang lg nurse belek2 fail atas dada saya. Datang lak sorang Doktor Cina yg suaranya amatla lembut..

"You ok hari ni? Tak ada demam kan..?" "Takder" Pendek jer jawapan sbb ati kecut dan badan sejuk bangat.. Baju dah xde, ada selimut je, alahai... "Ok, kita suntik ubat dulu yer.." Sambil Doc tu berjalan pergi. Pergi amik ubatla kot sebabnya jap pastu dia datang semula bawak 2 picagari.

"Ubat bius ke nie Doc?" Sekali lagi saya busy body ngan keje2 seorang doktor..huhu
"Tak, nie ubat biasa jer.." Kata doktor tu sambil injek 'ubat biasa' tu melalui salur jarum kat tangan kanan saya.. "Aduh, sakit..." Ooo...Saya bermanja-manja lak dlm OT tu..
"Biasala.. Sakit sikit je nie.. Satu lagi ya.." Ok.. Saya ok jer Doc...

Dan saya sempat berpaling memandang katil di sebelah sekali lagi sebelum saya tiba terasa seperti bermimpi..

~~Bersambung lg... :)

No comments:

Post a Comment

Tak perlu Disangkal lagi..

There was an error in this gadget
Pink Diamond), url(Pink Diamond), auto;}